Το ΔΙΚΤΥΟ συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο του Economist για τους Νέους με τίτλο “ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ”
την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου συμμετείχε στο εναρκτήριο πάνελ του συνεδρίου με την συμμετοχή ακόμα του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, της τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως, του επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Αθήνα Γιώργου Μαρκοπουλιώτη και του Πρύτανη του Κολεγίου ALBA Κώστα Αξαρλόγλου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.
Στην τοποθέτηση της η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε πως «Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να μην μείνει κανείς πίσω», υπογραμμίζοντας ότι η αυτοματοποίηση δεν αφορά μόνο το εργοστάσια, αλλά αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της χρήσης ρομπότ σε αποθήκες ή drones σε καλλιέργειες, τονίζοντας ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα υστερεί σε παραγωγικότητα στον αγροτικό τομέα -σε σύγκριση με χώρες παρόμοιων χαρακτηριστικών, όπως η Ολλανδία και το Ισραήλ- είναι η διαφορά στην ενσωμάτωση τεχνολογίας.
Μέσα σε μόλις 5 χρόνια οι απαραίτητες δεξιότητες έχουν αλλάξει εντυπωσιακά, παρατήρησε η κ. Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στους διεθνείς ψηφιακούς δείκτες. Μίλησε λοιπόν για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου, με χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, συναίνεση και έμφαση στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο υπό τα δεσμά του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του. «Χρειαζόμαστε επίσης με σχολεία χωρίς ομοιομορφία αλλά με ελευθερίες», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα χωρίς ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό σύστημα με συμμετοχή στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Έχουμε ανθρώπους στο εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν το πετρέλαιο της χώρας», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι μια μικρή χώρα αλλάζει πιο εύκολα από μια μεγάλη χώρα.