Η αμερικανική ισχύς σε κρίση. Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Αμερική του Biden?

Η αμερικανική ισχύς σε κρίση. Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Αμερική του Biden?

Η αμερικανική ισχύς σε κρίση. Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Αμερική του Biden?

Το ΔΙΚΤΥΟ παρουσιάζει, στην Ελλάδα, τη νέα δημοσκοπική μελέτη του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο οργανισμών.  Η μελέτη φέρει την υπογραφή του επιδραστικού πολιτικού θεωρητικού και μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου του ΔΙΚΤΥΟΥ, Ivan Krastev και του Εκτελεστικού Διευθυντή του ECFR, Mark Leonard.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

  1. Μπορεί οι περισσότεροι Ευρωπαίοι να χάρηκαν με την εκλογική νίκη του Joe Biden, ωστόσο δεν ειναι πεπεισμένοι ότι ο νέος Πρόεδρος μπορεί να αποκαταστήσει τις ΗΠΑ, ως την ηγετική παγκόσμια δύναμη.
  2. Η στάση των Ευρωπαίων έναντι των ΗΠΑ έχει αλλάξει ριζικά. Η πλειοψηφία των πολιτών των βασικών ευρωπαϊκών χωρών θεωρεί πια ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι διαβρωμένο και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνα και τη στήριξη της.
  3. Οι ίδιοι πολίτες αξιολογούν τα δικά τους πολιτικά συστήματα πολύ θετικότερα από ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Επίσης, θεωρούν σημαντικότερο εταίρο τη Γερμανία από τις ΗΠΑ.
  4. Η εξασθένιση των ΗΠΑ έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Κίνα θα είναι, σε ορίζοντα δεκαετίας, πολύ ισχυρότερη από ο,τι οι ΗΠΑ και ως εκ τούτου τάσςεται υπέρ της ουδετερότητας της χώρας της, σε περίπτωση σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων. Παρόλα αυτά, τα 2/3 των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες.
  5. Παρότι η διατλαντική συνεργασία έχει μεγάλη δυναμική επανεκκίνησης, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένη την ευθυγράμμιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Επιπλέον, η γνώμη των πολιτών αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ευρωατλαντικών σχέσεων, πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – και συνεπώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολήκληρη τη μελέτη, εδώ: https://ecfr.eu/publication/the-crisis-of-american-power-how-europeans-see-bidens-america/

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu