Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους.

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Διαμαντοπούλου, ορίστηκε σήμερα Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.

Αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το 2030, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας.

Η Επιτροπή καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων megatrends) της εποχής μας στο κοινωνικό κράτος. Συγκεκριμένα:

·         τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.

·         τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)

·         την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία του COVID19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα.

Στο τέλος του 2022, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους έως το 2030.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (Berlaymont), η Πρόεδρος, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: 

«Οι εξελίξεις τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζονται από  την ταχύτητα και την αβεβαιότητα. Το Δελφικό παράγγελμα «Καιρόν Γνώθι», δηλαδή να γνωρίζει κανείς καλά τις προκλήσεις της εποχής του, παραμένει επίκαιρο. Η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, η ψηφιακή μετάβαση (4ηβιομηχανική επανάσταση), η επιβεβαίωση της σημασίας του ρόλου του κράτους στην κοινωνική προστασία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Το κοινωνικό κράτος δεν μένει βέβαια ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Η κοινωνική προστασία είναι το διαμάντι στο στέμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμορφώσει σαφείς και καινοτόμες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ έως το 2030. Στόχος μας είναι, το κοινωνικό κράτος να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες. Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την σύσταση της Επιτροπής μας, κατά την Πορτογαλική Προεδρία, το 2021,  η αποφασιστικότητα και  η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι υψηλού κύρους προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή μας,   αποτελούν εγγύηση ότι ο στόχος αυτός, παρότι δύσκολος, θα επιτευχθεί».

 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit, δήλωσε: «Η πανδημία του COVID19 ανέδειξε τη σημασία των αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους στην άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών μιας κρίσης. Σήμερα, πρέπει να εργαστούμε για να καταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, κατάλληλο για το μέλλον. Ο στόχος μας για το μέλλον της Ευρώπης είναι σαφής: Οφείλουμε να παρέχουμε κοινωνική προστασία σε όλους, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη φτώχεια, να μειώσουμε τις ανισότητες και να ενδυναμώσουμε όλους τους Ευρωπαίους, ώστε να μετέχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ανυπομονώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με την Υψηλού Επιπέδου Επιτροπή στην κοινή προσπάθεια να διασφαλίσουμε μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη, για το μέλλον.»

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu