Διεθνές συμπόσιο του Δικτύου στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Διεθνές συμπόσιο του Δικτύου στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για την Πολιτιστική Διπλωματία (ICD), διοργάνωσαν στην Κωνσταντινούπολη διεθνές συμπόσιο για την “Πολιτιστική και Θρησκευτική Διπλωματία – Οι θρησκείες ως καταλύτης της ειρηνικής συνύπαρξης”. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην ελληνικού σχολείου του Γαλατά, το οποίο σήμερα αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής κοινότητας της Πόλης.

Στο συμπόσιο παραβρέθηκαν και παρέθεσαν ομιλίες η Α.Θ.Π. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yasar Yakis, η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου ενώ τίμησε με την παρουσία του την συνεδρίαση και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερης.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ακόμα ο Εξοχότατος Πατριάρχης Αρμενίων στην Τουρκία Aram Atesyan, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, όπως ο πατήρ Orhan Canli εκπρόσωπος των Σύρων Καθολικών της Τουρκίας, ο Εξοχότατος Levon Zaklyan, εκπρόσωπος της Αρμένικης Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Michail Tore εκπρόσωπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αμέσως μετά τις εισαγωγικές ομιλίες, οργανώθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια με την συμμετοχή ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και θρησκευτικών ηγετών της Κωνσταντινούπολης με την συζήτηση να επικεντρώνεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγικές ροές και τον ρόλο των θρησκειών στην ομαλή κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των προσφύγων.

“Η λέξη ξένος στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ταυτόχρονα και φιλοξενούμενος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους συμμετέχοντες στα στρογγυλά τραπέζια να συμφωνούν πως οι θρησκευτικές ηγεσίες έρχονται ξανά στο προσκήνιο με ενισχυμένο ρόλο, στο νέο περιβάλλον πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας που δημιουργείται διεθνώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε πως “οι θρησκευτικοί ηγέτες οφείλουν να εξηγούν στους πιστούς τους πως οι πρόσφυγες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον θάνατο και τη διαφυγή και πως η ιστορία μάς έχει διδάξει πως το ανθρώπινο τσουνάμι δεν σταμάτησε μπροστά σε κανένα τοίχος” καλώντας ταυτόχρονα “τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες να συνεργαστούν δημόσια σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα”.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων και κατακλείδα του συμποσίου ήταν η προτροπή για την συνέχιση της βαθύτερης συζήτησης αλλά και αντίστοιχων δράσεων και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός τόσο οικουμενικού και ανθρωπιστικού ζητήματος, όπως τόνισε και στο κλείσιμο των εργασιών του συμποσίου ο διευθυντής του Δικτύου Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu