
Pollfish
Μέχρι τώρα, οι έρευνες αγοράς γίνονταν είτε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων είτε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και ο χρόνος που απαιτείται για τη συγκέντρωση του σωστού δείγματος και των στοιχείων ήταν αρκετά σημαντικός. Αυτό, όμως, είναι πλέον πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς μία ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις Έλληνες και έναν Κύπριο έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν τα smartphones.
Το Pollfish είναι μία ελληνική νεοφυής και καινοτόμα επιχείρηση (startup) που ξεκίνησε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2013, αλλά έχει αρχίσει να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα αποτελείται από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούση, Βασίλη Μητρούση και Ζίσση Μπέλα, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στους δημιουργούς εφαρμογών για smartphones να έχουν μία επιπλέον πηγή εσόδων και στις εταιρείες ερευνών έναν νέο τρόπο για να κάνουν τη δουλειά τους. Και το Pollfish έχει φθάσει μέσα σε ελάχιστους μήνες να έχει τη δυνατότητα άντλησης δείγματος από περίπου 1,8 εκατ. χρήστες smartphones απ’ ολόκληρο τον κόσμο!
Όπως εξηγεί στο imerisia.gr o Γιάννης Παπαδάκης, η ιδέα είναι σχετικά απλή. «Ένας χρήστης μπαίνει στο Pollfish και κάνει εγγραφή. Δημιουργεί τo ερωτηματολόγιο για την έρευνα που θέλει να πραγματοποιήσει και επιλέγει το κοινό από το οποίο θέλει να λάβει απαντήσεις. Η επιλογή γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως τοποθεσία φύλο ηλικία συσκευή που χρησιμοποιεί και πολλά άλλα. Μετά αναλαμβάνει το Pollfish αυτόματα να του επιστρέψει απαντήσεις από το επιλεγμένο κοινό».
Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποιοί είναι το δείγμα. «Το κοινό που απαντάει τις ερωτήσεις το εντοπίζουμε μέσα από υπάρχουσες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων» απαντά ο κ. Παπαδάκης. «Συνεργαζόμαστε λοιπόν με δημιουργούς εφαρμογών για smartphones οι οποίοι ενσωματώνουν τη βιβλιοθήκη του Pollfish στις εφαρμογές τους και μας δίνουν πρόσβαση στους χρήστες τους. Οπότε όταν δημιουργηθεί κάποιο ερωτηματολόγιο, στους χρήστες που πληρούν τα κριτήρια εμφανίζεται η επιλογή από την εφαρμογή που ήδη περιηγούνται στο κινητό τους, να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο, προσαρμοσμένο για κινητές συσκευές».
Όσον αφορά τον λόγο για να απαντήσει κάποιος μία έρευνα, είναι απλός. «Όσοι ολοκληρώνουν μια έρευνα μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση διεκδικώντας πλούσια δώρα» σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
Όμως, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι δημιουργοί εφαρμογών παίρνουν και αυτοί ποσοστό ανάλογα με το πόσοι χρήστες των apps τους απάντησαν σε μία έρευνα. Μάλιστα, το ποσοστό φθάνει στο 30% του ποσού που λαμβάνει το Pollfish για κάθε απάντηση. Αν και το ποσό διαφοροποιείται ανάλογα με την έρευνα, συνήθως κυμαίνεται στα επίπεδα του 1 ευρώ ανά απάντηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μία έρευνα σε δείγμα 500 ατόμων μπορεί να κοστίσει 500 ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των στοιχείων γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και αρκετά αυτοματοποιημένα. Αρκεί, βέβαια, να γίνουν οι σωστές ερωτήσεις.
Αυτή τη στιγμή στο δίκτυο του Pollfish υπάρχουν κοντά στα 90 apps και ο αριθμός των χρηστών πλησιάζει το 1,8 εκατ. και καλύπτει πολλές περιοχές του πλανήτη. Ήδη, έχουν «τρέξει» οι πρώτες 7-8 έρευνες, τις οποίες παρήγγειλαν εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι σημαντικό, δεδομένων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει.
Η επόμενη κίνηση είναι, βέβαια, η εξεύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα πλατφόρμα αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες μάρκετινγκ που θα κάνουν γνωστό το Pollfish σε διεθνές επίπεδο. Αν και είναι από τις περιπτώσεις που εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας.
πηγή: imerisia.gr