Ημερίδα για τις επιπτώσεις των Πλαστικών στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Ημερίδα για τις επιπτώσεις των Πλαστικών στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Η Διευθύντρια του ΔΙΚΤΥΟΥ Μαρίλη Μέξη συμμετείχε ως συντονίστρια στο πρώτο πάνελ της Hμερίδας «Πλαστικά μιας χρήσης. Σήμερα κανόνας, αύριο εξαίρεση» την οποία διοργάνωσαν το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη και το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, την Δευτέρα 6 Μαΐου. Στο συγκεκριμένο πάνελ για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις εθνικές προκλήσεις, συμμετειχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Μιλτιάδης Κύρκος και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.
Από την συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν και να αναλυθούν συγκεκριμένα στοιχεία, σχέδια και πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη διαχείριση των υλικών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα: Η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανακύκλωση στην Ευρωπη. Η χώρα μας εξακολουθεί να στέλνει το 85% των αποβλήτων της σε ΧΑΔΑ (στα ίδια επίπεδα κινούνται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία), παρότι στη Γερμανία έχει διακοπεί εντελώς η λειτουργία των ΧΑΔΑ και σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία μόνο το 1% καταλήγει σε χωματερές. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή δεν μιλούν για διαχείριση απορριμμάτων και κομποστοποίηση αλλά για την Κυκλική Οικονομία, δηλαδή την πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων ως πρώτων υλών και ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά που υιοθετήθηκε το 2018 θέτει τις νεες κατευθύνσεις για όλες τις χωρες-μελη. Εμείς που στοχεύουμε και πως προχωραμε? Κάποιες χώρες ήδη δείχνουν τον δρομο. Απομένει στην Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να κλείσει τον κύκλο των πλαστικών και να ανοίξει το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας!

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu