Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ και ΟΠΕΚ

Το δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη» σε συνάρτηση με την άνοδο της ακροδεξιάς και την φαινομενική «εξημέρωσή» της, ανέδειξε η διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσαν το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου, με ομιλητές την Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρο του Δικτύου, πρώην Επίτροπο, πρώην Υπουργό και τον Κώστα Παρασκευά, Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτή Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον μικτό ακροατήριο από την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δύο οργανισμών και της εφημερίδας «Πολίτης».

Η Άννα Διαμαντοπούλου εστίασε στις παλαιές και νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις που ξεπερνούν τα όρια ενός μικρού ή μεγάλου κράτους και σχετίζονται μεταξύ άλλων, με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την άμυνα, την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας, τη διάχυση των τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, το μεταναστευτικό, για τις οποίες λίγη σημασία δίνεται επί της ουσίας σε εθνικό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς, με τη διαφοροποίηση της ρητορικής κομμάτων όπως γίνεται στην Ιταλία (Μελόνι) και τη Γαλλία (Λεπέν) δυνατόν να φέρει ανατροπές στους συσχετισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να επηρεάσει σοβαρά την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελέσει, όχι όμως στον βαθμό που πέτυχαν χώρες με ανάλογα προβλήματα όπως η Πορτογαλία.

Ο Κώστας Παρασκευάς επικεντρώθηκε στην Κύπρο και τις πολλαπλές επετείους που συμπίπτουν με το ευρωπαϊκό εκλογικό έτος – 60 χρόνια από τις δικοινοτικές ταραχές, 50 χρόνια από την εισβολή του ’74, 20 χρόνια από την ένταξη – υποστηρίζοντας ότι μετά την ένταξη, μερίδα της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας επαναπαύθηκε στην ένταξη και αποστασιοποιείται από την επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε δε ότι η Κύπρος ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό δεν αξιοποιεί τις πλήρεις δυνατότητες της στην ΕΕ, ενώ παραμένει παγιδευμένη στο «δίκαιο της ανάγκης», την περιορισμένη εφαρμογή του συντάγματος που χρονολογείται από το 1963.

Στην εισαγωγική αναφορά του ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚ Έρικ Σουκιούρογλου έθεσε επίσης τα σημαντικά ελλείμματα που παρατηρούνται στην Κύπρο σε σχέση με το κράτος δικαίου, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ αποτελεί το πλαίσιο για να πιέσει η κοινωνία των πολιτών για ριζοσπαστικές αλλαγές.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, έγινε συζήτηση κατά την οποία έμφαση δόθηκε στα νέα αιτήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική διαπάλη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις του ορθολογισμού και του λαϊκισμού και την επίδραση της επικοινωνίας στη δημόσια ζωή.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu