Βία: Αποτροπή και τιμωρία

Βία: Αποτροπή και τιμωρία

Άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ συμβολίζει την ήττα του χουλιγκανισμού. Είναι παιχνίδι της ιστορίας το ότι η κορυφαία ιδεολόγος εναντίον του κράτους χρησιμοποίησε την ρυθμιστική ισχύ της πολιτείας, τους μηχανισμούς και τις δομές του κράτους, για να διαλύσει ένα φαινόμενο με βαθιές ρίζες στην αγγλική κοινωνία και να καταστήσει το ποδόσφαιρο ασφαλές και προσιτό στους πολίτες.

Η δολοφονία του Άλκη είναι αλήθεια πως συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Οι γονείς του, άνθρωποι συντετριμμένοι από τον πόνουπήρξαν φωτεινό παράδειγμα αποκηρύσσοντας το μίσος και την εκδίκηση. Ζήτησαν Δικαιοσύνη και Αποτροπή του φαινομένου.

Σαράντα χρόνια τώρα το πολιτικό σύστημα, η πολιτεία, η δικαιοσύνη, αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τον «ελληνικό χουλιγκανισμό», όχι ως μεμονωμένοφαινόμενο, αλλά ως συνιστώσα του φαινομένου της βίας που συναντάται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Συντεχνίες, μεγάλα και μικρά προσωπικά και ομαδικά συμφέροντα έχουν γίνει μία αλυσίδα γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας.

Η πολιτεία με τα εργαλεία του κράτους είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα θα πρέπεινα αποδοθεί δικαιοσύνη για την αναίτιαδολοφονία ενός 20χρονου παιδιού.

Οι αναγκαίες αλλαγές στον ποινικό νόμο, η πραγματική έκτιση των ποινών και η παραδειγματική τιμωρία των παραβατών του νόμου από τους προέδρους των ΠΑΕ μέχρι τα μέλη των συλλόγων είναι αυτονόητα, αλλά δύσκολα να υλοποιηθούν μέτρα σε έναν χώρο σπαρμένο με κάθε είδους μαύρα συμφέροντα. Αυτά αφορούν τον τομέα της τιμωρίας.

Η αποτροπή της βίας αντίστοιχα απαιτεί ένα σύνολο μακροπρόθεσμων πολιτικών. Οικογένεια, εκπαιδευτικό σύστημα, ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν το ρόλοτους στο να γίνει η βία ένα ενδημικό φαινόμενο στην χώρα.

Όλα ξεκινούν από το εκπαιδευτικό σύστημα. Στο δημοτικό σχολείο οι μαθητές μπορούν να γράφουν στα θρανία, στους τοίχους, να σκίζουν βιβλία , να μιλούν με έλλειψη σεβασμού στους δασκάλους τους. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο μπορούν να βάζουν λουκέτα στις πόρτες των σχολείων, να καίνε θρανία, να ρίχνουν καπνογόνα, να απαγορεύουν με βία τους συμμαθητές τους να μπουν στο σχολείο. Αποφοιτώντας από το σχολείο η βία παίρνει νέες διαστάσεις στα πανεπιστήμια, στα γήπεδα, στις αναρχικές ομάδες και στις καταλήψεις, ακόμα και σε πολιτικές νεολαίες κομμάτων, σε ανορθολογικές κινήσεις όπως οι αντιεμβολιαστές στις μέρες μας.

Οι εκφραζόμενοι με βία κάθε μορφής δεν είναι η πλειοψηφία είναι μικρές μειοψηφίες για τις οποίες πολλές φορές αναπτύσσονται ιδεολογικές θεωρίες αιτιολόγησης τους.

Είναι μειοψηφίες οι οποίες επιβάλλονται, τρομοκρατούν και αναπαράγονται ενώ η κοινωνία δείχνει τουλάχιστον ανοχή.

Τι είναι άραγε η μεταρρύθμιση; Μην είναι οι νόμοι που συνέχεια αλλάζουν; Μην είναι ανακοινώσεις της στιγμής που ξεχνιούνται;Μεταρρύθμιση για την αποτροπή της βίας είναι ένα σύνολο πολιτικών που ξεκινάει από την διοίκηση, αξιολόγηση και κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, συνεχίζει με επανασχεδιασμό των κοινωνικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν σε επίπεδο γειτονιάςσχολεία και οικογένειες με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Βάζει κανόνες και όρια στον λόγο των ΜΜΕ που παράγουν μίσος και ωθούν στη βία. Και είναι πια πασιφανής η ανάγκη διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία αφενός βοηθούν την δημοκρατία αφετέρου διευκολύνουν κάθε μορφή εγκλήματος.

Η αποτροπή θέλει χρόνο αλλά ας αρχίσει οργανωμένα και με συναίνεση από σήμερα.

 

*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου –  Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

  Social Media

  Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

  ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

  Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
  Τηλ: (+30) 2109247814
  Email: info@todiktio.eu