Το κέντρο στο κέντρο ξανά

Το κέντρο στο κέντρο ξανά

Άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

«Τα γεγονότα παιδί μου, τα γεγονότα» αυτή η φράση αποδίδεται στον Βρετανό Πρωθυπουργό Χάρολντ Μακμίλαν στην ερώτηση ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική.

Η ανατροπή που μπορούν να φέρουν ξαφνικά γεγονότα στην πολιτική έχει αποδειχθεί πολλές φορές όπως με τον Καγκελάριο Σρέντερ στην Γερμανία και τον Π/Θ Αθνάρ στην Ισπανία.

Η πρόσφατη ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, είναι άγνωστο πως θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι σίγουρο ότι αφήνει ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα οργής, θυμού και ανασφάλειας που απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική κυρίως στα μάτια των νέων.

Και αυτές οι εκλογές θα κριθούν από την ψήφο των Κεντρώων (από την κεντροαριστερά μέχρι και την κεντροδεξιά), δηλαδή των πολιτών που ψηφίζουν με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον ορθό λόγο και τον ρεαλιστικό πατριωτισμό.

 Οι πολίτες αυτοί μετά από όσα συνέβησαν στη χώρα ξεπερνούν το αντιδεξιό ή αντισύριζα μέτωπο και απαιτούν κυβέρνηση η οποία μπορεί περισσότερο από τους άλλους να εγγυηθεί πρόοδο και ασφάλεια.

Τρία είναι τα διακυβεύματα με βάση τα οποία κατά την άποψη μου θα κινηθεί η ψήφος του κέντρου:

Το πρώτο είναι το εθνικό ζήτημα: Η Τουρκία λειτουργεί με τις δικές της φαντασιακές διεκδικήσεις ως να μην υπάρχουν το Διεθνές Δίκαιο, οι Συνθήκες και οι Συμφωνίες. Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας λόγω των σεισμών είναι προσωρινή, γιατί η γείτονα χώρα έχει κάνει σαφές ότι θέλει να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής – μεγάλης δύναμης σε βάρος χωρών που είναι στα σύνορα της, και όχι μόνο. Σε περίοδο μεγάλων εξωτερικών απειλών έχει σημασία ποιος πρωτίστως εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια με διπλωματία αλλά και με ενίσχυση της άμυνας.

Το δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση του Λερναίου κράτους δηλ.: το πλέγμα εξουσιών που οργανώνεται γύρω του (οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα και ατομικές εξυπηρετήσεις) και μέσα του

(έλλειψη στόχων και αξιολόγησης) και η μη εφαρμογή των νόμων. Χωρίς αυτό οι μεγάλοι πολιτικοί στόχοι μόνο μερική υλοποίηση μπορούν να έχουν.

Το τρίτο διακύβευμα είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι κατ΄εξοχήν οι πολίτες του Κέντρου που κατανοούν πολύ καλά τι σημαίνει ακυβερνησία, εξασθένηση της οικονομίας από εκλογές σε εκλογές, εσωτερική αναρχία και εξωτερική απαξίωση. Είτε πιστεύουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε σε αυτοδύναμες η ψήφος τους θα απαιτεί κυβερνησιμότητα  την επομένη των  εκλογών.

Η κυβέρνηση έχει πληγώσει και απογοητεύσει σημαντικό τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων με τις επιλογές ή τις μη επιλογές της σε διάφορους τομείς.

Μείζον όμως πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ελλειμματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως ένα τεράστιο κενό στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για την χώρα. 

Η ευκαιρία για το τρίτο κόμμα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι να ταυτιστεί με τις προτεραιότητες της νέας εποχής και να εγγυηθεί την διακυβέρνηση της χώρας με καθαρή, εφικτή και κατανοητή απ΄ όλους πρόταση.

Όποιο κόμμα λοιπόν πείσει εκτός από τους οπαδούς του το Κέντρο θα βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων την επομένη των εκλογών.

 

*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu