
Oxford Martin Commission for Future Generations | Oxford Martin School
To τελευταίο διάστημα είχα την τύχη να παρακολουθώ μία σημαντική Επιτροπή που ετοίμαζε την έκθεση στην οποία συμμετείχαν δύο πρώην Επίτροποι με τους οποίους υπηρετήσαμε μαζί στην επιτροπή Prodi ο Pascal Lamy (Πρόεδρος) και ο Chris Patten. Η Επιτροπή αυτή ετοίμαζε την σημαντική έκθεση “ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ” που παρουσιάστηκε σήμερα από την Oxford Martin Commission for Future Generations.
Επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού για το παρόν αλλά και το μέλλον δηλαδή τη νέα γενιά, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να διαβάσει κανείς αυτή την σημαντική, αισιόδοξη αλλά και τεκμηριωμένη έκθεση για το μέλλον του κόσμου και της Ευρώπης.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης που ακόμα παλεύει με την διαχείριση χωρίς όραμα ίσως δώσει ιδέες.
“Η κρίση δημιούργησε μονόδρομους και κατέστησε την πολιτική μια βραχυπρόθεσμη διαχείριση χωρίς όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Πολιτική όμως σημαίνει πάνω από όλα η δυνατότητα να προβλέπεις το μέλλον και να δημιουργείς τις βάσεις ώστε η χώρα σου να μπορεί να συμμετέχει στο διεθνές γίγνεσθαι, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και του μέλλοντος. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Η γνώση του μέλλοντος όμως δε βασίζεται πλέον σε οιωνούς: εξελιγμένα οικονομικά εργαλεία και ειδικοί επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να απεικονίσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους του μέλλοντος. Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από την Oxford Martin Commission for Future Generations, με επικεφαλής τον Pascal Lamy, πρώην γενικό διευθυντή του World Trade Organization, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικούς αλλά και επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώ μόνο ένα νούμερο: τα επόμενα 40 χρόνια δισεκατομμύρια άνθρωποι ακόμα θα έχουν ενταχθεί στα χαμηλά μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Κάθε χώρα έχει, λοιπόν, μεγάλη ευθύνη στην προετοιμασία του παραγωγικού της μοντέλου και στο να κάνει τις επιλογές της βασισμένη σε στοιχεία τελείως διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος. Η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κυριαρχία των αγορών και έχει πια ωριμάσει η ιδέα για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με νέους θεσμούς πέρα από αυτούς του Bretton Woods και τις αναποτελεσματικές συναντήσεις των G20. Ταυτόχρονα όμως, είναι η εποχή που και οι μικρές χώρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο με όπλα τη γεωγραφία και τους φυσικούς τους πόρους, κυρίως όμως με το να καινοτομούν και να μετατρέπουν την καινοτομία σε παραγωγή. Αυτή η εξαιρετική έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο όχι μόνο στα χέρια των μεγάλων και ισχυρών χωρών αλλά και των χωρών που αναζητούν τη νέα ιστορική διαδρομή τους, όπως η Ελλάδα.”
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ
Διαβάστε το Report
{edocs}https://www.todiktio.eu/pdf/Oxford_Martin_Now_for_the_Long_Term.pdf,800,800{/edocs}
Διαβάστε το Executive Summary
{edocs}https://www.todiktio.eu/pdf/Oxford_Martin_Now_for_the_Long_Term_Executive Summary.pdf,800,800{/edocs}