Το μέλλον των κατασκευών στην 4η βιομηχανική επανάσταση – η ευκαιρία της Ελλάδας

Το μέλλον των κατασκευών στην 4η βιομηχανική επανάσταση – η ευκαιρία της Ελλάδας

Της Βασιλικής Μπέσιου
Πολιτικού Μηχανικού
Συνεργάτιδας του ΔΙΚΤΥΟΥ

Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των κατασκευών αποτελεί έναν από τους λιγότερο ψηφιοποιημένους τομείς της οικονομίας, η παγκόσμια αγορά δείχνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση “επανεκκίνησης” του κλάδου μέσα από την αξιοποίηση ενός ευρύτερου φάσματος νέων τεχνολογιών.

Βασικότερο όχημα για αυτή τη μετάβαση του χώρου των κατασκευών στη νέα ψηφιακή εποχή είναι το BIM (Building Information Modeling) το οποίο  αποτελεί ένα ευφυές ψηφιακό αντίγραφο της κατασκευής πλούσιο σε έξυπνα δεδομένα προς επεξεργασία και έλεγχο.

Η κατασκευή μετατρέπεται έτσι σε μία “ζωντανή” οντότητα, η οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η καινοτομία που εισάγει θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με αυτή των πρώτων σχεδιαστικών εργαλείων σε Η/Υ την εποχή που όλοι σχεδίαζαν με το χέρι!

Η λογική αλλάζει εντελώς, καθώς μεταβαίνουμε σε μια διαδικασία διαχείρισης όλων των δεδομένων σε ένα κοινό εικονικό χώρο, δημιουργώντας μια αξιόπιστη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός κατασκευαστικού έργου.

Εκμηδενίζεται η ασάφεια, μεγιστοποιείται η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους τόσο στον σχεδιασμό όσο και στον προγραμματισμό. Tα οφέλη μπορεί να είναι πολυδιάστατα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. 

Το BIM δεν είναι κάτι καινούργιο, εξελίσσεται όμως πλέον σε έναν παγκόσμιο κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας, για τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών με τεράστιες δυνατότητες ειδικά αν το προσεγγίσουμε και σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες (IoT, AI, Machine Learning, Data Analytics κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό που αν επιτευχθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% του συνολικού κόστους των κατασκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ισούται με 1 έως 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως.

Προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια το ΒΙΜ θα καθιερωθεί ως πρότυπο για την εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο έχουν αντιληφθεί και για το οποίο προετοιμάζονται οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο χώρο είτε πρόκειται για εταιρίες, είτε πρόκειται για κράτη και οργανισμούς.

Στην Ελλάδα το κράτος σε άμεση συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους φορείς γνώσης και έρευνας, οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πλαισίου, μέσα από το οποίο η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Δεν είναι κάτι δύσκολο. Χρειάζεται στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Είναι μια πραγματικότητα που έχει γίνει αντιληπτή σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και σε χώρες που η ετοιμότητά τους μας εκπλήσσει θετικά.

Στην Ελλάδα οφείλουμε, εκμεταλλευόμενοι το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό μας, να βρούμε τον τρόπο να μην μείνουμε εκτός από τις εξελίξεις. Ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση και ο διάλογος, και σε αυτό το βήμα δεν πρέπει να λείψει κανείς.
————————
Στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κάνουμε μια μικρή προσπάθεια μέσα από την ανάλυση ” Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση” να φέρουμε προς συζήτηση αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και να εξελίσσεται δίπλα μας.

Κάποιοι στον κόσμο το κάνουν ήδη και το κάνουν καλά. Μας δείχνουν τον δρόμο και οφείλουμε να τους ακολουθήσουμε και γιατί όχι να συν-διαμορφώσουμε τις εξελίξεις.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα capital.gr

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu