Α. Διαμαντοπούλου: “Η ψηφιακή πρωτοπορία να γίνει ο κεντρικός εθνικός στόχος”

Α. Διαμαντοπούλου: “Η ψηφιακή πρωτοπορία να γίνει ο κεντρικός εθνικός στόχος”

Παρέμβαση της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου κατά την έναρξη του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στην ειδική συνεδρίαση για τους Εθνικούς Στόχους της Ελλάδας 2020-2030.

Η πρωτοπορία της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος, κάτι σαν μια σύγχρονη “Μεγάλη Ιδέα”, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Δικτύου.

Μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κ. Διαμαντοπούλου εξήγησε ότι ο στόχος της κοινωνικής συνοχής προϋποθέτει αναδιανομή του πλούτου και σωστούς Θεσμούς. Η αναδιανομή του πλούτου με τη σειρά της προϋποθέτει πλούτο και άρα παραγωγή του. Για να μπει η χώρα στην κανονικότητα και μετά να αρχίσει να αναπτύσσεται και να παράγει πλούτο, έχει ανάγκη να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στους τομείς διοίκησης και παραγωγής και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προσδιορίσει κάτι που θα έχει σχέση με Μεγάλη Ιδέα -έναν εθνικό στόχο που να μπορούμε να φτάσουμε. Πριν από 100 χρόνια η Μεγάλη Ιδέα ήταν διπλασιασμός της Ελλάδας. Σήμερα, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, ο εθνικός στόχος μπορεί να είναι να πολλαπλασιαστεί η ισχύς μας μέσα από τα μυαλά των ανθρώπων. Η ηγεσία να εμπνεύσει και να συμπαρασύρει όλες τις μεγάλες και υγιείς δυνάμεις στο να μπει η Ελλάδα μέσα στην πρωτοπορία παγκοσμίως των χωρών στη 4η βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για τις προσπάθειες προσαρμογής στη νέα εποχή, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε τη σημασία του ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Ρόλος του κράτους, πρόσθεσε, είναι οι θεσμοί, οι υποδομές και η επένδυση στους ανθρώπους, δηλαδή η εκπαίδευση. 

Η Πρόεδρος του “Δικτύου” σημείωσε ότι 196 χώρες στον πλανήτη δημιουργούν στόχους που έχουν να κάνουν με την ένταξή τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως είπε, δεν γίνεται την εποχή του 2020 να αλλάξει η σχέση κράτους-πολίτη, να έχουμε διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοκρατία προσόντων και διαφάνεια στο δημόσιο ή αλλαγές στη δικαιοσύνη, χωρίς ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Τέτοιοι φιλόδοξοι στόχοι απαιτούν στρατηγική, κουλτούρα και ηγεσία, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Στρατηγική σημαίνει εθνικό σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, με σημαντικό ρόλο των εργοδοτικών ενώσεων και των ενώσεων εργαζομένων. Στο θέμα της αλλαγής κουλτούρας, η κ. Διαμαντοπούλου, επικαλούμενη το Ευρωβαρόμετρο, σημείωσε ότι παραδόξως οι Έλληνες είναι από τις πιο φιλικές χώρες προς την τεχνολογία. Η Ελλάδα, ωστόσο, ξεκινάει πολύ χαμηλά στο θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας. Για την ηγεσία, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι αυτή η εποχή χρειάζεται από πάνω προς τα κάτω επιλογές και εφαρμογή πολιτικών. Η ηγεσία πρέπει να εμπνεύσει το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να καταλάβει ο αγρότης, ο δημόσιος υπάλληλος, ο μικρός επιχειρηματίας, ο μεγάλος επιχειρηματίας ότι πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για μπει η χώρα σε μια πρωτοπορία.

Από το Γραφείο Τύπου του Φόρουμ

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu