Το μέλλον της ΕΕ και η διόρθωση των τρωτών της ΟΝΕ

Το μέλλον της ΕΕ και η διόρθωση των τρωτών της ΟΝΕ

Του Τάκη Αναστόπουλου
Αντιπροέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ 
τ. Διευθυντή της ΕΕ

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα (13/2) στο Στρασβούργο προβλέπεται να εξετασθούν σε κοινή συζήτηση την Τρίτη και να ψηφιστούν την Πέμπτη τρείς θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της ΕΕ εκθέσεις και που αφορούν στην εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ (έκθεση Βερχόφστατ), στην βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ (έκθεση Μπρέσο/Μπροκ) και τη δημοσιονομική ικανότητα της ΕΕ (έκθεση Μπέγκε/Μπερές). Αν και εκθέσεις πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου και όχι της Επιτροπής και άρα δεν χρήζουν άμεσης λήψης αποφάσεων, αναμένονται όμως με εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης πολιτικής και συμβολικής τους σημασίας, ενόψει των συζητήσεων για την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης  και την ίδρυση της ΕΟΚ. 

Ειδικά η έκθεση για τη δημοσιονομική ικανότητα (2015/2344(INI) ενώ έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο χωρίς να έχουν προκύψει ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο έμπειρων ευρωβουλευτών, του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη Μπέγκε και της Γαλλίδας Σοσιαλίστριας Μπερές, εντούτοις ο πολύ μεγάλος αριθμός τροπολογιών (άνω των 800) προδίδει δυστοκία και φαίνεται ότι η τελική έγκριση από την ολομέλεια δεν θα είναι ανεμπόδιστη. 

Το βασικό διακύβευμα συνίσταται στις προτάσεις για τη διόρθωση των τρωτών της ΟΝΕ. Μία από αυτές είναι η ένταξη του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο ενωσιακό πλαίσιο και η μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίζονται οι συμμετρικές ή ασύμμετρες αναταράξεις εντός της ευρωζώνης. Η άλλη πρόταση που δεν είναι σίγουρο πόσους υποστηρικτές θα συγκεντρώσει τελικά, αφορά “την ιδέα ενός μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη για μεταρρυθμιστικές δέσμες που έχουν συμφωνηθεί”. Η χρηματοδοτική αυτή στήριξη θα πρόκειται στην ουσία για προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα χρηματοδοτείται είτε με δέσμευση που θα αναλάβουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είτε με νομική υποχρέωση ή οποία θα κατοχυρωθεί για τον σκοπό αυτό στη νομοθεσία της ΕΕ για τους ιδίους πόρους ως «έσοδα για ειδικό προορισμό». Το αγκάθι εδώ βρίσκεται στην ανυποχώρητη στάση που τηρείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία σχετικά με το σεβασμό του συμφώνου σταθερότητας και την τήρηση του ορίου του 3% για το δημόσιο έλλειμμα για να μπορέσει να υπάρξει προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή των προϋπολογισμών θα συνεδριάσει το βράδυ της Δευτέρας 13/2 στο Στρασβούργο και εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τροπολογίες. Είναι φανερό ότι ένα θέμα όπως αυτό της εξέλιξης της ΟΝΕ και των οικονομικών της ευρωζώνης θα φέρει αντιμέτωπους τους θιασώτες της εμβάθυνσης της ΕΕ με αυτούς που υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στο εθνικό επίπεδο. Οι δύο εισηγητές τοποθετούνται στην πλευρά των πρώτων. Θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερο ταλέντο πειθούς για να καταφέρουν να ψηφιστεί η έκθεση τους χωρίς μεγάλες απώλειες από όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία. Μόνον έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποηθεί ως πολιτικό επιχείρημα στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στη Ρώμη τον προσεχή Μάρτιο. 

Τα θέματα αυτά λόγω της σπουδαιότητας τους απασχολούν την πολιτική τάξη σε όλα τα κράτη μέλη και ο Τύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις με τακτικά δημοσιεύματα. Κυρίως τα εθνικά κοινοβούλια οργανώνουν αντίστοιχες συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές. Στην Ελλάδα βέβαια τέτοιες συζητήσεις απουσιάζουν, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στα ΜΜΕ. Οι περισσότεροι προτιμούν να ζούν στο μικρόκοσμο τους με την αυταρέσκεια μίας γενικευμένης άγνοιας και μία διανοητική μιζέρια που συναγωνίζεται την οικονομική. 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu