
ΕΥΕ 2014
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 9-11 Μαΐου άνοιξε τις πόρτες του σε χιλιάδες νέους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία, με θέμα «ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη» και στόχο να φέρει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πιο κοντά στους νέους.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με έμπειρους Ευρωπαίους ομιλητές και υπεύθυνους στη λήψη αποφάσεων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη νεολαία, την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τρόπων και λύσεων σε καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και να ζήσουν την εμπειρία της πλούσιας πολιτιστικής πολυμορφίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών παραστάσεων.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα “Get Brussels moving!” – ‘’Ενεργοποίησε τις Βρυξέλλες”, και ειδικότερα για το πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να αξιοποιήσει και να ενεργήσει μέσω του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Στη συζήτηση επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν από τους εκπροσώπους τους, 3 ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, “Η εκπαίδευση αξίζει! Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα!” που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών “Fraternité 2020”, η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 1.000.000 υπογραφές, και η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες υπογραφές στα 2 χρόνια λειτουργίας το θεσμού, “Water and sanitation is a Human Right”.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους τόσο για τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του θεσμού, όσο και για το μέλλον του ως εργαλείο διαμόρφωσης των πολιτικών της ΕΕ, στο έντονο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Επίσης εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της προώθησης της κάθε πρωτοβουλίας και πρότειναν τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας, ώστε το εργαλείο της πρωτοβουλίας να αποδειχθεί ένα ελπιδοφόρο εργαλείο των πολιτών, που θα φέρει τις επιθυμητές αλλαγές στην Ευρώπη.
Η συζήτηση είχε μεγάλη απήχηση στους νέους, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον θεσμό της πρωτοβουλίας πολιτών, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει αυτό το πολύτιμο εργαλείο, και αναζήτησαν μέσα από διάλογο με τους ομιλητές τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις διαδικασίες λειτουργίας του, αλλά και να καταστήσουν γνωστή και ευρύτερα κατανοητή τη συμμετοχική αυτή διαδικασία.
Εκπροσωπώντας την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών στην Ελλάδα, με θέμα την εκπαίδευση, “Η εκπαίδευση αξίζει! Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα!”, και το ΔΙΚΤΥΟ που την ξεκίνησε με την επιτροπή 7 ατόμων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, υποστήριξα την πρωτοβουλία, την αύξηση των πόρων για την παιδεία και την τεράστια σημασία της στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
Το θέμα και οι στόχοι της πρωτοβουλίας είχαν ευρεία αποδοχή και οι νέοι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας, για το ύψος της επένδυσης στην παιδεία, αλλά και για τους τομείς της παιδείας που θα πρέπει να ενισχυθούν.
Η Simona Pronckute, μέλος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών ‘Fraternité 2020’, μίλησε για την πρώτη πρωτοβουλία πολιτών με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής της ΕΕ, όπως το Erasmus ή της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συμβάλει σε μια ενωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Κάνοντας αυτά τα προγράμματα πιο ελκυστικά δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να περνούν το χρόνο τους σε άλλο κράτος-μέλος αναπτύσσοντας διαπολιτισμικές δεξιότητες και διαπολιτισμική κατανόηση, η οποία θα έχει θετικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις. Υποστηρίζεται ήδη από ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη, 75 βουλευτές του ΕΚ και παρόλο που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών συνεχίζει με τη δράση “Help Erasmus” να υποστηρίζει την εκστρατεία κατά των περικοπών στο πρόγραμμα Erasmus.
Η Simone Pronckute τόνισε επίσης την ανάγκη της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών, την ανάμειξη και την δέσμευση τους, ώστε ταυτόχρονα να διαπιστώσουν ότι η συμμετοχική διαδικασία οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα και στην πρόταση νέας ατζέντας.
Επίσης αναφέρθηκε στη μοναδική εμπειρία να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να δημιουργείς νέα δίκτυα επικοινωνίας πολύ σημαντικά για τη συνέχεια των δράσεων και των νέων πρωτοβουλιών.
Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Water and sanitation is a Human Right”, ήταν ο Jerry van den Berge, υπεύθυνος της πολιτικής για το νερό, τα απόβλητα και τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), για την Πρωτοβουλία των Πολιτών “Water and sanitation are a human right!”
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) αξιοποίησε το εργαλείο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών και κατάφερε να συγκεντρώσει 1,8 εκ υπογραφές για να θέσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να απαιτήσει την εφαρμογή της στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες υπογραφές συλλέχθηκαν από τη Γερμανία (1,2εκ), η οποία έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υπογραφών (32%) του συνόλου των πρωτοβουλιών μέχρι σήμερα.
Η επιτυχία της συλλογής των υπογραφών είναι αδιαμφισβήτητη και κυρίως οφείλεται στο ευρύ φάσμα υποστηρικτών της εκστρατείας. Δυνατά συνδικάτα, οργανισμοί, δίκτυα πολιτών, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ, γυναικείες οργανώσεις, οι εκκλησίες, οι δήμοι κ.α. Επιπλέον, σημαντικοί ήταν οι οικονομικοί πόροι που διατέθηκαν, 140.000 ευρώ, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό πλήρους απασχόλησης. Η πρωτοβουλία πέρασε τη διαδικασία της ακρόασης στην επιτροπή, αλλά η οργάνωση και οι κανόνες δεν είναι ακόμα αρκετά σαφής.
Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλια πολιτών είναι μια πρόταση στην επιτροπή και η μόνη υποχρέωση που έχει η επιτροπή είναι να απαντήσει χωρίς να είναι υποχρεωμένη να δράσει αντίστοιχα. Ίσως η επιτροπή να μην είναι ακόμα έτοιμη να δώσει αυτή τη δύναμη στους πολίτες, αλλά σίγουρα βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει γνωστό ένα θέμα και να δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση στο θέμα αυτό.
Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα πρέπει να απλοποιηθεί στη διαδικασία υπογραφής και η ευρωπαϊκή επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την ιδέα του θεσμού ως ένα εργαλείο συμμετοχικής διαδικασίας.
Η ποικιλία των θεμάτων που έχουν αναδειχθεί έως σήμερα, μέσα από το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, ενισχύουν τη λειτουργία του και αποκαλύπτουν τη σημασία του, καθώς και τη βούληση των πολιτών να ακουστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία συλλογής υπογραφών για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με θέμα την εκπαίδευση, “Invest in education”, που υποστηρίζει ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ. Η προσπάθεια για την προώθηση της ιδέας της πρωτοβουλίας, θα πρέπει να συνεχιστεί όπως και στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει ακόμα πιο έντονη η φωνή των πολιτών στην Ευρώπη, να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών να αποτελέσει ένα χώρο συνεργασίας, ένα πεδίο δράσης και μια πηγή έμπνευσης για τους νέους της Ευρώπης.