Greece Forward III “Αποκέντρωση, αυτοτέλεια και απελευθέρωση των σύγχρονων πόλεων”

Greece Forward III “Αποκέντρωση, αυτοτέλεια και απελευθέρωση των σύγχρονων πόλεων”

Εισαγωγική ομιλία της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Greece Forward III και κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου στο βήμα:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η παρουσία σας στο διεθνές συνέδριο «Greece Forward III» και φέτος είναι για μάς ιδιαίτερη τιμή και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον σας και την συνεχή επαφή και επικοινωνία με όλα τα ρεύματα σκέψης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και για όλα τα θέματα.

Το Greece Forward III έχει γίνει πλέον ένας θεσμός του ευρωπαϊκού προοδευτικού χώρου που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Ο προοδευτικός χώρος, η προοδευτική σκέψη και η προοδευτική πράξη το 2017 δεν ορίζονται απλοϊκά από τις ιδεολογίες και τα προτάγματα του προηγούμενου αιώνα.

Προοδευτικό σήμερα είναι ότι μπορεί να απαντήσει πειστικά στις αγωνίες και τα νέα προβλήματα των πολιτών του 21ου αιώνα και κυρίως των νέων.

Εξ ου και η επιλογή των θεμάτων του φετινού Greece Forward που είναι ο ρόλος των μεγάλων πόλεων στην ανάπτυξη, στην καινοτομία στην τεχνολογία και στην αλληλεγγύη.

Ο 21ος αιώνας μπήκε με νέες μεγάλες προκλήσεις όπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, οι τεράστιες προσφυγικές ροές , η αλλαγή οικονομικής ισορροπίας στον πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κάθε χώρα κράτος – μέλος προσπαθούν να πιάσουν το νήμα της νέας εποχής με ένα νέο σημαντικό παράγοντα. Τον παράγοντα τοπική ανάπτυξη , τοπική ταυτότητα – τοπική διακυβέρνηση.

Η Πόλη σε όλα τα σημεία της υφηλίου μεταμορφώνεται σε πόλο καινοτομίας και αυτή αλλάζει τα δεδομένα για τους πολίτες της.

Κάθε χρόνο πόλεις βραβεύονται με βασικό δείκτη την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους πολίτες τους.

Πολλές φορές οι χώρες δεν ακολουθούν λαμπρά παραδείγματα πόλεων.

Ποια είναι λοιπόν η πόλη του 21ου αιώνα;

Ποιες είναι οι δομές και το μοντέλο διακυβέρνησης τους;

Πως διαμορφώνουν το όραμα τους;

Πως κάνουν κτήμα τους την υψηλή τεχνολογία και πως εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική;

Σύμφωνα με το World Economic Forum η Ελλάδα από το 2016 στο 2017 έπεσε 4 θέσεις όσον αφορά την τεχνολογική πρόοδο.

Το δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό μοντέλο ή ακόμα οι ιδεοληψίες μιας κυβέρνησης θα πρέπει να μπορούν να ξεπερνιούνται από την δυναμική οργανωμένων καινοτόμων και φιλόδοξων κοινωνιών.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει απελευθέρωση των δήμων και μάλιστα των μεγάλων από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους.

Σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη το νέο βήμα θα πρέπει να αφορά κυρίως την στήριξη δήμων που όταν θέλουν, μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των πολιτών τους.

Η φιλοδοξία του σημερινού συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ρεαλιστικά παραδείγματα και μεγάλες ιδέες.

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μπαίνει στον 5ο χρόνο λειτουργίας του και επιμένει στον αρχικό του στόχο δηλαδή στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συναινέσεις πάνω σε τεκμηριωμένες προτάσεις που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Σ΄αυτή την προσπάθεια συμμετοχής μας στη μεγάλη και ισχυρή οικογένεια του FEPS μας δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες που είσαστε σήμερα σ΄αυτήν την αίθουσα με όποια ιδιότητα κατέχετε θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ΔΣ και των εργαζομένων του ΔΙΚΤΥΟΥ για την ενεργή παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια, την ηθική και υλική υποστήριξη σας. Είναι η δύναμη για να συνεχίσουμε και να αναπτυσσόμαστε.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Κάνοντας αυτή την σύντομη εισαγωγή σας καλώ στο βήμα ευχαριστώντας σας και πάλι για την ύψιστη τιμή να κάνετε και φέτος την έναρξη του συνεδρίου «Greece Forward III».

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu