Η ΚΡΙΣΗ «ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Η ΚΡΙΣΗ «ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Eurofound

Καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, πληθαίνουν οι εκθέσεις αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

Ο οργανισμός της ΕΕ «Eurofound», Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για την κοινωνική κατάσταση των νέων στην Ευρώπη. Η έρευνα δείχνει «ανησυχητικές τάσεις»: ο αριθμός των νέων, ειδικά των ανδρών, που ζουν με τους γονείς τους αυξήθηκε από το 44% στο 48% μεταξύ 2007 και 2011. Η τάση συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 30, σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Δανίας και της Αυστρίας.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η στέρηση για τους νέους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα από το 2007, και ότι οι άνεργοι έχουν την τάση να αισθάνονται όχι μόνο πιο αποκλεισμένοι, αλλά δείχνουν και χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής σταθερότητας

Η έκθεση ορίζει τους νέους σε «στέρηση», ως αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση στο σπίτι τους, να αγοράσουν κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα και να αγοράσουν νέα ρούχα (22%). Είναι επίσης εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ετήσιες διακοπές ή καλέσουν σπίτι τους φίλους τους (27%). Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρή στέρηση αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το 2007, η έκθεση επισημαίνει.

Σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία ανεργίας των νέων στην ΕΕ- 55% στην Ελλάδα, 53% στην Ισπανία- ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνεται και δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Και η Σουηδία έχει δει σημαντική αύξηση περιθωριοποίησης των νέων της.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει έναν αυξανόμενο αριθμό νέων ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν στο σπίτι τους με σοβαρές επιπτώσεις για την ανεξαρτησία τους, τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή και αυξάνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό», τονίζει η ερευνήτρια στο Eurofound, Anna Ludwinek.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

{edocs}http://www.todiktio.eu/pdf/EF1404EN.pdf,800,800{/edocs}

πηγή: eurofound.europa.eu

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu