5.1 Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Υποχρεωτική «ηλεκτρονική τιμολόγηση» με κατάργηση των χάρτινων παραστατικών, της συλλογής και αποστολής τους στο λογιστή και των αμέτρητων ωρών εργασίας για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Το 2014 με την ψήφιση του νόμου 4308 “Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα” καθορίστηκε ότι τα Τιμολόγια μπορεί να εκδίδονται είτε με τον μέχρι τότε τρόπο, είτε ηλεκτρονικά. Η πρόθεση του νόμου ήταν να επιτρέψει μεν τη συνέχιση της τότε υπάρχουσας κατάστασης με την οποία όλοι οι εισαγωγείς ταμειακών μηχανών ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μια ειδική συσκευή που έδινε έναν “ειδικό  κωδικό φοροσήμανσης” και την οποία παρείχαν στην αγορά με ειδική συσκευή πέντε πιστοποιημένες εταιρείες, αλλά όποιος επαγγελματίας ή επιχείρηση το επιθυμούσε, μπορούσε να αποφύγει αυτή την επιλογή εκδίδοντας ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Ο ίδιος όμως νόμος, σε μια μικρή παράγραφο τεσσάρων σειρών στο (άρθρο 12.8), απαγορεύει την ηλεκτρονική τιμολόγηση στην περίπτωση των λιανικών πωλήσεων, επιτρέποντας μόνο τη χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών που προέβλεπε ο ν.1809 του 1988.

Με το νόμο 4446/2016 ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται ηλεκτρονικά. Η απόφαση αυτή η οποία ουσιαστικά εκκινεί  την ηλεκτρονική τιμολόγηση, επιτρέποντάς την και στην περίπτωση της λιανικής πώλησης, δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να διαβιβάζουν αυτόματα τα στοιχεία τους για επεξεργασία και διασταύρωση στις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρεί η κυβέρνηση.  Για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου εκκρεμεί μια απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τον καθορισμό της έκτασης εφαρμογής και των εξαιρέσεων στο μέτρο αυτό και μια απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας και των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των διαβιβαζόμενων δεδομένων

Η ΑΑΔΕ όταν οριστικοποιηθεί το προαναφερθέν κανονιστικό πλαίσιο, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το σύνολο των δράσεων που θα απαιτηθούν για νέα καθώς και υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα που εξυπηρετούν τις φορολογικές διαδικασίες.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΚΕ.ΨΗ.

  • Παρακολούθηση της ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου (νόμος και Υπουργικές Αποφάσεις)
  • Ενημέρωση για τις δράσεις που θα απαιτηθούν για νέα καθώς και υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα που εξυπηρετούν τις φορολογικές διαδικασίες

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu