Το ΔΙΚΤΥΟ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή επαφή με την πρωτοπόρο σε τεχνολογικά θέματα Δημοκρατία της Κορέας και την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και των δράσεων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Με αφορμή την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού, η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά από την Κορέα, ζητήσαμε από την Α.Ε. τον πρέσβη κ. Λιμ την παρουσίαση του επιτυχημένου εθνικού παραδείγματος της χώρας του απέναντι στην επιδημία.
Αρθρογραφία της Α.Ε., κ. Soosuk Lim
Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα
Όλος ο κόσμος δίνει μάχη με τον αόρατο εχθρό τον Κορωνοϊό. Και η Κορέα, η οποία βρίσκεται στην Βορειοανατολική Ασία, ήταν σε μια δριμεία πολεμική κατάσταση μέχρι στις αρχές του Μαρτίου. Σήμερα ο αριθμός νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί περίπτου σε 50 άτομα την ημέρα και το 65% των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων έχει αναρρώσει πλήρως. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει μεν, φαίνεται δε μια λαμπρή αχτίδα ελπίδας.
Στο φετινό τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Economist δημοσιεύθηκε μια ανάλυση όλων των περιπτώσεων των παγκοσμίων επιδημιών από το 1960. Ως συμπέρασμα η ανάλυση επισημαίνει ότι η λήψη απόφασης πολιτικών μέτρων βάσει γεγονότων και γνωστοποίηση-ανταλλαγή πληροφοριών με τον γενικό πληθυσμό μιας χώρας είναι η καλύτερη στρατηγική. Αυτή ακριβώς είναι η οδός που η Κορέα επέλεξε να ακολουθεί. Έτσι μια χώρα με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων κατάφερε να ελέγξει μια εκρηκτική κατάσταση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού χωρίς να κηρύξει απομόνωση περιοχών ή κλείσιμο συνόρων της χώρας. Η περίπτωση της Κορέας θεωρείται μοναδική και αυτό οφείλεται σε μια στρατηγική αντιμετώπισης που την ονομάσαμε ως «6T Strategy».
Διαφάνεια και Εμπιστοσύνη (Transparency & Trust)
Είναι οι βασικές αρχές της Κορέας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εξαρχής η κυβέρνηση δημοσίευε όλες τις σχετικές πληροφορίες άμεσα με διαφάνεια. Σε αυτό οφείλεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και η αυτόβουλη συμμετοχή τους στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.
Δοκιμή, Ανίχνευση & Αγωγή (Test, Trace, & Treat)
Η Κορέα αναζήτησε μια στρατηγική για περιορισμό εξάπλωσης και γρήγορης αποκατάσταση της υγείας των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων εφαρμόζοντας μια επιθετική μέθοδο ελέγχου δειγμάτων από το γενικό πληθυσμό. Συνολικά διενεργήθηκαν έλεγχοι περίπου 490.000 δειγμάτων με ημερησία δυναμικότητα 20.000 δειγμάτων, δηλ. 1 προς 104 άτομα του πληθυσμού της χώρας. Σ’αυτό βοήθησε η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών όπως GPS, μέσω των οποίων οι αρχές ανιχνεύουν το ιστορικό μετακινήσεων των ατόμων επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων και τις επαφές τους με άλλα άτομα. Κατά την σημερινή ημέρα 8 Απριλίου, χάριν της έγκαιρης ανίχνευσης και της έμφασης στην εντατική θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σε χαμηλό επίπεδο (1.93%), και το ποσοστό πλήρως αναρρωθέντων βρίσκεται στο 65%.
Τεχνολογία (Technology)
Η τεχνολογία(καινοτομία) είναι το βασικό υπόβαθρο που στηρίζει τις αρχές και την στρατηγική της Κορέας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Οι μέθοδοι ελέγχου όπως ‘drive-thru’ για οδηγούς, ‘walk-thru’ για πεζούς που εξασφαλίζει τους πιθανούς νοσούντες και το ιατρικό προσωπικό από την μετάδοση του ιού που διαρκεί λιγότερα από 10 λεπτά, είτε διεξαγωγή διαγνωστικού τεστ που φέρνουν αποτέλεσματα εντός 6 ωρών, και οι mobile εφαρμογές(apps) αυτοελέγχου ή αυτο-απομόνωσης έχουν συμβάλει γενικότερα στην αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα η μέθοδος ‘drive-thru’ έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Η Φιλανδία δε, ανέθεσε στην Κορέα έλεγχο 18.000 δειγμάτων.
Πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι η Κορέα μοιράζεται την εμπειρία της με τη διεθνή κοινότητα. Οι τελευταίες τηλεδιασκέψεις, όπως η σύνοδος κορυφής των χωρών G20, η τακτική σύνοδος υπουργών εξωτερικών 7 χωρών (Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Βιετνάμ), και η συνδιάσκεψη μεταξύ των κυβερνήσεων της Κορέας και της Γερμανίας ήταν από τα καλά παραδείγματα.
Η Ελλάδα επίσης αντιμετωπίζει τον πόλεμο υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη με έγκαιρη προετοιμασία. Ο υπογράφων ως κάτοικος της Αθήνας ενθέρμως υποστηρίζει την ενωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού και πιστεύει ακράδαντα ότι η Θεά Νίκη θα είναι με τους Έλληνες. Εξάλλου οι Έλληνες έχουν και τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει δεύτερο κύμα έξαρσης του Κορωνοϊού εντός του δευτέρου εξαμήνου εφέτος. Ελπίζω η εμπειρία της Κορέας να έχει μια χρησιμότητα στον ατελείωτο πόλεμο εναντίον των ιών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.