Τα αβγά και η περίφημη ομελέτα

Άρθρο Άννας Διαμαντοπούλου* για Οικονομικό Ταχυδρόμο στο ΒΗΜΑ

 

Η Δίολκος της Κορίνθου είναι η πρώτη προσπάθεια μεταφοράς εμπορικών και πολεμικών πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο προκειμένου να αποφθεχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου.

Η Αρχαία Κόρινθος θαλασσοκράτειρα, οφείλειτην ακμής της στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία. Η Δίολκος, η τριήρης, ακόμα και η περικεφαλαία,αποτελούν κορινθιακή επινόηση.

Αναφερόμενη λοιπόν στο θέμα της ελληνικής οικονομίας θα έθετα ως πρώτο ζήτημα την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της.

Η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά βρίσκεται ακόμα στις χώρες μέτριας απόδοσης, ενώ λαμπρές ιδέες που μετουσιώνονται σε start ups «δραπετεύουν» στο εξωτερικό όπου βρίσκουν κεφάλαια και ευνοϊκό περιβάλλον.

Ας αρχίσει η κυβέρνηση από την απογραφειοκρατικοποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα όπου οι ερευνητές υποφέρουν από μια άχρηστη γραφειοκρατία των Μνημονίων.

Ας δώσουμε προτεραιότητα στις επιδοτήσεις δημιουργικών ιδεών που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας. Η σωστή συνταγή μέσα στους αιώνες.

Αντίστροφα πρέπει να αλλάξουμε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη για την διανομή οριζοντίων επιδομάτων τα οποία κινδυνεύουν να παγιωθούν με μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.

Η κοινωνική προστασία σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να ψηφιοποιηθεί και να μεταρρυθμιστεί σε όλες τις φάσεις από τις υπηρεσίες για τα παιδιά μέχρι τους υπερήλικες.

Οι κοινωνικές επενδύσεις σε μια χώρα με περιορισμένα οικονομικά πρέπει να αφορούν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει πιο αποτελεσματική πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής και δυνατότητα (που σήμερα δίνεται ψηφιακά) σύγκρισης των προσωπικών φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων με τα προσωπικά κοινωνικά δεδομένα που οδηγούν στην ανάγκη κρατικήςυποστήριξης.

Τα επόμενα χρόνια λόγω των αλλαγών στην αγορά εργασίας, λόγω των επενδύσεων που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση (μέχρι το 2030), και λόγω του δημογραφικού ζητήματος που αυξάνει ετήσια σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για την μακροχρόνια φροντίδα των ηλικιωμένων , θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια απο αυτά που ήδη χρειάζεται η χώρα σε κρίσιμους τομείς.

Από το 2024 όμως σταματά η αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και η ευχέρεια πρόσβασης σε φτηνό χρήμα.

Η πρόοδος στη προσέλκυση επενδύσεων, στη δυναμική του τουρισμού και των μεταρρυθμίσεων σε τμήματα του δημοσίου τομέα, η αύξηση των εξαγωγών, είναι οι προϋποθέσεις παραγωγής εθνικού πλούτου γι΄αυτό και οι κυβερνητικές αλλά και ιδιωτικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.

Η ισορροπία εσόδων από την δυναμική της οικονομίας και τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, και των δαπανών που απαιτούνται για την βελτίωση της ζωής των πολιτών, είναι προτεραιότητα.

Η δημοσιονομική και μακροοικονομικήεξισορρόπηση και η απόκτηση τηςεπενδυτικής βαθμίδας δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και απο την Αντιπολίτευση σε μια χώρα που η δημοσιονομική ανισσοροπία οδήγησε σχεδόν σε χρεοκοπία.

Η προεκλογική περίοδος εστίασε όπως ήταν αναμενόμενο σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και χιλιάδων προσλήψεων.

Η δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτά χωρίς να διακινδυνεύσουμε την δημοσιονομική υγεία και επενδύοντας στο κοινωνικό κράτος με δίκαιο τρόπο για όλους τους πολίτες, προϋποθέτει ανάπτυξη δηλ. πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα σπάσει αυγά, αν το κάνει με μια σχετική υποστήριξη της Αντιπολίτευσης ίσως θα δούμε την περίφημη «ομελέτα» στην οποία χρόνια αναφερόμαστε.

 

 

*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ.Υπουργός

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu