Συνοπτική παρουσίαση του συνεδρίου του ΔΙΚΤΥΟΥ “Ελλάδα-Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον”

Συνοπτική παρουσίαση του συνεδρίου του ΔΙΚΤΥΟΥ “Ελλάδα-Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον”

Tο ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο, με τίτλο: “Ελλάδα-Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον”, σε συνεργασία με τους Πρέσβεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής (GRULAC) στην Αθήνα και το Delphi Economic Forum, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021.

 

Τι συνέδριο επικεντρώθηκε στις κοινές μνήμες και τις παράλληλες ιστορικές αναφορές που μοιράζεται η Ελλάδα και οι χώρες τις Λατινικής Αμερικής, λόγω της χρονικής ταύτισης και τις αλληλεπίδρασης των κινημάτων ανεξαρτησίας και των Επαναστάσεων στα δύο μέρη, το 1821.

 

Επιπλέον, το συνέδριο εστίασε στα σύγχρονα επιτεύγματα, την πολυεπίπεδη διμερή επικοινωνία και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Λατινικής Αμερικής σε μια σειρά από τομείς, από την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία έως τις διπλωματικές σχέσεις και τις αμοιβαίες επενδύσεις.

 

Στο συνέδριο μετείχαν ως ομιλητές σημαντικοί ιστορικοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες από 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής και από την Ελλάδα, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι σε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου οι αποστάσεις μειώνονται και η αλληλεπίδραση αυξάνεται, η επικοινωνία της Ελλάδος με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και απαραίτητη.

 

«Το 2021 είναι για την Ελλάδα μία συμβολική χρονιά 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής . 200 χρόνια πριν επαναστάσεις, μάχες , νίκες και ήττες , εμφύλιοι, ήρωες και ηρωίδες, γεγονότα που αλλάζουν το ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας διεξάγονται σε χώρες από το Μεξικό, την Βραζιλία, το Περού και αντίστοιχα στα Βαλκάνια με την Ελλάδα πρωτοστατούσα», ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου.

 

Τέλος, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι στόχος του σημερινού συνεδρίου είναι να σημάνει την αρχή πολλών μορφών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, think tanks, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, από τις δύο ηπείρους.

 

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού οι Πρέσβεις των χωρών GRULAC στην Αθήνα και το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης μίλησε για την ενεργό παρουσία της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.  Αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνουν στη διεθνή σκηνή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των πολυεπίπεδων σχέσεων της Ελλάδας με αυτές, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας και των εμπορικών συναλλαγών.  

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία Χρήστος Δήμος, υπογράμμισε ότι το συνέδριο του ΔΙΚΤΥΟΥ αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη συλλογικής δράσης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. «200 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα εστιάζει στην έρευνα, την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση, ευθυγραμμιζόμενη με την εποχή της», είπε ο Υφυπουργός, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες πολιτικές,  μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, τόνισε ότι σε μία χρονιά επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση δύο αιώνων εθνικής ανεξαρτησίας είναι μία καλή στιγμή να φωτιστούν κάποιες λιγότερο προφανείς διαστάσεις και νοηματοδοτήσεις της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και πτυχές που απαιτούν βαθύτερη έρευνα και συνθετική ικανότητα στην ανάγνωση των διεθνών, ιστορικών δεδομένων.

 

Αναφερόμενος στην κοινή πορεία της Ελλάδος με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι «παρά την χωρική απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των εν λόγω χωρών και τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μια προσεκτικότερη προσέγγιση αποκαλύπτει το εντυπωσιακό εύρος συσχετισμών και παραλληλιών σε επίπεδο ιδεών, στοχοθεσίας, προσώπων και συμβολισμών, μεταξύ της ελληνικής και των λατινοαμερικανικών επαναστάσεων εκείνης της περιόδου».

 

Η ιστορικός και Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εστίασε την ομιλία της στην Ελληνική επανάσταση και τη διεθνή διάσταση και σημασία της. Η κυρία Ευθυμίου τόνισε ότι επρόκειτο για το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, με σύνορα που ορίσθηκαν με νέα συνθήκη, το 1832.

 

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες πραγματοποίησαν Εθνοσυνελεύσεις στις οποίες ψήφισαν ριζοσπαστικά συντάγματα και υιοθέτησαν τρόπους διακυβέρνησης κατά τα δυτικά πρότυπα, αλλά δεν απέφυγαν την εμφύλια σύγκρουση που αδυνάτισε σοβαρά τις αντιστάσεις τους.

 

«Στο πλευρό των Ελλήνων, καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα αυτών χρόνων, στάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ατόμων στην Ευρώπη και στην Αμερική σε ένα δυναμικό διεθνές κίνημα που ονομάσθηκε “Φιλελληνισμός”», προσέθεσε.

 

Ο πρέσβης Antonio Taquis, πρώην πρέσβης του Παναμάς στην Ελλάδα και Ιδιοκτήτης της Panama Shipping Agency and Services, ο οποίος ήταν και ο χορηγός του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην στρατηγική εμπορική και διπλωματική σημασία του Παναμά ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ εστίασε στη σχέση του Παναμά με την Ελλάδα.

 

Όπως είπε ο πρέσβης Taquis, «άνω του 20% των πλοίων που διέρχονται από τον Παναμά είναι ελληνικών συμφερόντων ενώ σημαντικό ποσοστό πλοίων ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης  κάνουν χρήση της σημαίας του Παναμά».

 

Ο κύριος Taquis υπογράμμισε, επιπλέον, την ανάγκη ίδρυσης ελληνικής πρεσβείας στον Παναμά. «Η ύπαρξη επίσημης εξουσιοδοτημένος αρχής του ελληνικού κράτους στον Παναμά θα μπορέσει να αναπτύξει νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ιδίως στο κομμάτι της ναυτιλίας και του τουρισμού», ανέφερε.

 

Τέλος, ο πρέσβης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό όφελος από την ίδρυση πρεσβείας καθώς η ισχυροποίηση των διμερών της σχέσεων με τον Παναμά μπορεί να της προσφέρει διπλωματική και εμπορική δίοδο σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

 

Έγινε εκτενής αναφορά στα κοινά σημεία των Επαναστάσεων της Ελλάδας και της Αργεντινής. Όπως αναφέρθηκε, οι δύο επαναστάσεις , έχουν ενδιαφέροντα σημεία τομής. Για παράδειγμα, δύο Έλληνες ναυτικοί είχαν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο πολεμικό ναυτικό της επανάστασης της Αργεντινής.

 

Όσον αφορά τη Βραζιλία, τονίστηκε ότι σε αντίθεση με άλλα όμορα έθνη, τα οποία επέκτειναν τα εδάφη τους μέσω εισβολών και πολεμικών εκστρατειών, η Βραζιλία έθεσε τα γεωγραφικά της όρια με τρόπο ειρηνικό, στοιχείο που διαμόρφωσε την ταυτότητα της και τη διεθνή της συμπεριφορά.

 

Όσον αφορά τη Χιλή, τονίστηκαν οι ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση και έγινε αναφορά στην επιρροή της ελληνικής επανάστασης στη Χιλή τη δεκαετία του 1820 και του ελληνικού πολιτικού παραδείγματος κατά τη διαμόρφωση του χιλιανού  ρεπουμπλικανισμού.

 

Υπογραμμίστηκε η στρατηγική έμφαση του Μεξικού στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα των Μεξικανών επιστημόνων σε μια σειρά από τομείς. Το Μεξικό έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους στον τομέα της έρευνας – το 0.36% του ΑΕΠ δαπανάται σε κονδύλια έρευνας και καινοτομίας.

 

Τέλος, αναλύθηκε η περουβιανή επανάσταση και το ιστορικό της πλαίσιο, με έμφαση στους παράγοντες που επηρέασαν της εσωτερική πολιτική διεργασία, στο δρόμο προς την Ανεξαρτησία, όπως οι επαναστάσεις στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu