4η Βιομηχανική Επανάσταση και Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FINTECH)

4η Βιομηχανική Επανάσταση και Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FINTECH)

Τι είναι το FINTECH;
Πόσο σημαντικό είναι για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων;
Για την μείωση της γκρίζας οικονομίας; για την προσέλκυση επενδύσεων; 
Ποιους αφορά και ποιοι ασχολούνται με αυτό;
Είναι μακριά η 4η ΒΕ από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή είναι ήδη εδώ;

Το Δίκτυο συνεχίζοντας την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων σχετικά με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, διοργάνωσε Πρόγευμα Εργασίας, με τον συντονισμό της διευθύντριας κυρίας Μαρίλης Μέξη.

Στο πρόγευμα εργασίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μελέτη των καθηγητών κ.κ. Γιώργου Δουκίδη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Παναγιώτη Κουρουθανάση (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FINTECH).

Η Πρόεδρος του Δικτύου κυρία Άννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε την ανάγκη ενός νέου εθνικού στόχου ώστε η Ελλάδα να ανήκει στις χώρες της πρωτοπορίας στην εποχή της 4ης ΒΕ.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η κρίσιμη μάζα αποφασισμένων ανθρώπων από όλους τους χώρους.

Έτσι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι στη συζήτηση που οργάνωσε το Δίκτυο για την μελέτη παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κυριότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρώην υπουργοί , στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όλων των ελληνικών τραπεζών, πρυτάνεις και καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, στελέχη σημαντικών καινοτόμων στο Fintech επιχειρήσεων και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Ένα φόρουμ με όλους που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε κάτι που η χώρα μας θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρωτοπορία.

Παρενέβησαν:

Ο κ. Βασίλειος Τραπεζάνογλου  Σύμβουλος Ψηφιακής Καινοτομίας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της DISC AE .

Η κυρία  Σταυρούλα Καμπουρίδου – Σύμβουλος Πληροφορικής του Διοικητή της ΤτΕ.

και από την Γενεύη (μέσω βίντεο) η κυρία Εφη Πυλαρινού Διεθνής Σύμβουλος για θέματα Fintech.

Τι είναι το FINTECH;

Η σύντμηση των λέξεων «financial technology», δηλαδή χρηματοοικονομική τεχνολογία. Είναι ένας γενικός όρος ο οποίος καλύπτει κάθε είδος τεχνολογικής καινοτομίας που χρησιμοποιείται για τη στήριξη ή την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το FINTECH αλλάζει δραστικά το τοπίο στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι αλλαγές που είναι σε εξέλιξη αφορούν την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την διαχείριση επενδύσεων αλλά κυρίως αλλάζουν την σχέση τους με τους πολίτες – πελάτες τους. Ο κλάδος των FinTech αποτελεί έναν από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους ψηφιακούς κλάδους διεθνώς με τις συνολικές επενδύσεις σε FinTech επιχειρήσεις να εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα $120 δις τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιγραμματική παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης:

Στην μελέτη των δύο Πανεπιστημίων αναγνωρίστηκαν οι διεθνείς τάσεις και οι προκλήσεις του κλάδου των FinTech σε επιχειρηματικό, τεχνολογικό και κανονιστικό επίπεδο και καταγράφτηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο κλάδος των FinTech στην Ελλάδα βρίσκεται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσης με την πλειοψηφία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα των FinTech να επικεντρώνονται σε υπηρεσίες πληρωμών. Στα πλαίσια της μελέτης συζητήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του κλάδου και σχετίζονται με το ευρύτερο επιχειρηματικό, οικονομικό, και κανονιστικό περιβάλλον της χώρας. Παρόλα τα προβλήματα, αρωγό στην ανάπτυξη του κλάδου αποτελούν οι αυξητικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε τομείς όπως η διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, η Moodys εκτίμησε για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη του κλάδου των FinTech μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 0,6% σε περίπτωση που η αξία συναλλαγών μέσω FinTech υπηρεσιών προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξελιχθεί σε ένα FinTech περιφερειακό πόλο καινοτομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1,8%. Ταυτόχρονα, από τη δραστηριοποίηση FinTech επιχειρήσεων του εξωτερικού στην Ελλάδα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ο κλάδος αναμένεται να συνεισφέρει από 0,1% (συντηρητικό σενάριο) έως και 0,5% (φιλόδοξο σενάριο) στο ΑΕΠ της χώρας αυξάνοντας το δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ κατά 0,27% και 1,36% αντίστοιχα.

Στη μελέτη προσδιορίστηκαν οι θετικές επιδράσεις από την προοπτική ανάπτυξης του κλάδου FinTech στην Ελλάδα οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

(α) ενίσχυση της εθνικής οικονομίας από την ανάπτυξη ενός νέου ψηφιακού κλάδου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων

(β) μείωση της σκιώδους οικονομίας και αύξηση των φορολογικών εσόδων από την τόνωση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών

(γ) βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της προοπτικής ανάπτυξης εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης και κάλυψης μέρους του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών επιχειρήσεων και

(δ) ενίσχυση της απασχόλησης από τη δραστηριοποίηση καινοτόμων startups και την προσέλκυση τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης FinTech του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Για την ανάπτυξη του κλάδου των FinTech η μελέτη διαμόρφωσε ένα πλέγμα στρατηγικών προτάσεων σε τέσσερεις άξονες εξέτασης:

  1. Δημιουργία μιας στρατηγικής ψηφιακής χρηματο-οικονομικής καινοτομίας για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων στον κλάδο και την παροχή αποτελεσματικότερης υποστήριξης για την ανάπτυξη καινοτόμων FinTech υπηρεσιών
  2. Τόνωση της προσφοράς FinTech υπηρεσιών
  3. Τόνωση της ζήτησης FinTech υπηρεσιών και
  4. Ενίσχυση της ανάπτυξης ψηφιακών χρηματο-οικονομικών δεξιοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (πατήστε την εικόνα)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΝΟΓΛΟΥ “ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ” (πατήστε στην εικόνα)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Π. Κουρουθανάσης, Μ. Μέξη, Γ. Δουκίδης


Άννα Διαμαντοπούλου


Γ. Δουκίδης


Π. Κουρουθανάσης


Β. Τραπεζάνογλου


Σ. Καμπουρίδου 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu