
ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Paper 1: Μάιος 2013)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 -2020
ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης)
Καταθέτουμε σήμερα 9 Μαΐου, το πρώτο κείμενο του με «Θέσεις Πολιτικής» για το νέο ΕΣΠΑ, με τίτλο “Μία Ferrari…σε χωματόδρομο”!
Η παρέμβαση μας αυτή γίνεται σε μια στιγμή που όλοι μιλούν και ελπίζουν στην ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις πολιτική σταθερότητα και φυσικά πόρους. Η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία να εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ, άλλοι εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν και οι πόροι του ΕΣΠΑ ΙΙ αποτελούν το βασικότερο εθνικό χρηματοδοτικό εργαλείο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Το Δίκτυο καταθέτει τις «Θέσεις Πολιτικής» πιστεύοντας ότι η σωστή χρήση των πόρων είναι ένα μείζον εθνικό θέμα που όλοι όσοι θέλουν και μπορούν πρέπει να συνεισφέρουν.
Εμείς στο Δίκτυο υποστηρίζουμε ότι:
“θα πρέπει να επιλέξουμε και να επικεντρώσουμε την χρηματοδότηση που παρέχεται στο πλαίσιο των διαρθρωτικών πολιτικών σε έναν μικρό αριθμό ιεραρχημένων προτεραιοτήτων, έως πέντε το πολύ, που συνδέονται στενά με τη στρατηγική “Ευρώπη 2020”, και σε τομείς που η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο (Νοτιοανατολική Ευρώπη) αλλά και σε ευρωπαϊκό [Μεταφορές (διακομμετακομιστικο εμπόριο), ενέργεια (ΑΠΕ), περιβάλλον, τουρισμός (ιατρικός)]. Οι στοχευμένες επενδύσεις, ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός και τα μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούν να καταστούν το τρίπτυχο της επιτυχίας. Κοινός παρανομαστής όλων οφείλει να είναι η δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και μάλιστα η επιτάχυνση αυτής κατά τα πρώτα δύο χρόνια ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων. Οι πολιτικές και επενδυτικές επιλογές μας θα πρέπει να βάζουν φρένο στο φαινόμενο brain drain δηλαδή της φυγής των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
1. Στόχοι. Έργα εθνικής εμβέλειας – ολοκληρωμένες παρεμβάσεις – με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε οικονομικούς και εργασιακούς όρους, υιοθετώντας παράλληλα ένα θεσμικό πλαίσιο αντίστοιχο εκείνου των ολυμπιακών αγώνων. Οι κινητήρες της παραγωγικής μηχανής της χώρας με συγκριτικό πλεονέκτημα είναι γνωστοί:
(α)Παραγωγικές δραστηριότητες έντασης γνώσης (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, βιοτεχνολογία, ενεργειακή & περιβαλλοντική τεχνολογία)
(β) Πράσινη οικονομία (περιβαλλοντικοί πόροι)
(γ) Γαλάζια οικονομία (θαλάσσιοι πόροι)
(δ) Οι αναδυόμενοι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης
(ε) Μεταφορές/Logistics
(στ) Πολιτιστικό προϊόν/ Τουρισμός
2. Νεανική, καινοτόμος, παραγωγική επιχειρηματικότητα. Επένδυση μέσω των νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων(που ξεκίνησαν το 2009) και κυρίως των επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), κεφαλαίων σποράς (seed capital) και αρχικών κεφαλαίων (start-up capital), για τα οποία έχουν συσταθεί και ανάλογα ταμεία με την συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ταμεία Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ).
3. Σύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την οικονομία. Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας να συστήσουν [είτε ατομικά είτε σε συνεργασία (μεταξύ ομοειδών)] ένα νομικό πρόσωπο του οποίου ο ρόλος θα είναι η εκκίνηση, υποστήριξη και επίβλεψη της οικονομικής αξιοποίησης των αναφυόμενων επιστημονικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων από το πανεπιστημιακό εργαστήριο και της διασύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία, όπως άλλωστε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βάσει του Νόμου για τα ΑΕΙ του 2011.
4. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων.
Να ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου διετούς προγράμματος ένταξης 400.000 ατόμων σε θέσεις απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα κυρίως, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους, β) επιχορήγηση σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και απασχόλησης ανέργων, γ) επιδότηση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σε κοινωφελούς χαρακτήρα έργα) δ) διασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης απασχόλησης σε άνεργους νέους κατοίκους ιδιαίτερα πληγμένων από την ανεργία νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, ε) απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων σε τομείς που παρουσιάζουν εξαγωγικό προσανατολισμό.
5. Αποκέντρωση, Απλοποίηση των Δομών, Στελέχωση και Έλεγχος. Τα προγράμματα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες. Η πλατεία Συντάγματος αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί πια να διαχειριστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ριζική απλοποίηση των δομών (σήμερα υπάρχουν 49 Αρχές – Ειδικές Υπηρεσίες και 13 Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης).
Αξιοποίηση των ακριβοπληρωμένων αξιολογήσεων (γενικών και ειδικών) όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στο γραφείο του Π/Θ όπου να αναρτηθούν οι περιλήψεις όλων των αξιολογήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Διορισμός και έγκριση από τη Βουλή Γενικού Γραμματέα (ο πρόσφατα ανακοινωθείς Υφυπουργός για το ΕΣΠΑ μέσα σε λίγες μέρες περιορίστηκε στη διαχείριση απορριμμάτων) στον οποίο θα μεταβιβαστούν ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες διαχείρισης και ελέγχου, διατηρώντας στο πολιτικό επίπεδο την αρμοδιότητα χάραξης πολιτικών στρατηγικών κατευθύνσεων, μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία. Στο ίδιο πλαίσιο καταλήγουν οι συντάκτες πρέπει την στελέχωση των Διαχειριστικών Αρχών να ρυθμίσει μια διαδικασία που θα στηρίζεται στην διαφάνεια, την λογοδοσία και την τακτική αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα μέσω μετρήσιμων στόχων. Αυτό σημαίνει ότι πέραν βεβαίως των πολιτικών προϊσταμένων και οι διοικητικοί προϊστάμενοι των μονάδων θα υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο αποδοτικότητας κι όταν δεν καταφέρνουν τους στόχους τότε θα απομακρύνονται.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των θέσεων πολιτικής πατήστε εδώ.