Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο “Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης” στο πλαίσιο του συνεδρίου Quo Vadis AI ACT που διοργάνωσε ο European Public Law Organization , στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι:
-Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας
-Marja Laitinen, Senior Director, AI Governance & Partnerships, Microsoft EMEA
-Θεοφάνης Τάσης, Καθηγητής Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας, Alpen-Adria Universität
-Συντονίστρια: Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία, EPLO
Κατά την τοποθέτησή της, υπογράμμισε πως η σημαντικότερη διαφορά με παλαιότερες τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια είναι ότι τον πρωτεύοντα ρόλο δεν τον έχουν τα παραδοσιακά συστήματα αλλά ιδιωτικές εταιρείες. Πρόσθεσε πως η μεγάλη πρόσκληση είναι πως τα κράτη και οι νομοθεσίες τους θα συνεχίσουν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο ώστε να προστατεύσουν, να εποπτεύσουν, να ελέγξουν τον ψηφιακό κόσμο και την τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης, ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο απαιτείται ταχύτητα για την δημιουργία οργανισμού αλλά και μαθημάτων στις νομικές σχολές και όχι μόνο- το πιο βασικό απ΄όλα όμως αφορά στους πολίτες οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν γνώση, κατανόηση, δεξιότητες και αξίες για να είναι «εγγράμματοι» του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η «βασική γραμματική του αιώνα μας». Χωρίς εγγράμματους πολίτες ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να είναι ούτε ασφαλής ούτε δίκαιος.