Η Κύπρος συζητάει και οργανώνεται για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Η Κύπρος συζητάει και οργανώνεται για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο της Κυπριακής Βουλής

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο, αφουγκραζόμενο τον παλμό της εποχής διοργάνωσε συνέδριο με θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις επιβαλλόμενες δράσεις, ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων, στους κρισιμότερους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα «Κερύνεια» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε συνέδριο επικεντρωμένο στην επιρροή της τεχνολογικής επανάστασης στην «Οικονομία και Κοινωνία», στην Υγεία και στην Εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Κεντρικοί ομιλητές κατά την έναρξη των εργασιών ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ μέσω βίντεο παρενέβη η Επίτροπος ΕΕ αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία Mariya Gabriel.

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέδειξε τις ευκαιρίες που ανοίγονται αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στους τομείς του Τουρισμού και των Υπηρεσιών που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο η Κυπριακή οικονομία.

Βουλευτές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, στελέχη συναφών εταιρειών κ.ά, συμμετέχουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου παρουσίασαν τις επιβαλλόμενες δράσεις όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής στην Κύπρο, μέσα παραδείγματα διεργασιών που εξελίσσονται ήδη στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Συνοπτικά η παρέμβαση της Α. Διαμαντοπούλου: 

Η μεγάλη ιδέα για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος είναι να μπει στην πρωτοπορία των εξελίξεων, ανέφερε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην ομιλία της η πρώην Επίτροπος της ΕΕ και πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα μνημόνια, τα οποία όπως είπε, ήταν σχέδια μεταρρυθμίσεων με στόχο να προετοιμάσουν την οικονομία και τη διοίκηση με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Τα μνημόνια, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι ούτε το όραμα, ούτε το σχέδιο που θα εμπνεύσει έναν λαό για να επιτύχει έναν στόχο.

«Υπάρχει η ανάγκη μιας μεγάλης ιδέας, η οποία για μια μικρή χώρα δεν μπορεί παρά να είναι να μπει στην πρωτοπορία αυτής της νέας εποχής που έρχεται» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Κάποτε, συνέχισε, η μεγάλη ιδέα είχε σχέση με εδαφικές κατακτήσεις. «Τώρα η μεγάλη ιδέα πρέπει να έχει σχέση με τις κατακτήσεις του μυαλού», είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι μια χώρα μικρή στο μέγεθος της, αλλά με τόσο εντυπωσιακό ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε εξάλλου ότι στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μια συνολική προσέγγιση και σχεδιασμό για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, μεταξύ αυτών η Γαλλία. Ανέφερε ωστόσο ότι σε επίπεδο κοινοβουλίων δεν υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και συνεχάρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για αυτό.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου οι επερχόμενες αλλαγές έχουν καθοριστική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων, από τις φάρμες της Νέας Ζηλανδίας και τα ρομπότ-φροντιστές που κρατούν παρέα σε ηλικιωμένους στη Σουηδία, αλλά και τις επιπτώσεις στην ιατρική και στο εμπόριο. Ανέφερε ωστόσο ότι δημιουργούνται ταυτόχρονα ζητήματα, κυρίως με την απώλεια θέσεων εργασίας, τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Για τα χαρακτηριστικά της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (μετά την επανάσταση του ατμού, του ηλεκτρισμού και την ψηφιακή επανάσταση), η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι εξελίξεις είναι δέκα φορές πιο γρήγορες και τα αποτελέσματα της είναι μέχρι και 300 φορές μεγαλύτερα από το παρελθόν.

Μια χώρα συνέχισε, μπορεί να κάνει το άλμα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ακόμη και αν δεν είχε επιτυχία στις προηγούμενες. «Μια χώρα της Αφρικής θα μπορούσε να μπει στην πρώτη γραμμή, γιατί δεν χρειάζονται οι υποδομές» που απαιτούνταν παλιότερα, είπε.

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέφερε εξάλλου ότι το όπλο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι η εκπαίδευση, ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν οι περισσότερες αλλαγές.

Μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων, παράλληλα με την τεχνολογική επιμόρφωση. «Η βάση της παιδείας πρέπει να είναι η τεχνολογία, που είναι το εργαλείο» ωστόσο «είναι οι ουμανιστικές επιστήμες, οι οποίες πρέπει να δώσουν στον άνθρωπο αυτή τη δυνατότητα υπεροχής έναντι των μηχανημάτων» είπε.

Όπως πρέπει να μπει μάθημα για προγραμματισμό στην Α’ δημοτικού – ήδη στη Σιγκαπούρη ξεκίνησε – έτσι πρέπει να βάλουμε και μάθημα για τον Αριστοτέλη, σημείωσε.
Πηγή: cna.org.cy

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu