Χρήστος Στυλιανίδης

Χρήστος Στυλιανίδης

ΕΕ.: Ισχύς μέσα από την ενότητα

Ένα ακόμη πρόγευμα εργασίας διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με καλεσμένο αυτή τη φορά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και τα 5 χρόνια λειτουργίας του ΔΙΚΤΥΟΥ, ο Επίτροπος και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ένωσης, τις γεωπολιτικές προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής μας, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Η συζήτηση διεξήχθη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ο Επίτροπος στην εισήγηση του έθιξε τρία θέματα:

  • Η ΕΕ μετά το Brexit. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι όπως εξελίσσεται η διαδικασία αποκόλλησης της Μ. Βρετανίας από την Ένωση, το πρόβλημα μετατίθεται όλο και περισσότερο προς την πλευρά της Μ. Βρετανίας, αφού η ΕΕ δείχνει μεγαλύτερη αντοχή και δυνατότητα απορρόφησης των κραδασμών, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ισχύ της.
  • Η διαχρονική και αναβαπτισμένη σημασία του Γαλλογερμανικού άξονα. Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ένωση χρειάζονται έναν ισχυρό Γαλλογερμανικό άξονα. Ο Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στις υποθέσεις του δικού του χαρτοφυλακίου.
  • Η Ευρωπαϊκή οικονομία τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και στην παγκόσμια διάσταση της. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η οικονομία επηρεάζεται άμεσα από τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις που ανακύπτουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την απόφαση Τράμπ για το Ιράν. Σύμφωνα με τον Επίτροπο η ΕΕ ακόμα δεν έχει αποκτήσει ενιαία φωνή σε διάφορα μείζονα ζητήματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η φορολογική εναρμόνιση τουλάχιστον σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε ετέθησαν τα θέματα της σχέσης ΕΕ και Κίνας, της Τουρκίας των εκλογών στη χώρα και των πιθανών προεκτάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, του προσφυγικού ζητήματος και της εξέλιξης της δομής της ΕΕ. Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του κυβερνόντος κόμματος, της αξιωματικής κι ελάσσονος αντιπολίτευσης, της αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, think tanks, κοινωνικών φορέων, επιχειρήσεων κ.α.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu