Enrico Letta

Enrico Letta

Το ΔΙΚΤΥΟ διοργάνωσε ένα ακόμα “working breakfast” με καλεσμένο αυτή τη φορά τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό, Enrico Letta με τη συμμετοχή Ελλήνων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιστημών και της δημοσιογραφίας.

Η συζήτηση αποτελείτο από 2 ενότητες. Στην πρώτη αναπτύχθηκε το θέμα της νέας δομής της ΟΝΕ και η κρίση στην Ελλάδα και την Ιταλία και στη δεύτερη η μετανάστευση στη Μεσόγειο.

 

1η ενότητα: 

 

Ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο η Αθήνα είναι η “πραγματική” πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

 

Ζούμε, ανάφερε, σε μία ταραχώδη περίοδο. Νέες πολιτικές δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εκλογές στην Ισπανία και την Πολωνία, ενώ και στην Ιταλία το μόνο κόμμα που φαίνεται να διατηρεί ανοδική προοπτική είναι εκείνο του Grillo. 

Ο κ. Letta υπογράμμισε ότι χρειάζεται “περισσότερη” Ευρώπη σε ορισμένους τομείς, όπως πχ η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, όπου η εθνική λύση συνιστά μη λύση!

 

Επίσης, το σχέδιο Γιούνκερ, ανέφερε, για την ανάπτυξη, αποτελεί μία έξυπνη λύση, αλλά το πρόβλημα είναι από που θα προέλθουν τα χρήματα και αν πράγματι υπάρχουν “αληθινά” χρήματα, καθώς το μεγαλύτερο ποσό του σχεδίου προέρχεται από μόχλευση. 

 

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην ΟΝΕ, ο Ε. Letta, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου – για την εξέλιξη της Ευρώπης – καθώς εκεί θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τη νέα δομή της ΟΝΕ. Ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας πρέπει να είναι η απαίτηση να καταστεί αξιόπιστο το Ευρώ. 

 

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ένωση ενδεχόμενο Brexit και τα προβλήματα που δημιουργούν τα κενά στη δομή της ΟΝΕ, είναι μία Ένωση 2 ταχυτήτων. Δηλαδή, μία περαιτέρω ενοποίηση και εμβάθυνση για τα Κράτη Μέλη που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα και μία πιο χαλαρή ένωση για τους υπόλοιπους με τη Βρετανία ανάμεσα τους. Μία Ένωση χωρίς τη Βρετανία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς και μόνο το γεγονός της ενιαίας αγοράς, καθιστά τη Βρετανία αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ΕΕ.

 

Τέλος, για την ελληνική κρίση, ο Ε. Letta τόνισε ότι χρειάζεται μία λύση που να εκπέμπει σταθερότητα, μία λύση όχι σε συνέχειες και διαδοχικά επεισόδια. Η “τρόικα” έκανε λάθη ως προς τις εκτιμήσεις και τη στάση της εν γένει απέναντι στην Ελλάδα, ενώ μία έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ, θα συνιστούσε την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα. 

Η Γερμανία πολλές φορές, ανάφερε ο κ. Letta, φαίνεται σαν να είναι η μόνη χώρα που δίνει χρήματα για τις υπόλοιπες, αλλά δεν είναι αλήθεια. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δώσει επίσης αρκετά μεγάλο ποσό.

 

2η ενότητα:

 

Σχετικά με τη μετανάστευση ο κ. Ε. Letta επισήμανε ότι  η Ε.Ε. δεν έχει δώσει μία ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες της Ν. Ευρώπης. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το ιταλικό πρόγραμμα MareNostrum, που ξεκίνησε επί της θητείας του, χρηματοδοτούνταν με 9 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ενώ το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Triton μόνο με 3 εκατ. Ευρώ το μήνα. Επίσης, ανέφερε ότι ενώ το πρόγραμμα Mare Nostrum βασιζόταν στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, το πρόγραμμαTriton ήταν καθαρά ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων αστυνομικού χαρακτήρα.

Σήμερα, η μετανάστευση δεν έχει μόνο αυξηθεί αλλά έχει αλλάξει και ως προς την ποιότητα της. Η μετανάστευση πλέον οφείλεται κατά  50% σε οικονομικούς λόγους και 50% σε πολιτικούς (πρόσφυγες).

Η Ε.Ε. έχει αντιμετωπίσει και έχει προκαλέσει και πολλές αποτυχίες στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος: Ιράκ, Συρία, Λιβύη. Προκειμένου η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της μετανάστευσης θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα σε μία συνολική ευρωπαϊκή βάση από τις 28 χώρες και να μη προτάσσει κάθε χώρα το εθνικό της συμφέρον.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu