ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG

Απαντήσεις για την επικείμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας την Πέμπτη 22/1/2014, αλλά και τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, έδωσε η κα Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη της στην τηλεόραση Bloomberg από την Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται προσκεκλημένη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης για σειρά διαλέξεων σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προοπτικών της.

Στην ερώτηση για το τι αναμένεται από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, δήλωσε:

«Σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θεωρώ ότι οι αναμενόμενες ανακοινώσεις την Πέμπτη αποτελούν κάτι το θετικό, αλλά η ΕΚΤ δεν μπορεί μόνη της να λύσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πιστεύω ότι αν υπάρξει απόφαση για την «ποσοτική διευκόλυνση» (QuantitativeΕasing) είναι πολύ κρίσιμο να αποτελεί  μια πραγματικά Ευρωπαϊκή πολιτική. Και αυτό, διότι εάν πρόκειται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αγοράσουν μόνο τα Ομόλογα (sovereignbonds) των κρατών τους, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποτελεί αποτελεσματική απόφαση, και δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα αποφασίσουν.»

Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ουσιαστικός διάλογος και εάν θα υπάρξει συναίνεση για αυτό που χαρακτηρίζεται ως κίνητρο-σοκ η κα Διαμαντοπούλου απάντησε:

« Περιμένω ότι θα υπάρξει συναίνεση, γιατί είναι προφανές ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.  Ούτως ή άλλως αυτό που χρειάζεται τώρα, όχι μόνο στα ασθενέστερα  κράτη –μέλη αλλά και στα οικονομικά ισχυρά είναι ανάπτυξη. Επομένως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές, χρειαζόμαστε οικονομικά κίνητρα και ανάπτυξη, αυτή είναι η μαγική λέξη, ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτού του είδους την λιτότητα, με αυτές τις πολύ αυστηρές πολιτικές, που δεν έχουν αποτελέσματα.»

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα που βγαίνει από μια 6ετία ύφεσης , και τώρα με τις αιφνιδιαστικές εκλογές της Κυριακής και την πιθανότητα να έλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, πως νοιώθουν οι Έλληνες ψηφοφόροι;

«Στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης, με την μείωση  του ΑΕΠ που έχει φτάσει 25%, και την δραματική αλλαγή στην ζωή των πολιτών, πολλοί θα ψηφίσουν με θυμό και άλλα συναισθήματα, και επομένως η πιθανότητα να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική αριστερά, είναι υπαρκτή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα, όμως το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι ανεξάρτητα του αποτελέσματος, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο Ευρώ. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων – που σε πρόσφατη δημοσκόπηση φτάνει το 80%, θέλει να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Ακόμη και μέσα στην κρίση οι πολίτες νοιώθουν πιο ασφαλείς με το ευρώ.»

Στην επιμονή της δημοσιογράφου για  ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα μοιάζει η Ελλάδα την Δευτέρα, η κα Διαμαντοπούλου απάντησε:

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει παρά πολλές προσδοκίες στους οπαδούς του και θα έχει μεγάλες δυσκολίες να αλλάξει σε αυτά που έχει εξαγγείλει γιατί η κοινοβουλευτική του ομάδα δύσκολα θα αποδεχθεί μια υπαναχώρηση. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει, αυτό το οποίο  πιστεύω είναι ότι η καινούργια Κυβέρνηση θα χρειασθεί κάποιο χρόνο για να παρουσιάσει  το σχέδιο του στους εταίρους μας. Εάν μέσα σε αυτό το χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει μόνο  στο θέμα του χρέους και βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο το θέμα αυτό και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές, πολύ φοβάμαι ότι η διαβούλευση θα οδηγηθεί σύντομα σε αδιέξοδο. Επομένως αυτό που περιμένουμε είναι ότι θα παρουσιάσουν ένα πιο συνεκτικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών. Επί του παρόντος κανείς δεν ξέρει.»

Πράγματι, όμως πιστεύετε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί; ρώτησε η δημοσιογράφος, και η κα Διαμαντοπούλου απάντησε:

 « Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Δεν είναι η Ελλάδα και η Γερμανία. Είναι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλές χώρες με διαφορετικά συμφέροντα. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότο, στην κεντρική Ευρώπη, στο βορρά. Βέβαια η Γερμανία έχει ένα κρίσιμο ρόλο, είναι μια ηγέτιδα χώρα, αλλά δεν είναι μόνο η Γερμανία. Επομένως πιστεύω ότι η επόμενη μέρα είναι μια κρίσιμη μέρα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια διέξοδο, και βέβαια ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι όποια και αν είναι η απόφαση για το χρέος, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από όλα, είναι διαρθρωτικές (δομικές) μεταρρυθμίσεις.»

πηγή: bloomberg.com

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu