
Θες γάλα; Πιες χύμα!
Μια μικρή ομάδα γαλακτοπαραγωγών από τη Λάρισα σκέφτηκε το ενδεχόμενο συνεταιρισμού με στόχο να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής. Οι 3 – 4 έγιναν 10 – 15, μετά 60 – 70 κι αυτή τη στιγμή είναι 102. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011 και, σε αυτό το διάστημα, πέτυχε τα παρακάτω:
• Διασφάλιση της ποιότητας και καλύτερη τιμή, επιτυγχάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίας. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί δεν έχουν συμβόλαια. Έχοντας λοιπόν μια καλή ποσότητα προϊόντος, οι εταιρίες ταρακουνήθηκαν. Βλέποντας ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας κι όχι αντιπαλότητας, πέτυχαν καλούς όρους.
• Η ίδρυση συνέπεσε με την αναζήτηση προμηθευτών στην Ελλάδα από τον FrieslandCampina (ΝΟΥΝΟΥ) που είναι ολλαδικός συνεταιρισμός. Έτσι, εκτός από τον Friesland, προμηθεύουν τη ΦΑΓΕ, την Όλυμπος, τη ΔΕΛΤΑ, συνεταιριστικά εργοστάσια και το Ίδρυμα Τοσίτσα για το μετσοβόνε που παράγει.
• Για τη μείωση του κόστους ο συνεταιρισμός προβαίνει σε μαζικές αγορές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 10-15% στο κόστος.
• Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των μονάδων.
• Υπάρχει πολύ αυστηρό σύστημα ποιοτικού ελέγχου του γάλακτος. Ο συνεταιρισμός επιβάλλει αυστηρές ποινές στα μέλη εάν δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.«Πρέπει να διασφαλίζουμε την ποιότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε υπεραξία σ’ ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Σε εμάς, η εξαιρετική του ποιότητα είναι αυτή η ιδιαιτερότητα» λέει ο κύριος Βακάλης.
• Πρόσφατα βοήθησαν στη σύσταση δυο ακόμη συνεταιρισμών: των προβατοτρόφων (ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ) και των γεωργών (ΘΕΣ ΓΗ), κάνοντας συμβόλαια μαζί τους με σκοπό την προμήθεια ζώων και δημητριακών.
• Ετοιμάζουν κτηνιατρείο.
• Κατέθεσαν πρόταση στο τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα την Καρδίτσα) για ερευνητικό πρόγραμμα που θα αφορά τη διερεύνηση του DNA και την αντοχή των ζώων στο heat stress.
• Ο τζίρος του έφτασε τα 30.000.000 ευρώ.
Να θυμίσω ότι μιλάμε για συνεταιρισμό, έτσι; Γι’ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως παρηκμασμένο, χρεοκοπημένο, διεφθαρμένο… Ο ΘΕΣγάλα λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομοτεχνικά κριτήρια. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, δημοσιεύει ισολογισμό (για ψάξτε λιγάκι πόσοι συνεταιρισμοί το κάνουν…), έχει κάνει ήδη δυο φορές εκλογές, έχει εξωτερικούς λογιστές – ελεγκτές κι ετοιμάζει ιδιωτικό πρωτόκολλο πιστοποίησης που θα περιγράφει τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Τέλος ετοιμάζει ένα on line δημοπρατήριο για τις προμήθειές του. Θέλει να παραγγείλει σόγια, ας πούμε;
Οι εταιρίες θα συμμετέχουν και να «χτυπιούνται» on line, για λόγους διαφάνειας και για την επίτευξη καλύτερης τιμής.
«Το μυστικό μας είναι η κοινή λογική. Κάνουμε τα αυτονόητα, με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει μισθό, οι μισθοί των υπαλλήλων είναι ικανοποιητικοί ενώ όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα κι ίσες υποχρεώσεις. Πιστεύουμε στη συνέργεια, πολλοί κλάδοι μπορούν να απασχοληθούν γύρω από εμάς» λέει ο κύριος Βακάλης.
Ο «ΘΕΣγάλα» συνεχίζει τις εκπλήξεις: από σήμερα αρχίζει τη διάθεση φρέσκου παστεριωμένου ντόπιου γάλακτος στη Λάρισα, μέσω αυτόματων πωλητών, ενώ από το πρωί της Πέμπτης το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Οι αυτόματοι πωλητές θα βρίσκονται σε τέσσερα σημεία της Λάρισας, σε ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Τα σημεία διάθεσης βρίσκονται: Μανδηλαρά και Υψηλάντου, Καραθάνου και Ζαρμάνη, Χρυσοχόου και 25ης Μαρτίου και Γρηγορίου Ε’ 11. Το γάλα θα κοστίζει 1 ευρώ το λίτρο και 50 λεπτά το μισό λίτρο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης προπληρωμένης κάρτας με την τιμή του λίτρου να κοστίζει 90 λεπτά, σε αυτήν την περίπτωση. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται μπουκάλι για το γάλα, έναντι 20 λεπτών για το πλαστικό και 50 λεπτών για το γυάλινο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούν δικά τους μπουκάλια.
Πρόκειται για έναν επιτυχημένο, στο εξωτερικό, τρόπο διάθεσης γάλακτος που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη Λάρισα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του «ΘΕΣγάλα», Θανάση Βακάλη. «Ο καταναλωτής μπορεί να το προμηθευτεί μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του, απευθείας από τον παραγωγό, 24 ώρες το 24ωρο, στην πλέον ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με την ποιότητά του», τονίζει. «Με πιστοποιημένες διαδικασίες που εγγυώνται απόλυτα την ασφάλεια, την ποιότητα και τη φρεσκάδα του προϊόντος.»
Θα κλείσω το άρθρο αυτό σχετικά με τον «ΘΕΣγάλα» όπως περίπου είχα κλείσει και το προηγούμενο: Και να φανταστεί κάποιος ότι ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» (όπως είναι η πλήρης επωνυμία) μόλις έκλεισε δυο χρόνια λειτουργίας.
πηγή: bostanistas.gr