της Βασιλικής Μπέσιου
Συνεργάτιδας του ΔΙΚΤΥΟΥ
Η κρίση δοκιμάζει την εφευρετικότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας στο έπακρο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέους τρόπους συνεργασίας και δράσης.
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι εντυπωσιακό.
Ερευνητές, ερασιτέχνες εφευρέτες, ακαδημαϊκοί, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες, αεροναυπηγικές εταιρίες και μεγάλες βιομηχανίες στρέφουν όλη τους την προσοχή και αξιοποιούν τις δυνάμεις τους στη μάχη ενάντια στην πανδημία για την παραγωγή μονάδων υποβοήθησης της αναπνοής καθώς και άλλων απαραίτητων εξαρτημάτων.
General Motors, Airbus, McLaren, Rolls Royce, Volkswagen, Dyson και πολλές άλλες εταιρίες παρέχουν το εξειδικευμένο τους προσωπικό αλλά και τις γραμμές παραγωγής τους στην υπηρεσία των κρατών και της παγκόσμιας κοινότητας. Ακόμα και ο δύσπιστος αρχικά Elon Mask , έχει ανακατευθύνει την παραγωγική διαδικασία του Gigafactory του στο Buffalo των ΗΠΑ όπου αντί για ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ οι γραμμές παραγωγής συναρμολογούν αναπνευστήρες που είναι σε τρομακτική έλλειψη σε όλα τα νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Στον αντίποδα των μεγάλων παραγωγικών μονάδων, οικιακοί 3D printers καθώς και μικρά πειραματικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα -πρωτόκολλα (open source protocols) και παράγουν μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες μασκών αλλά και αναπνευστήρων καλύπτοντας πολλές φορές ένα κρίσιμο κενό αναγκαίο για τοπικά νοσοκομεία.
Ακόμα και στην Ελλάδα, από το ΕΜΠ που διαθέτει τα συστήματα 3D εκτύπωσης και τους ανθρώπινους πόρους του για την παραγωγή αναγκαίων εξαρτημάτων και αναλωσίμων μέχρι startups από το Βόλο, την Πάτρα και τα Ιωάννινα που συνεισφέρουν και αυτές στη μεγάλη προσπάθεια για την έκτακτη κάλυψη ελλείποντος υγειονομικού υλικού (προστατευτικές ασπίδες, μάσκες πολλών χρήσεων, ανταλλακτικά αναπνευστήρων κλπ.)
Η κρίση μας «εξαναγκάζει» στην πρόοδο και την αφομοίωση των διαθέσιμων τεχνολογιών; Ίσως.
Πρόκειται σίγουρα για μια πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση που επαναπροσδιορίζει το σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας και της έρευνας μέσα στην κοινωνία.
Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα και κάθε μέρα η εφευρετικότητα του ανθρώπινου μυαλού σε συνδυασμό με τις δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής θα συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά σε αυτή τη συγκυρία. Ας μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια την επόμενη ημέρα.
Solving a problem could unlock solutions to thousands more .-
Μερικά ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα:
FT – The ventilator challenge will test ingenuity to the limit: https://www.ft.com/content/28bc27d1-8561-4838-bd71-0d7884a15dfa
WIRED – Engineers Made a DIY Face Shield. Now It’s Helping Doctors https://www.wired.com/story/tinkerers-created-face-shield-being-used-hospitals/?fbclid=IwAR3Kn40FdEEdJzvWI_7RjGRcWt8XlNhhH3aoqKTR9X1pWha8CQjwxdmjKic
MIT Technology Review – How 3D printing could save lives in the coronavirus outbreak https://www.technologyreview.com/s/615420/3d-printing-coronavirus-covid-19-medical-supplies-devices/
Σε περίπτωση που έχετε 3D printer:
Open Source Face Shield:
https://www.delve.com/assets/documents/OPEN-SOURCE-FACE-SHIELD-DRAWING-v1.PDF
Open Source Low cost ventilator: