Ο Συνεργάτης του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Το Δίκτυο) κ. Ευάγγελος Πάστρας καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) που λαμβάνει χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Η τέταρτη ημέρα της COP29 χαρακτηρίστηκε από περιορισμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες για το νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο (NCQG) και τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή προχώρησαν με αργούς ρυθμούς. Η ανάγκη για εστίαση στις προτεραιότητες που έθεσαν οι ηγέτες στη Διάσκεψη Κορυφής WCAS, όπως η NCQG και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ύψιστης σημασίας. Οι χρηματοδοτήσεις για την κλιματική δράση παραμένουν διαθέσιμες, αλλά οι δεσμεύσεις για το Ταμείο Προσαρμογής είναι απογοητευτικές, ενώ οι Εθνικές Συνεισφορές (NDCs) δεν προχωρούν με την απαιτούμενη φιλοδοξία. Συγκεκριμένα, η COP29 αντιμετωπίζει προκλήσεις στη μετατροπή των δεσμεύσεων σε δράση όπως καταγράφεται στις καθημερινές ενημερώσεις του COP29:
🌍 Κλιματική Χρηματοδότηση: Το Ταμείο Προσαρμογής υπολείπεται κατά 239 εκατομμύρια δολάρια από τον στόχο των 300 εκατ. δολαρίων για το 2024. Οι νέες δεσμεύσεις ήταν πολύ απογοητευτικές (μόνο έως και 30 εκατ. δολάρια σε νέες δεσμεύσεις και 60 εκατ. δολάρια για προηγούμενες πολυετείς δεσμεύσεις). Σε θετική νότα, η Ομάδα Εργασίας για την Παγκόσμια Αλληλεγγύη δημοσίευσε την Έκθεση Προόδου της με διάφορες επιλογές επιβολής τελών.
💬 Διαπραγματεύσεις NCQG: Οι άτυπες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διαφάνεια, την πρόσβαση και τις προϋποθέσεις εφαρμογής, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς στόχοι. Οι αναπτυσσόμενες χώρες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη πρόοδο στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και συνοπτικού κειμένου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
🌱 Προσαρμογή: Εφαρμόστηκε ο Κανόνας 16 στα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής λόγω διαφωνιών, δείχνοντας εμπλοκές στη στρατηγική προσαρμογής. Ωστόσο, η έκθεση «Transformational Adaptation» παρέχει μια ελπίδα για τις δυνατότητες προσαρμογής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων.
🔍 Απώλειες και Ζημίες: Οι άτυπες διαβουλεύσεις υπογράμμισαν τα υποεθνικά και εθνικά συστήματα αντίδρασης (ΕΕ), τον εθνικό συντονισμό και την επικοινωνία με τα σημεία επαφής για απώλειες και ζημίες, τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων (ΛΑΧ), την ενίσχυση ικανοτήτων για τοπικά σημεία επαφής (G77) και τη χρηματοδότηση. Ωστόσο, η συναίνεση παραμένει δύσκολη.
💡 Καινοτόμες Πηγές Χρηματοδότησης: Η έκθεση IHLEG καλεί για 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες έως το 2030 και περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, με τις Πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης (MDBs) να καλούνται να τριπλασιάσουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα. Περίπου το ήμισυ θα χρειαστεί να προέλθει από δημόσιες πηγές και το υπόλοιπο από ιδιωτικές πηγές (450 – 550 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα).
🤝Παγκόσμιες Πρωτοβουλίες: Η Πρωτοβουλία του Μπακού (BICFIT) ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα πολλαπλών ενδιαφερομένων για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση του διαλόγου στο πλέγμα της διασταύρωση της χρηματοδότησης για το κλίμα, των επενδύσεων και του εμπορίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.