Το όραμα του ανθρώπου για αθανασία: H περίπτωση των έργων και της πράξης

Το όραμα του ανθρώπου για αθανασία: H περίπτωση των έργων και της πράξης

Άρθρο του αντιπροέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ,  Σέργιου Θεοδωρίδη

Κοινωνίες χωρίς ελευθερία και ανθρώπινες υπάρξεις χωρίς ευκαιρίες για δημιουργικότητα θα πρέπει να είναι, σήμερα, έννοιες α-νόητες

Η αθανασία και ο προβληματισμός για το τι είναι αυτό για το οποίο αξίζει να ζούμε

Στη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου

Από τις μελέτες των ανθρωπολόγων φαίνεται ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή ήταν διαδεδομένη και στους πρωτόγονους πολιτισμούς. Αυτό που άλλαξε στην πορεία των αιώνων ήταν η φύση της αθανασίας, όπως αυτή σταδιακά ενσωματωνόταν στις διάφορες θρησκείες, και συνδέθηκε με την ανταμοιβή για τις πράξεις μας στον κόσμο τούτο. Η μετά θάνατον ζωή παίζει σημαίνοντα ρόλο και στη φιλοσοφία. Να θυμηθούμε ότι ο Immanuel Kant θεωρεί την αθανασία ως απαραίτητη προϋπόθεση της ηθικής. Ακόμη κι αν οι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τις αρχές που επιβάλει η ηθική, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν εγγυάται ευτυχία στον άνθρωπο. Ο μόνος τρόπος να αισθανθεί ευτυχής ο άνθρωπος είναι η πίστη σε μία μετά θάνατον ζωή.

Όπως, όμως, μας θυμίζει η Hanna Arendt, η αθανασία της ατομικής ζωής δεν ήταν πάντα μια κύρια συνιστώσα του θρησκευτικού-φιλοσοφικού αφηγήματος. Στην αρχαία Ελλάδα της κλασικής περιόδου, η θνητότητα των ανθρώπων, σε αντιδιαστολή με την αθανασία των Θεών και την αέναη κυκλικότητα της Φύσης, αντισταθμιζόταν από τη δυνατότητα, το καθήκον και το δυνητικό μεγαλείο να παράγουν έργα και πράξεις που θα υπερέβαιναν τη διάρκεια της βιολογική ζωής και θα έμοιαζαν να είναι αθάνατα. Σε αντίθεση με τα χρήσιμα και τα αναγκαία για την επιβίωση, που είναι φθαρτά και λήγουν μαζί με τη βιολογική ζωή, ο ελεύθερος άνθρωπος μέσα από τη δημιουργία έργων και πράξεων έχει τη δυνατότητα αθανασίας. Η δημιουργία είναι ταυτόσημη με τη γέννηση. Η κατάρα των δούλων δεν ήταν, μόνο, ότι δεν ήταν ελεύθεροι, αλλά ότι αποβίωναν αθέατοι και στερούνταν τη δυνατότητα να αφήσουν κάποιο ίχνος ότι υπήρξαν.

Στην κλασική Ελλάδα, η πράξη του πολιτικού, ο πολιτικός βίος κατά τον Αριστοτέλη, έδινε τη δυνατότητα κάτι από μας να γίνει μόνιμο. Στη νεότερη εποχή, επήλθε απώλεια αυτής της διάστασης της αθανασίας. Η πράξη και η δημιουργικότητα έχασαν τη διάσταση του μεγαλείου της διάρκειας για τις επόμενες γενιές, έχασαν το νόημα της πνευματικότητας και της εξελικτικής συνέχειας της κουλτούρας και του πολιτισμού, έγιναν ανταλλάξιμες, μετατράπηκαν σε μετρήσιμα μεγέθη και αντικειμενοποιήθηκαν σε ισοδύναμο χρήματος.

Τα πάντα προσαρμόζονται στις διαστάσεις που επιβάλει ο χρονικός ορίζοντας μιας γενιάς, πολλές φορές και λιγότερο. Η έννοια του μόνιμου, του αιώνιου, του μη φθαρτού εξαφανίστηκε και ως εκ τούτου χάθηκε και η έννοια και η αίσθηση της αθανασίας μέσα από τη διακριτή και συνειδητή προσφορά –διά της πράξεως– προς τις επόμενες γενιές, ως χρέος όπως απαιτεί η βιωσιμότητα του είδους, όχι μόνο στη βιολογική αλλά και στην πολιτιστική του διάσταση.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu