Ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Παραστατίδη – Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Παραστατίδη – Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Σ’ αυτό το βιβλίο πέντε συγγραφείς μας προσφέρουν απαντήσεις  από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο ερώτημα που είναι και ο τίτλος του βιβλίου : «Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ

Μας ζητήθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η δική μας άποψη πάνω στο θέμα.

Είμαι αρκετά σκεπτική στις ιστορικού τύπου ανακοινώσεις όπως το «τέλος της ιστορίας», «η νίκη του φιλελευθερισμού», «το τέλος του πλανήτη», « η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας» και αυτό γιατί σ΄αυτά τα τσιτάτα, με ελάχιστες συνήθως λέξεις υπάρχουν δυνατά μηνύματα που για να μην παραμείνουν συνθήματα χρειάζονται επεξήγηση, ανάλυση και κυρίως σύνδεση με τον τόπο και τον χρόνο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα.

Όταν αναφερόμαστε στο προσκήνιο θα πρέπει να σκεφτούμε :

Αν εννοούμε ότι έρχονται στο προσκήνιο οι αρχές και οι αξίες, δηλαδή ελευθερία και ισότητα, αλληλεγγύη, συναινέσεις, αναδιανομή.

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. 

Επίσης θα πρέπει να απαντήσουμε αν έρχονται στο προσκήνιο γνωστές πολιτικές που αφορούν την οικονομία, την παραγωγή, το μοντέλο εργασίας, τον ανταγωνισμό.

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. 

Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές σε έναν νέο κόσμο.

Αν πρέπει να απαντήσουμε αν έρχεται στο προσκήνιο η σοσιαλδημοκρατία ως κυβέρνηση η απάντηση είναι και ΝΑΙ και ΟΧΙ.

Στις περισσότερες χώρες τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σε συνασπισμούς κομμάτων και όχι με αυτοδυναμία στην κυβέρνηση.

Μιλούμε λοιπόν για πίστη σε αρχές και αξίες, για νέες πολιτικές και για ανάγκη συνεργασιών.

Ένα κόμμα που θέλει σήμερα να πείσει για την ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας το 2023 στην Ελλάδα των συνεχών κρίσεων και των ιδιαίτερων προβλημάτων πρέπει να αναπτύξει την δική του σαφή και πολλές φορές υπερβατική και συγκρουσιακή πρόταση.

 

Ενδεικτικά αναφέρω:

Πρώτο και βασικό θέμα είναι η προσέγγιση του εθνικού ζητήματος με ένα νέο εθνικό αφήγημα που λαμβάνει άποψη του όχι μόνο το νέο γεωπολιτικό σκηνικό αλλά και το νέο επιθετικό, αναθεωρητικό αφήγημα της Τουρκίας που ήρθε για να μείνει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά την παραγωγή και την νέα αγορά εργασίας. Χρειάζεται πρόταση για την προσέλκυση επενδύσεων και για την στήριξη των παραγωγικών μονάδων: Βιοτεχνία, βιομηχανία, υπηρεσίες και ένας νέος χάρτης εργασιακών δικαιωμάτων. 

Πρωτίστως όμως θα πρέπει να γίνει κυρίαρχο σύνθημα και να αποτελεί μέρος της ταυτότητας του κόμματος ο κυρίαρχος στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ως χώρα χάσαμε τρεις Βιομηχανικές Επαναστάσεις φαίνεται όμως πως έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε ακόμα και πρωτοπορία στην τέταρτη. Από θεμελιώδεις αλλαγές στον αγροτικό τομέα μέχρι τα νοσοκομεία, την λειτουργία των δικαστηρίων, την παιδεία και το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Το δημογραφικό που απαιτεί αλλαγή του μοντέλου κοινωνικής προστασίας, με κατεύθυνση των πόρων κυρίως στις πολιτικές για το παιδί. Αυτό σημαίνει επένδυση στη ζωή των νέων ανθρώπων , στην υποστήριξη τους στην αγορά εργασίας και κυρίως στη φροντίδα και εκπαίδευση από την ώρα που γεννιούνται τα παιδιά μέχρι την ώρα που ενηλικιώνονται.

Στα νέα μεγάλα ζητήματα της ταυτότητας, του φύλου, των νέων μορφών οικογένειας, ζητήματα που αποτελούν μια νέα κοινωνική επανάστασηαπαιτούνται επεξεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, ενημέρωση και επιμόρφωση και διατύπωση πολιτικών θέσεων που δεν αναπαράγουν απλά σλόγκαν.

Μεταναστευτικό: Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που είναι αυτή τη στιγμή σε κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει νέες πολιτικές στο μεταναστευτικό από εκείνες της δεκαετίας του ΄80. Οι πολιτικές αυτές συνδυάζουν την προστασία και την ενσωμάτωση με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και της εθνικής κουλτούρας.

Συνεργάζονται δε μεταξύ τους και επιμένουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την είσοδο των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ανάγκη παραμονής τους στις χώρες τους.

A104FCD3-A54A-4075-8690-2C573D69FF4D.gif

Υπάρχει ανάγκη στους πολίτες που για πολλούς λόγους έχουν απαξιώσει την πολιτική, τους πολιτικούς και τις ιδεολογίες, η επίκληση της σοσιαλδημοκρατίας να ταυτίζεται με 3 – 4 σαφείς πολιτικές που προσελκύουν τους πολίτες ενός εξαιρετικά διευρυμένου κέντρου το οποίο είναι και αυτό που κάνει την διαφορά πάντα στις εκλογές.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu