Σημεία ομιλίας Α. Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση “Παιδεία και Ανάπτυξη”

Σημεία ομιλίας Α. Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση “Παιδεία και Ανάπτυξη”

Το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση με τίτλο «Παιδεία και Ανάπτυξη». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σοφούλης, ενώ τον χαιρετισμό τους απηύθυναν τόσο ο πρόεδρος του Κύκλου Ιδεών Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου

 

Συγκεκριμένα η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην νέα πραγματικότητα της ύπαρξης των Think Tanks, ως οργανισμών μελέτης, οργάνωσης και υποστήριξης της πολιτικής σκέψης για μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία, δραστηριότητα που στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά μέσα από τα κόμματα.

 

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ διαχώρισε κατηγορηματικά την δράση και την υπόσταση τέτοιων οργανισμών από την εκλογική λειτουργία των κομμάτων και σημείωσε πως οι εργασίες τους δεν συνδέονται με την προετοιμασία ή την ίδρυση πολιτικού κόμματος αλλά την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και του τεκμηριωμένου λόγου στην πολιτική, υποστηρικτικά ως εργαλείο σκέψης, ανάλυσης και στρατηγικής.

 

Κύρια σημεία από την ομιλία της:

«Σήμερα σε Δύση και Ανατολή χιλιάδες think tanks, Ινστιτούτα, περιοδικά ή ηλεκτρονικά περιοδικά , ομάδες ανθρώπων ή άτομα δουλεύουν συνεχώς πάνω σε νέες ιδέες σε νέες προσεγγίσεις υπερβαίνοντας κατά πολύ κομματικά στεγανά αλλά ακόμα και ιδεολογικές και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

«Αυτό επιχειρούμε  και σήμερα εδώ . Αλλάξαμε και ωριμάσαμε όλοι. Η κρίση άλλαξε διέβρωσε ζωές και την ίδια τη χώρα. Είναι αυτονόητη πια η διάθεση και η πρόθεση να ξεπεράσουμε “τον κομματικό τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων” και να ενώσουμε δυνάμεις ιδέες με καινοτόμο και ανυστερόβουλο τρόπο.

Υπάρχει όμως στόχος . Μέσα απο την όσμωση τους πολιτικής  με την κοινωνική και τεχνοκρατική εμπειρία να επαναπροσδιορίσουμε  με όρους μέλλοντος τον Προοδευτικό λόγο και χώρο στην Ελλάδα

Χρειάζεται ψυχή, μυαλό, δουλειά και ανατροπή της σειράς όπως την ξέραμε. 

Το να συμμετέχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι έχει πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η επιτομή της πολιτικής είναι το Κοινοβούλιο και κατ΄επέκταση τα κόμματα που συμμετέχουν σ΄αυτό.

Τα κόμματα όμως ξέρουμε πως δεν είναι πια αρκετό να υπηρετούν τον εαυτό τους όπως και οι πολιτικοί την προσωπική τους συνέχεια».  

Σήμερα η πολιτική σκέψη των κυβερνόντων έχει ρητορεία που ανάγεται στην Οκτωβριανή Επανάσταση και πολιτικά εργαλεία από τις σπηλιές του λαϊκισμού. Ζούμε όλοι βουβοί ,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα το αφήγημα του Όργουελ να κουνούν το δάχτυλο άνθρωποι που ονομάζουν αριστερό ότι χθες πυρπολούσαν ως νεοφιλελεύθερο και το υπόλοιπο σύστημα να στέκεται φιμωμένο.

 

– Πρώτον γιατί δεν έκανε γρήγορα οργανωμένα και πειστικά τη αυτοκριτική του

– Δεύτερον γιατί δεν υποστήριξε με τεκμηρίωση και πάθος τα επιτεύγματα του

– Τρίτον γιατί η εναλλακτική σε μια χώρα υπό οικονομική εποπτεία και σ΄ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα δεν είναι τόσο απλή.
   
Η ανόρθωση και επανάκαμψη του προοδευτικού χώρου απαιτεί και τολμηρές θέσεις έξω από τα συνήθη και επεξεργασία τους όχι μόνο από διανοητές αλλά από ανθρώπους με βιώματα και θετική εμπειρία στον τομέα τους».

 

Για την επιλογή του θέματος της εκδήλωσης:

 

«Παιδεία και ανάπτυξη»

Η επιλογή του θέματος δίνει σαφές στίγμα. Καμία χώρα δεν πρόκειται να δει σταθερή ανάπτυξη και δημοκρατία χωρίς την εκ βάθρων αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Μια αλλαγή που αφορά το ΑΝΟΙΚΤΟ εκπαιδευτικό σύστημα από το Πανεπιστήμιο μέχρι και το Σχολείο και ανοικτό στην οικονομία και στη κοινωνία. Από το κλειστό κρατικό κομματικά ελεγχόμενο σύστημα στο ανοικτό και με λογοδοσία και αξιολόγηση σύστημα με σύνδεση με την αγορά εργασίας , τον παγκόσμιο ανταγωνισμό , τις επιχειρήσεις με αναγόρευση σε πρωτεύοντα παράγοντα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τους βουλευτές Γ. Μαυρωτά και Γ. Αμυρά, οι βουλευτές της Δημ. Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης και Χ. Κεφαλίδου, ο ανεξ. βουλευτής Λ. Γρηγοράκος, οι πρώην υπουργοί Τ. Γιαννίτσης. Γ. Φλωρίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Μ. Αποστολάκη, Λ. Αποστολίδης, Γ. Ζανιάς κ.α.

 

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu