Νέο Αφιέρωμα για Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού APEC

Νέο Αφιέρωμα για Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού APEC

Νέο αφιέρωμα:  Η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Η ανάδυση των χωρών της Ασίας στο προσκήνιο της διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι γεγονός.

Το 2021 εκτιμάται ότι οι Ασιατικές οικονομίες θα ξεπεράσουν σε μέγεθος αυτές του υπόλοιπου κόσμου σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (purchasing power parity-PPP) για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα. To 2000 το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ των χωρών της Ασίας ήταν 35% και των υπολοίπων χωρών 65%. Η Ασία φιλοξενεί περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Γης και 21 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού που εισοδηματικά κατατάσσεται στη μεσαία τάξη, κατοικεί σήμερα στην Ασία.

Σύμφωνα με το global innovation index 2020, ανάμεσα στις 25 πιο καινοτόμες χώρες πέντε είναι από την Ασία (Σιγκαπούρη, Δ. Κορέας, Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ).

Θα είναι ο 21ος αιώνας, ο αιώνας της Ασίας;

Η ιδέα δημιουργίας της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, διεθνώς γνωστής ως APEC, τέθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Bob Hawke κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, τον Ιανουάριο του 1989.

Με 21 πλέον μέλη, η APEC είναι ένα σημαντικό περιφερειακό οικονομικό φόρουμ που λειτουργεί με πρωταρχικό στόχο την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Οι οικονομίες – μέλη της APEC, αφορούν το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 48% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το ΔΙΚΤΥΟ, σε συνεργασία με την Προεδρία της Νέας Ζηλανδίας στην APEC, δημοσιεύει ένα εκτενές αφιέρωμα στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, εισάγοντας, ουσιαστικά, το σημαντικό περιφερειακό φόρουμ στο ελληνικό κοινό.

Το αφιέρωμα σκιαγραφεί το προφίλ κάθε κράτους-μέλους της APEC με βάση τους κυριότερους οικονομικούς δείκτες, φιλοξενώντας παράλληλα πρωτότυπα άρθρα των πρέσβεων, στην Αθήνα, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ν. Κορέας, του Μεξικού, της Ρωσίας και της Χιλής.

Επιπλέον, το αφιέρωμα περιλαμβάνει άρθρο του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή, για τη «σχέση της Ελλάδας με την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού».

Το αφιέρωμα συνοδεύεται από βιντεοσκοπημένη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, του Υφυπουργού Εμπορίου και Οικονομικών & επικεφαλής της Επιτροπής Προεδρίας της Νέας Ζηλανδίας στον APEC, Βαγγέλη Βιτάλη και της Προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, Άννας Διαμαντοπούλου.

Η πανδημία της COVID-19 κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείρηση διεθνών κρίσεων. Η Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ειρηνικού (APEC) επιδιώκει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της περιοχής και στην αλληλεπίδραση της με τον υπόλοιπο κόσμο, σε εμπορικό και διπλωματικό επίπεδο.Για να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα, πατήστε στην εικόνα:

Για να δείτε τις συνοδευτικές βιντεοσκοπημένες δηλώσεις της Προέδρου του Δικτύου κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κύριου Κώστα Φραγκογιάννη και του Υφυπουργού Εμπορίου και Οικονομικών κύριου Vangelis Vitalis, πατήστε το παρακάτω βίντεο:

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu