Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού

Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού

Ξεκίνησε αλλά …βραδυπορεί

Το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσιάζει την ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Τομέα. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και παρακολούθησε για ολόκληρο το έτος με τρίμηνες εκθέσεις, την πορεία υλοποίησης των έργων ψηφιοποίησης υπηρεσιών και λειτουργιών του δημοσίου τομέα, με αναφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον ψηφιακό σχεδιασμό της. Ταυτόχρονα επικοινώνησε με δεκάδες κρατικούς φορείς προκειμένου να ενημερώσει για τα όποια προβλήματα και να αντλήσει πληροφόρηση για κάθε εκκρεμή δράση. Η δράση συντονίστηκε από τον κ. Νότη Παρασκευόπουλο σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Παρασκευόπουλο και υποστηρίχθηκε από πολίτες που συνεισέφεραν στην πληροφόρηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών.

Η γενικότερη κατάσταση του Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού, συνοψίζεται στα πενιχρά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην Αναφορά Λειτουργικής Προόδου του ίδιου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για το πρώτο εξάμηνο του 2018 κι έχουν ως εξής:

 Από τις 130 δράσεις της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021:

 • Έχουν ολοκληρωθεί 11 (8%)
 • Βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο 17 (13%)
 • Βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο 24 (18%)
 • Βρίσκονται σε αρχικό στάδιο 78 (60%)

Από αυτές, ξεχωρίσαμε τις κυριότερες όπου έχουμε επίτευξη ή ολοκληρωμένη δρομολόγηση της δράσης και αντίστοιχα εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση και δυσλειτουργίες: (υπάρχει ακόμα η πλειοψηφία των δράσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, άρα δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν)

 

ΕΠΙΤΕΥΞΗ:

+ Έχει ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό «Μητρώο Πολιτών» που διασύνδεει Ληξιαρχεία, Δημοτολόγια κλπ που καταργεί την αναγκαιότητα λήψης πιστοποιητικών. Δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.  

+Παραπάνω από τις μισές (58%) αναφορές προς τον Συνήγορο του Πολίτη γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

+ Όλα τα ΚΕΠ δέχονται αιτήματα ψηφιοποίησης εγγράφων, ακόμη κι αυτά που δεν μπορούν να την κάνουν άμεσα

+ Προχωράει η υλοποίηση της «Πύλης ΣΟΛΩΝ», με την ψηφιοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών της Δικαιοσύνης.

+ Ολοκληρώνεται η Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας

+Λειτουργεί με μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων

+ Προχωρούν τα προγράμματα βελτίωσης και αναβάθμισης της πρόσβασης στα δίκτυα Ευρυζωνικότητας

 

ΥΣΤΕΡΗΣΗ:

 • Άγνωστο πότε θα αρχίσει να λειτουργεί για τους πολίτες το «Μητρώο Πολιτών»
 • «Ψηφιακή υπογραφή»: Μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες στην ιστοσελίδα που αποτρέπουν τον πολίτη να την χρησιμοποιήσει
 • Διαδικτυακή Κυβερνητική Πύλη: Περιορισμός παροχής υπηρεσιών σε απλά πιστοποιητικά, ελάχιστη η χρήσης της από τους πολίτες. Άγνωστο πότε θα εμπλουτιστεί η λειτουργία της.
 • Δεν γίνεται ψηφιοποίηση εγγράφων σε όλα τα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις.
 • Η ΓΓ Καταναλωτή δέχεται ηλεκτρονικά καταγγελίες πολιτών, τις οποίες όμως, απλώς μεταβιβάζει σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και δεν ελέγχεται κατόπιν η εξέλιξή τους.
 • Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο: Εκκρεμεί η θεσμική του κατοχύρωση για το λιανικό εμπόριο καθώς και η διαδικασία ενοποίησης ταμειακών μηχανών με το TAXIS.
 • Το ψηφιακό σχολείο καταργήθηκε και δεν υλοποιήθηκε άλλο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην θέση του.
 • Η δράση για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία σε δύο αθηναϊκά Νοσοκομεία, με αμφίβολα αποτελέσματα σύμφωνα με τις απαντήσεις. Μια δράση πρώτης προτεραιότητας για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.*
 • Δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018 όπως είχε εξαγγελθεί η πλήρης ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου (κατά περίπτωση εφαρμόζεται)
 • Μεγάλος κίνδυνος απώλειας ψηφιακών αρχείων του κράτους καθώς τα συστήματα αποθήκευσης cloud και οι δίσκοι παρουσιάζουν μεγάλα κενά ασφαλείας και κακή συντήρηση (περίπτωση Υπ. Εξωτερικών).

* Σε νομική και λειτουργική εκκρεμότητα το ζήτημα με τον Οικογενειακό Γιατρό.

 

Με δεδομένες τις ταχύτητες που δρομολογούνται οι εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή διεθνώς και τις συνθήκες έντονης ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εθνικών οικονομιών που επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, το ΔΙΚΤΥΟ συστήνει την επίσπευση τουλάχιστον των διαδικασιών ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Συνολικότερα, απαιτείται υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μετάβασης της χώρας στην ψηφιακή εποχή, όπως επαλειμμένα έχει περιγράψει το ΔΙΚΤΥΟ, το οποίο θα βοηθήσει στην παράκαμψη όλων των διαχρονικών και όψιμων καθυστερήσεων. Η πρόσφατη έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συντονισμένου Σχεδίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί λειτουργική και χρηματοδοτική ευκαιρία για να επιβιβαστεί και η Ελλάδα το τραίνο της εξέλιξης. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ (πατήστε επάνω στην εικόνα):

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu