«Το μέλλον είναι η χώρα αυτών που το χτίζουν»

«Το μέλλον είναι η χώρα αυτών που το χτίζουν»

Άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου στο Βήμα της Κυριακής

Με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών εισερχόμαστε στην καρδιά της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Πολλά και μεγάλα τα ανοιχτά ζητήματα, από την οικονομία μέχρι την δικαιοσύνη, και βεβαίως την υγεία και την κοινωνική προστασία.
Εκτιμώ όμως ότι λόγω των τεράστιων αλλαγών και της ταχύτητάς τους χρειαζόμαστε πέρα απο την πολιτική σταθερότητα (η απόλυτη προτεραιότητα) κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιήσει σαφείς στόχους και μια μεγάλη εθνική ιδέα.
Η μεγάλη ιδέα της εποχής μας δεν αφορά τον εδαφικό διπλασιασμό της Ελλάδας, αφορά τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της και του εθνικού πλούτου μπαίνοντας στην πρωτοπορία της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στην ΕΕ .
Σήμερα υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο το οποίο αποτυπώνεται και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ με προτεραιότητες που υπηρετούν αυτόν το στόχο.
.Στόχο που έχει σημασία να γίνει πολιτικά κατανοητό ότι αφορά όλους και είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την πρόληψη νέων μορφών αποκλεισμού που έρχονται. Αναφέρω ενδεικτικά:
Η μεταρρύθμιση στην υγεία που είναι από τις πρώτες προτεραιότητες των πολιτών είναι συνυφασμένη με την ψηφιακή υγεία, με την τεχνητή νοημοσύνη. Ψηφιακή οργάνωση των νοσοκομείων , προσωπικός φάκελος ασθενούς, εξ αποστάσεως εξετάσεις ακόμα και επεμβάσεις, παραγωγή τεχνητών μελών , εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία , είναι αναγκαία και εφικτά.
Το ίδιο απαιτεί η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Ψηφιακή οργάνωση υπηρεσιών, εξ αποστάσεως δίκες με τεχνολογικά μέσα, χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πλημμελήματα έχουν ήδη δοκιμαστεί.
Αλγόριθμοι προβλέπουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης διαχειρίζονται τις ροές κυκλοφορίας, μειώνουν τους ρύπους και τον χρόνο αναμονής, drones μελετούν και καταγράφουν τις εργασίες που χρειάζονται τα δημόσια έργα, ενώ με ακρίβεια προτείνουν εργασίες και κόστος (από γέφυρες μέχρι φράγματα και λακκούβες), ειδικά ρομπότ υποστηρίζουν την τρίτη ηλικία.
Δημόσια συστήματα λειτουργούν υποχρεωτικά με πλήρη διαφάνεια, εγκαθιστούν εικονικούς βοηθούς του πολίτη σε υπηρεσίες ασφαλιστικών συστημάτων, φορολογίας, πολεοδομίας, ενώ επιτρέπουν στη πολιτεία να ενισχύει τους πραγματικά αδύναμους μέσα από την διασταύρωση οικονομικής κατάστασης και κοινωνικών αναγκών του κάθε πολίτη.
Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κινούν οχήματα, αεροσκάφη αλλάζουν τα δεδομένα στη ναυτιλία, ελέγχουν την κίνηση των συνόρων.
Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούν τις κινήσεις των ψαριών για την αλιεία και τις ανάγκες των φυτών και του εδάφους στη γεωργία και την κτηνοτροφία αυξάνοντας την παραγωγικότητα βελτιώνοντας την ζωή των αγροτών.
Η αναφορά σε όλα τα παραπάνω γίνεται για να υπογραμμιστεί ότι αυτή η μεγάλη ιδέα αφορά μια συνολική ανάταση προς κάθε κατεύθυνση και ότι αφορά όλες τις γενιές, όλα τα επαγγέλματα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Στην Ελλάδα έγιναν σημαντικές απόπειρες και προσπάθειες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πολιτική που προχώρησε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και είναι βασική προϋπόθεση για να συμβαδίσουν οι βασικές μεταρρυθμίσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος της δια βίου εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίστηκαν επιφανειακά και αποκομμένα στην προεκλογική περίοδο.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι για όλα τα παραπάνω υπάρχουν εξασφαλισμένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, γίνεται κατανοητό ότι οι επιμέρους πολιτικές που προτείνονται μπορούν να συνθέσουν το εθνικό αφήγημα ενός μεγάλου στόχου, που μπορεί να αλλάξει τη χώρα.
Το μέλλον είναι η χώρα αυτών που το χτίζουν, δεν μας περιμένει.
Και η τετραετία που έχουμε μπροστά μας έχει τις βασικές προϋποθέσεις για να το χτίσουμε, αρκεί να διαγράψουμε το «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» και να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τα αιτήματα του «τώρα» και τις ανάγκες του «αύριο».

*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu