Η εξέλιξη της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. – Βρυξέλλες

Η εξέλιξη της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. – Βρυξέλλες

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπούλου, ήταν κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα την εξέλιξη της Ενιαίας Αγοράς “five freedoms project”, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
H εξέλιξη της ενιαίας αγοράς υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της εξέλιξης της ίδιας της ΕΕ.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ενίσχυση των διευκολύνσεων και των πολλαπλών ευκαιριών που προσφέρει η ενιαία αγορά, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το μέλλον της ΕΕ.
Η ελευθερία μετακινήσεων, η δυνατότητα απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ, τα δικαιώματα των καταναλωτών, η βελτίωση της ποιότητας των προιόντων ακόμα και η μείωση – σύντομα εξάλειψη- της χρέωσης περιαγωγής (roaming), είναι ορισμένα από τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας:

  • Το θεμελιώδες λάθος της εποχής μας ήταν η μάλλον καθυστερημένη, αργόσυρτη και κατακερματισμένη αρχική αντίδραση στην οικονομική κρίση.
  • Μία από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες, η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν,  τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλή. Σε οικονομικούς πχ όρους, η άρση της ελεύθερης μετακίνησης, θα στοίχιζε στην ευρωπαϊκή οικονομία περίπου 1.5 τρισ. Ευρώ σε βάθος δεκαετίας, εξαιτίας της αύξησης των τιμών και της πτώσης της ζήτησης.
  • Η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στα επιτεύγματα της ΕΕ, είναι πολύ αδύναμη και αυτό γιατί η ευρωπαϊκή ηγεσία απέτυχε να κινητοποιήσει τη δημόσια στήριξη.
  • Η εξέλιξη της ΕΕ οφείλεται εν πολλοίς και στην επανάσταση που έφερε η Ενιαία Αγορά εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, σε μία περίοδο αβεβαιότητας, πρέπει να αποτρέψουμε βήματα που θα μας πάνε προς τα πίσω. Και εδώ η Ελλάδα ζει ένα οξύμωρο γεγονός: πώς μία χώρα με κλειστά σύνορα και με capital controls, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ενιαίας Αγοράς που είναι ελεύθερος και ανοικτός χαρακτήρας στην οικονομία, στις μετακινήσεις και το εμπόριο;
  • Στο σύγχρονο εν πολλοίς παραπλανητικό δίλημμα: “περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη” η απάντηση πρέπει να είναι: ” περισσότερη Ευρώπη για πιο δυνατά Κράτη”.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu