ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ… ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ… ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ

Find out how the new European Commission will be elected in our infographic

Ψηφίζοντας στις φετινές ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά θα έχουν και τον κύριο λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα 11 Φεβρουαρίου, 100 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αρχής γενομένης από τη Βρετανία και την Ολλανδία στις 22 Μαΐου, η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ ψηφίζει έκθεση με την οποία υπογραμμίζει τον άμεσο συσχετισμό ψηφοφορίας και εκλογής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής… Περισσότερα στο γράφημά μας.

πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη από τις 22 μέχρι τις 25 Μαΐου, αναλόγως της νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους. Σε 100 ημέρες από σήμερα οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θα είναι οι πρώτοι που θα επιλέξουν τους νέους ευρωβουλευτές τους. Στην Ελλάδα οι κάλπες των ευρωεκλογών ανοίγουν στις 25 Μαΐου.

Στην επιλογή του υποψηφίου τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του εάν προηγουμένως δεν έχει εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ψηφίζει το σχέδιο έκθεσης το οποίο στηρίζει αυτή την πρόταση και επίσης, ζητά από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι ορισμένοι Επίτροποι θα επιλέγονται από τα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

πηγή: europa.eu