Συμμετοχή του Δικτύου στη Φθινοπωρινή Ακαδημία του FEPS

Συμμετοχή του Δικτύου στη Φθινοπωρινή Ακαδημία του FEPS

Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με Πέμπτη 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 3η Ετήσια Φθινοπωρινή Ακαδημία Νέων υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών (FEPS) με θέμα «Υπεράσπιση και Εμβάθυνση της Δημοκρατίας» (Defending and Deepening Democracy)

Για τέσσερις ημέρες, 75 προσεκτικά επιλεγμένοι νέοι – οι οποίοι επελέγησαν από το δίκτυο εμπειρογνωμόνων του FEPS και όλα τα ιδρυτικά μέλη του – ένωσαν τις δυνάμεις τους συζητώντας με κορυφαίους προοδευτικούς στοχαστές και ακαδημαϊκούς, νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το τεράστιο δίκτυο εταίρων της Ευρωπαϊκής Προοδευτικής Οικογένειας για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία στην Ευρώπη και τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στο Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Το Δίκτυο εκπροσωπήθηκε από τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Βασίλη Γαβαλά, τον Ασκούμενο Συνεργάτη Δημοσθένη Κόλλια και τον Ασκούμενο Συνεργάτη Παύλο Πετίδη.

Διαλέξεις και Special Guests!

Η καθηγήτρια Δάφνη Χαλικιοπούλου παρουσίασε την «άνοδο του λαϊκισμού στην ΕΕ» ενώ ο Καθηγητής Κόλιν Κράουτς μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης δομών συμμετοχικής Δημοκρατίας. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ήταν οι Richard Corbett και Agnes Hubert, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαλέξεις με θέμα «Το προοδευτικό δυναμικό της ΕΕ» και «Ισότητα των φύλων και η Ευρωπαϊκή Ένωση» και έδωσαν τροφή για ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Την πρώτη μέρα, τη διάλεξη ακολούθησε η εμφάνιση ενός «Ειδικού προσκεκλημένου». Ήταν ο Conner Rousseau, ο ηγέτης του Vooruit ο οποίος παρουσίασε τη νέα στρατηγική του κόμματος «Η μεγάλη αλλαγή». Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησαν ο Paul Magnette, ο οποίος την 3η ημέρα εστίασε στην έννοια του οικολογικού σοσιαλισμού. Ο Alexander Shlyk εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη Λευκορωσία και τις πρωτβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει τους Λευκορώσους πολίτες στον συνεχιζόμενο, κλιμακούμενο αγώνα τους για τη δημοκρατία.

Τρεις κεντρικές συζητήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον της ΕΕ

Το πρώτο κεντρικό πάνελ ήταν αφιερωμένο στον «Εκδημοκρατισμό του Ψηφιακού Κόσμου», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως του Paul Nemitz και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως της Evelyne Gebhardt και Miapetra Kumpula-Natri. Επισημάνθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ως προς τον κανονιστικό έλεγχο του αφορά του ψηφιακού χώρου, της προστασίας των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδο των μεγάλων δεδομένων. Ακολούθησε η ανταλλαγή απόψεων με θέμα «Ο αγώνας για τη δημοκρατία στην ΕΕ», με μέλη του S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από την σπουδαιότητα των θεμελιωδών αξιών στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ και τους τρόπους μέσω των οποίων η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη πρέπει να διασφαλιστούν σε όλες τις χώρες. Η τελευταία συζήτηση επικεντρώθηκε στη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» με ομιλητές, τη Maria João Rodrigues, τον Marek Belka, Αντιπρόεδρο του S&D, και τον Luca Visentini η οποία εξέτασε τη πορεία της Διάσκεψης, τις παραλείψεις και την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των φωνών όλων των πολιτών της ΕΕ δίνοντας έμφαση στο τοπικό επίπεδο.

_

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu