Μελέτη για τις σχέσεις ΕΕ-ΟΗΕ με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του

Μελέτη για τις σχέσεις ΕΕ-ΟΗΕ με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του

Μελέτη του διευθυντή του Δικτύου Γ. Μαστρογεωργίου για τις σχέσεις ΕΕ – ΟΗΕ με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του

Στις 24 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Σε μία δύσκολη περίοδο με σημαντικά παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα και απαιτητικές προκλήσεις χωρίς σύνορα, ο ρόλος και η σημασία του ΟΗΕ, είναι για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο. Μεγάλος “εταίρος” του ΟΗΕ και εξίσου σημαντικός διεθνής πρωταγωνιστής είναι η ΕΕ. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο οργανισμούς είναι ιδιαίτερης σημασίας και πολυσχιδής.

Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στα όργανα του ΟΗΕ. Τόσο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στα υπόλοιπα όργανα, αλλά και μέσω των ΚΜ της που έχουν μόνιμη έδρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η ΕΕ απέκτησε τη δυνατότητα “μίας φωνής” μέσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενισχύοντας έτσι την πορεία προς μία κοινή εκπροσώπηση μέσω των δυνατοτήτων που δίνει η Συνθήκη. Η σημασία της ανάδειξης της κοινής εκπροσώπησης της ΕΕ στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , υπογραμμίζει την αξία της συνεκτικότητας της εξωτερικής πολιτικής και δράσης της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, αλλά τονίζει και τις τεράστιες διπλωματικές δυνατότητες που αυτή συνεπάγεται.

Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ, αλλά και εν όψει της σύνταξης της νέας Στρατηγικής της ΕΕ από την Υπατη Εκπρόσωπο, παρουσιάζουμε μία μελέτη για το ρόλο της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τη σημασία της ενιαίας εκπροσώπησης της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση και τί σημαίνει αυτή η δυνατότητα για την ενίσχυση εν γένει της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ και σε άλλα φόρα και οργανισμούς.

{pdf=http://todiktio.eu/images/pdf/EU-UN.pdf|100%|800|google}

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu