Παρουσίαση του IDEA στη δράση Teachers4Εurope 2017-2018

Παρουσίαση του IDEA στη δράση Teachers4Εurope 2017-2018

        Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το ERASMUS+ Jean Monnet Project ΙDEA Aurora Through European Identity and Integration” στο πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2017-2018.  Την επιμορφωτική αυτή διημερίδα διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ERDIC). Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

      Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε ανάλυση της γενικής ιδέας και του περιεχομένου του προγράμματος, των στόχων, των καινοτόμων παιδαγωγικών ιδεών και της διεπιστημονικής προσέγγισης στις οποίες βασίζεται. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα επιμέρους στάδιά του και η εξέλιξη που έχει γίνει στο καθένα μέχρι τώρα. Έμφαση δόθηκε στην εκπαιδευτική αξία του εκπαιδευτικού εργαλείου που ετοιμάζεται στα πλαίσια του προγράμματος και σε αυτή του παιχνιδιού, καθώς και στην αξιοποίησή τους στο σχολικό περιβάλλον για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και την καλλιέργεια ευρωπαικής ταυτότητας στους νέους όπως και στην αναγνώριση του θετικού αντίκτυπου των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή μας ζωή.

       Ιδιαίτερα θετική ήταν η μεγάλη ανταπόκριση των εκπαιδευτικών και των σχολικών συμβούλων, οι οποίοι εξέφρασαν απορίες τους και την επιθυμία τους να πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και στα δικά τους σχολεία προκειμένου να γίνει γνωριμία των μαθητών με το πρόγραμμα. Επιπλέον, στο τέλος της παρουσίασης δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να πουν απόψεις τους πάνω στο πρόγραμμα και το παιχνίδι του προγράμματος, καθώς και να κάνεις προτάσεις βελτίωσης ή εμπλουτισμού του.

Νέες προτάσεις και ιδέες που ακούστηκαν:

  • Δημιουργία διαδικτυακού παιχνιδιού ώστε το παιχνίδι να είναι προσβάσιμο και μέσω ειδικής πλατφόρμας στους μαθητές που θα το παίξουν.
  • Οι μαθητές μπορούν να αναλαμβάνουν σε ομάδες να αναζητούν πληροφορίες στο σπίτι τους για κάποια λέξη και τη σύνδεσή της με την Ευρώπη, και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τις πληροφορίες τους στη τάξη.
  • Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου στη τάξη ανεξάρτητα από το παιχνίδι
  • Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου και του παιχνιδιού μέσα από μία διαθεματική προσέγγιση στην οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν κομμάτια του αναλυτικού προγράμματος της βαθμίδας τους, συνδυάζοντας γνωστικά αντικείμενα.
  • Να γίνει προσαρμογή του εργαλείου στη βαθμίδα της πρωτοβάθμιας.

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu