To «Δίκτυο» συμμετέχει στον διάλογο για την εξέλιξη της Ευρώπης
Ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζεται, η ΕΕ εισέρχεται στη νέα θεσμική της φάση. Η εκλογή του Jean Claude Juncker σε θέση Προέδρου της Επιτροπής, καθώς και η συμπλήρωση των υπολοίπων σημαντικών θέσεων της Ευρωπαϊκής ηγετικής ομάδας, δημιουργούν νέες προοπτικές για την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο διάλογος έχει ξεκινήσει.
Το «Δίκτυο» συμμετέχει!
Στις Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του «Δικτύου» Άννα Διαμαντοπούλου θα συμμετέχει στην συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής και Οικονομικής Επιτροπής (EESC) για την “Κοινωνική Καινοτομία – Boosting Innovation for a Better Social Outcome – 15 Proposals for EU Policy”. Η ομάδα επεξεργάζεται τη διακήρυξη 15 σημείων “Milan Declaration” τα οποία θα υποβάλλει στα ευρωπαϊκά όργανα, δηλαδή στην Ιταλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο Τορίνο θα βρεθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2014, θα λάβει μέρος στο 6ο Ευρωπαϊκό Think Tank Φόρουμ με θέμα «Ποιες βαθιές πολιτικές και θεσμικές αλλαγές απαιτούνται στην Ευρωπαϊκή και τη Νομισματική Ένωση», που διοργανώνουν το Notre Europe και το Centro Studi sul Federalismo στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Ιταλίας, μαζί με 30 εκπροσώπους διακεκριμένων Think Tank από όλη την Ευρώπη.
Η πρόσφατη κρίση και οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκαναν σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για μια βαθιά τομή/ αλλαγή του πολιτικού και θεσμικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία σχετικά με το αν είναι απαραίτητη μία αλλαγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογράμμισε τα εξής:
• Τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΕ βαδίζει σε ένα δρόμο «διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης». Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί ενδεχομένως, σε ένα νέο μοντέλο ενισχυμένης αλλά μερικής ενοποίησης.
• Μία από τις αιτίες του προβλήματος διαχείρισης της κρίσης υπήρξε ο προβληματικός τρόπος λήψης των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, όπου αναμειγνύονταν ο διακυβερνητισμός και η τεχνοκρατία, ενώ ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξε αναιμικός. Αποτέλεσμα ήταν μία επιφυλακτική κοινή γνώμη απέναντι στο μονοπώλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – και της ηγεμονεύουσας Γερμανίας – γεγονός που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου οι ευρωσκεπτικιστικές και αντι ευρωπαϊκές δυνάμεις, σημείωσαν άνοδο.
• Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ, αλλά και η ενίσχυση της Δημοκρατίας μέσω της πιο ενεργού συμμετοχής των πολιτών, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Η Δημοκρατία χρειάζεται την ανάπτυξη…για να αναπτυχθεί και η ίδια.
• Η ΕΕ χρειάζεται «δημιουργική ευελιξία» στην εξέλιξη των θεσμών της και της φυσιογνωμίας της. Αυτό σημαίνει να βάζουμε πρώτα το πρόβλημα και μετά αναλόγως της υφής και των παραμέτρων του, να αναζητούμε τις πιο εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν είναι ανάγκη να αλλάζουμε κάθε φορά τη συνθήκη για να λύνουμε ένα πρόβλημα. Η ίδια η συνθήκη μας δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας και της αναζήτησης μέσω διαφορετικών μεθόδων, της πιο κατάλληλης λύσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ κλπ.
• Πρέπει επομένως παράλληλα να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής ένας διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση ή αν αυτό προκύψει ακόμα και για την αλλαγή της συνθήκης. Η αλλαγή της συνθήκης είναι στην ΕΕ των 28 μία πολύ δύσκολη υπόθεση που πρέπει να λάβει υπόψιν 28 διαφορετικές κοινές γνώμες και εθνικά συμφέροντα που δεν τέμνονται πάντα.
Χρήσιμο υλικό
Πρόγραμμα {edocs}https://www.todiktio.eu/pdf/Programme_Final.pdf,800,800{/edocs} Ευρωπαϊκα Think Tanks Που θα συμεμτέχουν {edocs}https://www.todiktio.eu/pdf/European_Think_Tanks.pdf,800,800{/edocs} REFORMING EUROPE’S GOVERNANCE By Notre Europe {edocs}https://www.todiktio.eu/pdf/reformingeugovernance-bertoncini-vitorino-ne-jdi-sept14.pdf,800,800{/edocs}