Επιστολή προέδρου ΔΙΚΤΥΟΥ στα κόμματα για τη μελέτη-μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας

Επιστολή προέδρου ΔΙΚΤΥΟΥ στα κόμματα για τη μελέτη-μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας

Η επιστολή την οποία απέστειλε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενημερώνοντας τους για τη νέα ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ για την αναγκαία μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας:


Αθήνα, 13 Μαίου 2016

Το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σας αποστέλλει τη μελέτη για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, ώστε να γίνει σύγχρονο και βιώσιμο που εκπόνησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Διοικητής του ΙΚΑ, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, ύστερα από διαβούλευση με 40 περίπου στελέχη από το χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς, νοσηλευτές  και φυσικά ειδικούς στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες θετικής συμβολής στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Χώρας μας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την οικονομία, αλλά κυρίως για το σύνολο της κοινωνίας, επιχειρούμε μια διεύρυνση της συζήτησης ώστε αυτή να μην εξαντλείται σε άμεσες αποφάσεις και μέτρα κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα και ο δημόσιος διάλογος να μην καλύπτεται από γενικής φύσεως αφορισμούς.

Γνωρίζουμε, όλοι, ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν χαρακτηριστικά ριζικών  αλλαγών και αν αυτές δεν συμφωνηθούν και υλοποιηθούν με πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.

Η ανάπτυξη στην οποία όλοι αναφερόμεθα ως διέξοδο από την κρίση- και ένα κράτος κοινωνικής ευαισθησίας δεν μπορούν  να προκύψουν χωρίς αποτελεσματικές υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας για τον πολίτη.

Το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το σύστημα Υγείας της χώρας (το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ-28), με βάση τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου του 2010 (βαθμιαία αύξηση του ποσοστού δυσαρέσκειας στην τελευταία δεκαετία), ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. είναι κάτω του 30%.

Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται την μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, σε σχέση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, αφού ληφθεί υπόψη και η έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης των δαπανών αυτών. Η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών ανέρχεται στο 40% της συνολικής δαπάνης υγείας. Αλλά αυτή η τεράστια επιβάρυνση μειώνεται μόνο κατά 6% μέσω ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, διότι μόνο το 15% των πολιτών διαθέτει τέτοια ασφάλιση στην Ελλάδα.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η δημόσια δαπάνη υγείας, καλύπτεται και αυτή από τον Έλληνα φορολογούμενο. 

Η σημερινή κατάσταση, ύστερα από 6 χρόνια κρίσης και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν συγκεκριμένοι Υπουργοί Υγείας, έχει καταστεί δραματική για τη ζωή και την υγεία του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να συνεχίσει, η όποια λειτουργία, να εναπόκειται κατά κύριο μέρος στο φιλότιμο του Έλληνα γιατρού και νοσηλευτή. 

Ο εκσυγχρονισμός και η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, έτσι ώστε να αποδίδει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών με το μικρότερο κόστος, είναι μεγάλο στοίχημα. Αφορά μακροχρόνιο σχεδιασμό, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να συμφωνήσουμε σε ένα πρώτο βασικό σχεδιασμό ανατροπών για αναστροφή της πορείας.

Το Δίκτυο αποβλέπει με την πρόταση αυτή (που λαμβάνει υπόψη ότι θετικό έχει γίνει, αλλά και τα πλέον σύγχρονα συστήματα) να ξεκινήσει οργανωμένα ένας δημόσιος διάλογος και να εκπονηθούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Είναι σίγουρο, όπως προκύπτει και από τη μελέτη, ότι ακόμα και με τον σημερινό χαμηλό προϋπολογισμό, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Με εκτίμηση

 

Αννα Διαμαντοπούλου 

Πρόεδρος του “ΔΙΚΤΥΟΥ”

για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu