
Καυκαλίδης Θάνος – υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας
Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Επιχειρηματικότητας 2013, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2010 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας το Global Startup Youth Conference (GSY). Στο συνέδριο αυτό είχα την τύχη να συμμετάσχω ως υπότροφος του Υπουργείου Οικονομικών της Μαλαισίας, κατόπιν επιτυχούς επιλογής μου μεταξύ 1000 αιτήσεων. Οι 250 νέοι από 90 χώρες που επελέγησαν χωρίστηκαν σε κατηγορίες: coders (κωδικογράφοι/προγραμματιστές), youth leaders (νέοι ηγέτες), domain experts (ειδήμονες), hustlers (υπεύθυνοι για την κινητοποίηση των ομάδων), ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους και την έως τώρα διαδρομή τους, ενώ εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε ομάδες (55 στον αριθμό) η καθεμιά εκ των οποίων ανήκε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: 1) Εκπαίδευση, 2) Υγεία, 3) Περιβάλλον, 4) Γυναικεία Ενδυνάμωση. Κύριος στόχος των ομάδων ήταν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς (mobile application) η οποία θα προσέφερε έμπρακτες λύσεις σε κάποιο από τα φλέγοντα παγκόσμια προβλήματα! Μετά τρεις μέρες σκληρής δουλειάς για τη δημιουργία και λειτουργία της εφαρμογής, η οποία εκτός των τεχνικών ζητημάτων περιελάμβανε τη δημιουργία βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), τον σχεδιασμό επικοινωνιακής στρατηγικής και στρατηγικής μάρκετινγκ, καθώς και την παρουσίαση (pitching) της εφαρμογής ενώπιον κριτών, τα αποτελέσματα υπήρξαν θαυμάσια. Η συνεργασία στο εσωτερικό των ομάδων ήταν άξια θαυμασμού, μιας και η κάθε ομάδα αποτελείτο από νέους διαφορετικών εθνοτήτων με πολύ διαφορετική κουλτούρα, τρόπο ζωής, θρησκεία κ.τ.λ. Στο σημείο αυτό αξίζει να μνημονευθεί η φράση ενός εκ των ομιλητών και η οποία συνοψίζει, κατά την άποψη μου, τα συναισθήματα που πολλοί από τους συμμετέχοντες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης: «Όταν σας αντικρίζω, βλέπω στα μάτια σας όλες τις χώρες του κόσμου».. Πράγματι, το συναίσθημα που εγώ προσωπικά ενβίωσα κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου ήταν αυτό της παγκοσμιότητας, του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των προσώπων και των κοινωνιών, την καλλιέργεια της αρμονίας και της πληρότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες παρ’όλες τις πολιτισμικές τους διαφορές και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής, μπόρεσαν να συνεργαστούν με αγαστή σύμπνοια για την επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας. Στο τέλος των τριών ημερών, η νικήτρια ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή της σε καταξιωμένους κριτές και κέρδισε ένα ταξίδι στη Silicon Valley του San Francisco το οποίο θα της επιτρέψει να έρθει σε επαφή με επενδυτές που θα συμβάλουν στην βελτίωση και χρηματοδότηση της εφαρμογής της!
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον εμπνευστή του GSY, τον Dash Dhakshinamoorthy, η συνέντευξη με τον οποίο ακολουθεί. Τα θέματα που συζητήσαμε επικεντρώθηκαν κυρίως στο GSY (πώς και γιατί ξεκίνησε η ιδέα και ποιο θα είναι το μέλλον της πρωτοβουλίας) και στο τί θα μπορούμε η Ευρώπη και η Ελλάδα να διδαχτούν από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Dash, πες μου σε παρακαλώ πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα να δημιουργήσεις το Global Startup Youth Conference (GSY);
D.D: Στη ζωή μου λειτουργώ ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ανθρώπων, για μένα είναι πολύ σημαντικό οι νέοι, οι ιδέες τους, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, να συνεργάζονται, να αλληλεπιδρούν και να παράγουν απτά αποτελέσματα. Έτσι σκέφτηκα ότι το GSY είναι το κατάλληλο εργαλείο που θα προσφέρει σε νέους ανθρώπους με ιδέες τη δυνατότητα να δικτυωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να παράξουν απτά αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη ζωή μας!
Ποιό είναι το όραμα σου για το GSY;
D.D: Θέλω να δημιουργηθούν «Ολυμπιάδες Επιχειρηματικότητας». Διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο στο οποίο θα επιλέγονται οι καλύτερες ιδέες και προτάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να παρουσιάζονται στο GSY σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο! Στόχος του GSY θα είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο!
Τι μπορεί να διδαχτεί η Ευρώπη από το GSY;
D.D: Μάλιστα, πετυχημένη ερώτηση! H Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει καλά ότι η Ασία αναπτύσσεται γοργά και ότι δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί σε οικονομικά μεγέθη (ρυθμούς ανάπτυξης κ.λ.π). Άρα, η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στους νέους της, διότι μόνον οι νέοι μπορούν να αλλάξουν την οικονομία των χωρών τους. Η Ευρώπη θα πρέπει να ενδυναμώσει τις κοινότητες των νέων και να τους προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να δικτυωθούν και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξεις.
Ποιο είναι το μήνυμα σου για την Ελλάδα και τους νέους Έλληνες;
D.D: Θα έλεγα στην Ελλάδα και τους Έλληνες ότι είναι κρίμα να πάει χαμένη μια κρίση σαν αυτή που περνάτε τώρα. Η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για περισσότερη δράση! Η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για αδράνεια… άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι σε χώρες που μαστίζονται από την πείνα, τους πολέμους και τις αρρώστιες, υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και αλλάζουν τα πράγματα δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις (startups). Δεν αρκεί να κλαίμε τη μοίρα μας και να παραπονιόμαστε. Στους νέους Έλληνες λοιπόν λέω να εκμεταλλευτούν την κρίση που περνάει η χώρα τους και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, τη δική τους startup, να δικτυωθούν και να συμμετάσχουν σε διεθνή φόρα και πρωτοβουλίες σαν το GSY!