Ιταλικές εκλογές: Θρίαμβος του αντισυστημισμού

Ιταλικές εκλογές: Θρίαμβος του αντισυστημισμού

Άμεση ανάλυση:

Υπάρχουν δύο σημαντικά άμεσα συμπεράσματα από τις ιταλικές εκλογές #ItalianElection2018.
Το ένα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα: ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.
Το άλλο είναι το πολιτικό μήνυμα: θρίαμβος του αντισυστημικού μετώπου.

Ας ξεκινήσουμε με την εκλογική αριθμητική. Είναι ενδιαφέρον και προβληματικό μαζί το αποτέλεσμα. Κανένα από τα τρία μπλοκ (Κέντρο-Δεξιά, Κεντροαριστερά, Κίνημα 5 Αστέρων) δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Θα χρειαστούμε κάποια μορφή μεγάλου συνασπισμού, ο οποίος, κατά κάποιον τρόπο, είναι αυτό που πάντα περιμέναμε.
Υπάρχουν τρεις επιλογές:
1) Κέντρο-δεξιά πλειοψηφία με κάποια στήριξη από την κεντροαριστερά
2) Κυβέρνηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων με κάποια στήριξη από την κεντροαριστερά
3) Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα.
Αυτή τη στιγμή όλα φαίνονται αρκετά απίθανα. Όμως, αυτοί οι υπολογισμοί δεν θα πρέπει να μας αποσπούν από το κύριο πολιτικό μήνυμα των εκλογών
# ItalyElection2018, που ήταν ο θρίαμβος του ανισυστημισμού, του ίδιου κλίματος που θριάμβευσε στο Brexit και στην εκλογή Τράμπ.

Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους υποστήριξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λίγκα. Αυτά τα κόμματα ήταν πολύ επιφυλακτικά έως και αρνητικά σχετικά με το Ευρώ, επικριτικά απέναντι στην ιταλική μεταναστευτική πολιτική, την πολυπολιτισμική κοινωνία, αλλά και στο άνοιγμα των συνόρων χωρίς προϋποθέσεις κάτι που το βρίσκουμε και σε άλλες χώρες.
Απόψεις δηλαδή, που επαναφέρουν τον απομονωτισμό στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Η Ιταλική οικονομία είναι εύθραυστη. Η ΕΕ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα με την Ιταλία. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση, οι Ιταλοί θα ζητήσουν υψηλότερες δαπάνες / χαμηλότερους φόρους, κάτι που είναι αδύνατο να συμβιβαστεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ζώνης του Ευρώ.

Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ιταλία δεν θα αλλάξει με την προκήρυξη νέων εκλογών. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων εδώ και χρόνια έχει αύξουσα πορεία ενώ και η Λίγκα κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση στην κεντροδεξιά.
Η Λίγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πανηγυρίζουν, αλλά το δύσκολο κομμάτι ξεκινά τώρα. Έχουν θριαμβεύσει σε μια φανταστική πλατφόρμα μη ρεαλιστικών υποσχέσεων (ενιαίο φόρο – flat tax, καθολικό βασικό εισόδημα). Εάν αναλάβουν την Κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτη η γρήγορη απογοήτευση.

Τι θα συμβεί όταν η πραγματικότητα αρχίζει να δείχνει τα δόντια της; Θα αντιταχθούν τα αντισυστημικά κόμματα στην ΕΕ ή θα αποκηρύξουν τις υποσχέσεις τους επειδή η έξοδος από το Ευρώ είναι υπερβολικά επικίνδυνη; Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά τι θα γίνει αλλά αν κρίνουμε από την Ελλάδα, η απάντηση είναι εύκολη.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu