Η νέα χρονιά ξεκινά με την Ευρώπη να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στρατηγικών αποφάσεων, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν ενότητα, διορατικότητα και δράση. Όπως επισημαίνει το ECFR (European Council on Foreign Relations), η προσαρμογή σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο του οικονομικού προστατευτισμού και την επιστροφή της πολεμικής πραγματικότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθίσταται αδήριτη ανάγκη.
H Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της σε σε μια απρόβλεπτη και ταραχώδη εποχή και σε μία νέα γεωπολιτική πραγματικότητα επηρεασμένη από την επικείμενη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η επιστροφή της πολιτικής του Τραμπ, που χαρακτηρίζεται από μία συναλλακτική και απομονωτική προσέγγιση υπονομεύει τη διεθνή πολυμέρεια, και σε συνδυασμό με την ανάγκη διαχείρισης αλλεπάλληλων πολεμικών κρίσεων καθίσταται σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά στους διατλαντικούς δεσμούς αλλά πρέπει να επενδύσει στην αυτονομία της. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές οφείλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με όραμα και πλάνο να στοχεύσουν την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, η πρόσφατη έρευνα του ECFR με τίτλο «Alone in a Trumpian world: the EU and global public opinion after the US elections», υπογεγραμμένη από τους Μαρκ Λέοναρντ, Τίμοθι Γκάρτον Ας και Ιβάν Κράστεβ, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα αλλά ανησυχητική πραγματικότητα: ενώ η Ευρώπη κρατά διαφορετική στάση, σε πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αισιοδοξία για τη δεύτερη θητεία Τραμπ. Ο ενθουσιασμός αυτός βασίζεται εν μέρει στην υποστήριξη μιας πολιτικής «συναλλαγών» και στην θετική αποτίμηση της ενδεχόμενης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατα την διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ – αντιλήψεις που αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτή η νέα πραγματικότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, ώστε να αντιμετωπιστεί η αστάθεια που προκαλείται από την αυξανόμενη απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη διεθνή ηγεσία. Ο ρόλος της Ευρώπης ως η δύναμη ισορροπίας και ως ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ τόσο κρίσιμος.
Το Δίκτυο,συνεργάτης του ΕCFR, αναρτά την τελευταία έρευνα του ECFR «Alone in a Trumpian world: the EU and global public opinion after the US elections», η οποία διεξήχθη σε 24 χώρες με 28,549 συμμετέχοντες.
Κύρια σημεία έρευνας
- Σε αρκετές χώρες, πολλοί είναι αυτοί που εμφανιζονται ικανοποιημένοι με την εκλογή Τραμπ.
- Αρκετοί από τους συμμετέχοντες πιστεύουν πως ο Τραμπ θα φέρει την ειρήνη ή θα μειώσει την ένταση σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Η.Π.Α.-Κίνας.
- Εν αντιθέσει, πολλοί σύμμαχοι των Η.Π.Α. εντός Ευρώπης ή Νότιας Κορέας εμφανίζονται απαισιόδοξοι σχετικά με την επικείμενη θητεία Τραμπ, κάτι που κρύβει ένα αίσθημα γεωπολιτικής αποδυνάμωσης της Δύσης.
- Οι Ουκρανοί εμφανίζονται ανήσυχοι κατά πλειοψηφία για το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός με τη Ρωσία, ενώ εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα έχει πιο άμεση επιρροή σε μία πιθανή λήξη του πολέμου.
- Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν την Ευρώπη ως μία ισότιμη δύναμη με τις Η.Π.Α. και την Κίνα.
Δείτε την έρευνα εδώ.