
USEUM: Ανοικτή Οnline γκαλερί
Το USEUM είναι μία ανοικτή Οnline γκαλερί που «φιλοδοξεί να εξελιχθεί στην MDB των έργων τέχνης», όπως δηλώνει η 24χρονη Φωτεινή Βαλεοντή, δημιουργός του 1ου site κοινωνικής δικτύωσης για τους λάτρεις της τέχνης.
Στόχος, να γίνει η βάση δεδομένων που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στους λάτρεις της τέχνης.
Η ιδέα για την εφαρμογή προέκυψε στην κ. Βαλεοντή από την ανάγκη της να έχει συγκεντρωμένα σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα τα αγαπημένα της έργα τέχνης, αλλά και να μπορεί να τα μοιράζεται με άλλους ανθρώπους. Αυτή η ιδέα αποτέλεσε και το θέμα του διδακτορικού της στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.
Τι προσφέρει το USEUM:
1. Προσομοίωση ενός κανονικού μουσείου με έκθεση ανερχόμενων καλλιτεχνών, δικτύωση και προβολή τους.
2. Το κατάστημα δώρων, όπου πωλούνται πρακτικά αντικείμενα (π.χ. θήκες iPhone) με έργα των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες έχουν το 70% από τα κέρδη των πωλήσεων.
Πώς λειτουργεί;
Κάθε χρήστης έχει το δικό του USEUM, στο οποίο: μοιράζεται τα αγαπημένα του έργα, τα βαθμολογεί, τα σχολιάζει και τα μοιράζεται. Ακόμα, καθένας έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει έναν πίνακα που έχει δει, αλλά δεν ξέρει ποιος τον έχει δημιουργήσει.
Σε 1η φάση η δημιουργός της εφαρμογής αποζητά τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ώστε το USEUM να έχει αξία και περιεχόμενο. Προς το παρόν στο USEUM εκτίθενται συνολικά 4.279 έργα σύγχρονης τέχνης 332 καλλιτεχνών από 68 χώρες παγκοσμίως.
Εντός του μήνα θα ολοκληρωθεί το USEUM Gift shop, «στο οποίο οι καλλιτέχνες θα έχουν την δυνατότητα να φτιάχνουν τσάντες, θήκες για iPhone κι άλλα δώρα στα οποία θα απεικονίζουν τα έργα τους, με δυνατότητα να τα πουλήσουν μέσω της πλατφόρμας του USEUM παίρνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο από την πώληση», όπως διαβάζουμε στο άρθρο της Ελένης Νάτση στο Bankwars.gr.
Η διάκριση: Η 24χρονη Φωτεινή Βαλεοντή, μαζί με την ομάδα της (Γεωργία Καλύβα, Μιχάλη Νικολαϊδη, Νικόλαο Σουλιτζή και Γιώργο Μανώλτζα) κατέκτησαν την 1η θέση στο διαγωνισμό «Athens Startup Weekend». Το Useum χαρακτηρίστηκε ως «A brilliantly executed and presented platform that will disrupt the way we buy art. They describe it best as “A bridge between art lovers and artists. It’s a web platform where art enthusiasts can discover emerging artists based on their artistic preferences”».
Πληροφορίες για τη Φωτεινή Βαλεοντή: Μεγάλωσε στη Σάμο, σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο και το 2009 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο «Ravensbourne» στα Νέα Μέσα. Έλαβε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της για ακόμα ένα χρόνο με «Master of Fine Arts». Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει το διδακτορικό της στο «UCL», από όπου προέκυψε ενασχόληση της με την επαυξημένη πραγματικότητα, ή αλλιώς augmented reality, για τα μουσεία και την πολιτισμική κληρονομιά.
πηγή: goodnews.gr