PATEK PHILIPPE Η SWATCH;

PATEK PHILIPPE Η SWATCH;

Χρήστος Αλεξάκης

Οι διαφημίσεις των ρολογιών Patek Philippe είναι ιδιαίτερες. Το βασικό στοιχείο που περιχέουν είναι εκείνο της διαχρονικότητας και αυτό το παρουσιάζουν λέγοντας ότι ποτέ δεν κατέχεις ένα ρολόι Patek Philippe, απλά το φροντίζεις για την επόμενη γενεά.

Οι διαφημίσεις των ρολογιών SWATCH είναι επίσης ιδιαίτερες. Το βασικό στοιχείο που περιέχουν είναι εκείνο του προσωρινού, γι’ αυτό και παρουσιάζουν συλλογές που αφορούν το καλοκαίρι, την άνοιξη ή τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι δύο ρολόγια τελείως διαφορετικά, και τα δύο ρολόγια όμως είναι πολύ επιτυχημένα προϊόντα.

Δεν συμβαίνει όμως και το ίδιο με τις πολιτικές και ιδιαίτερα με την οικονομική πολιτική. Μια προσωρινή οικονομική πολιτική δίνει ανάσα εφόσον μπορεί να πετύχει κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε σχέση με μια μακροχρόνια πολιτική, η οποία μπορεί να αργήσει να πετύχει κάποιους στόχους, αλλά μπορεί να φέρει την κοινωνία, την οποία υπηρετεί, σε υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας με περισσότερη σιγουριά.

Δυστυχώς, η κατάσταση της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, για άλλη μια φορά έδωσε χώρο για άσκηση κοντόφθαλμης βραχυπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής.

Σίγουρα οι δανειστές της Ελλάδος πιέζουν για να πάρουν πίσω τα δανεικά τους και ασφαλώς αυτό επηρεάζει την οικονομική πολιτική η οποία είναι εισπρακτική από πλευράς του δημοσίου. Ωστόσο, δυστυχώς οι στόχοι του οικονομικού μας επιτελείου έχουν ταυτιστεί με αυτούς των δανειστών. Οι δανειστές ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τις χρηματοροές τους ώστε να μη μπει σε κλυδωνισμό η δικιά τους εθνική οικονομία και το πετυχαίνουν. Η δικιά μας ωστόσο οικονομία είναι σε τρικυμία και αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι πως το σκάφος μας μπορεί να αντέξει όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε πιθανές επόμενες τρικυμίες που από όσο δείχνει το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενδέχεται να είναι πολλές και δυνατές.

Πολλές φορές η πρόσκαιρη οικονομική πολιτική αγγίζει το όριο του παραλόγου ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της νεοκλασικής οικονομικής προσέγγισης σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι είναι λήπτες άριστων οικονομικών αποφάσεων ατομικών και συλλογικών. Θα φέρω δύο παραδείγματα για να στηρίξω τη θέση αυτή. Το πρώτο αφορά την οικονομική πολιτική που συζητείται να διέπει τον φόρο ακινήτων. Είναι οικονομικά αδιανόητο σε μια εποχή που οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει και κάποιος αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο, μόνο και μόνο για να πληρώσει οφειλές που έχει και όχι για να δημιουργήσει εισόδημα προς κατανάλωση αγαθών, να φορολογείται με μια κατασκευασμένη υπεραξία για να γεμίζουν οι τσέπες των δανειστών μας. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν Res tantum valet quantum vendi potest, δηλαδή ένα πράγμα αξίζει όσο κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτό. Συνεπώς, και τα ακίνητα αξίζουν όσο εισπράττουν οι πωλητές από τους αγοραστές. Στην ελληνική περίπτωση ο νόμος δείχνει να ευνοεί φορολογικά όχι τον πιεσμένο οικονομικά πωλητή αλλά τον αγοραστή με τα μετρητά, δηλαδή τον εύπορο. Δείχνει να τιμωρεί κάποιον κάτοχο ακινήτου ο οποίος το αγόρασε πριν πολλά χρόνια ως ασφαλή τοποθέτηση των οικονομιών του και τώρα αναγκάζεται να το πουλήσει. Ακόμα και διοικητικά ο νόμος δείχνει ως μια βιαστική-πρόσκαιρη αντιγραφή νόμου μιας άλλης οικονομίας η οποία γίνεται προσπάθεια να αναλυθεί μέσα από σεμινάρια σε αυτούς που θα επωμισθούν την εφαρμογή του.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τους φόρους και τα τέλη των αυτοκινήτων. Είναι προτιμότερο για την πρόσκαιρη οικονομική πολιτική να εισπράττουμε σήμερα από φόρους και τέλη κυκλοφορίας ότι μπορούμε. Ακόμα και εάν ένα σημαντικό ποσοστό κατόχων ΙΧ έχει παραδώσει τις πινακίδες. Είναι αδιάφορο για την πρόσκαιρη οικονομική πολιτική ότι με χαμηλότερους φόρους και τέλη αυτά τα αμάξια θα ήταν σε κυκλοφορία και θα είχαν περισσότερη δουλειά τα βενζινάδικά, τα συνεργεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι πολίτες δεν θα ένιωθαν απατημένοι όταν αγοράσαν τα αμάξια τους βασισμένοι σε κίνητρα που δόθηκαν στο παρελθόν για τη αγορά ΙΧ.

Πιστεύω ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να βγει από το αδιέξοδο της πρόσκαιρης εισπρακτικής πολιτικής με σκοπό την ικανοποίηση των δανειστών. Αντίθετα πρέπει να πείσει τους δανειστές μας ότι το πρόσκαιρο δεν είναι σε όφελος κανενός. Με αφορμή την κρίση που βιώνουμε και σε κατάστα
ση ξεφουσκώματος της οικονομίας (deflation) με υποκατανάλωση και ανεργία, πρέπει να σχεδιασθεί μια μακροχρόνια αποτελεσματική οικονομική πολιτική την οποία θα μπορούσαμε να παραδώσουμε και στα παιδιά μας. Σαν τα ρολόγια Patek Philippe. Η πολιτική αυτή πρέπει να έχει όραμα και λογική. Θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με κατάργηση, όπου είναι δυνατόν, του πολύπλοκου νομικού πλαισίου που διέπει σχεδόν τα πάντα στη χώρα μας – αποτέλεσμα αναμφίβολα της πρόσκαιρης πολιτικής – και σχεδιασμό ενός νέου μακροχρόνιου νομικού πλαισίου με βασική αρχή την απλούστευση η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο δημιουργίας προϊόντος στη χώρα.

Έχει φτάσει η ώρα να επιλέξουμε ως κοινωνία τι ρολόι θέλουμε. Patek Philippe ή SWATCH. Η επιλογή είναι ελεύθερη. Το όφελος αλλά και το κόστος δικό μας.

πηγή: newmoney.gr

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu