Working Breakfast με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ali Babacan

Working Breakfast με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ali Babacan

Στις 20/5 το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσε Working Breakfast με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ali Babacan, Πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου, πρ. ΥΠΕΞ, πρ. ΥΠΟΙΚ, και πρ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού κόσμου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, πρ. Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχρονική εξέλιξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας προς την ΕΕ, τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίστηκε το σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοιχτό λόγω της ταυτόχρονης συγκοιρίας όπου οι εκλογές απέχουν χρονικά για αμφότερα τα κράτη.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την εισαγωγική τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, οι οποίες ακολουθούνται από την ομιλία του κ. Ali Babacan.

Άννα Διαμαντοπούλου:

Αγαπητέ Αλί

Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Σήμερα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο κος Αλί Μπαμπατζάν που όπως έχετε δει από το βιογραφικό του είναι ένας πολιτικός που τις τελευταίες δεκαετίες έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στη γείτονα χώρα. Διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη υπουργός οικονομικών – εξωτερικών , Αναπλ. Πρωθυπουργός, έχει βαθιά και άμεση γνώση της περιόδου Ερντογάν με τα θετικά και αρνητικά αυτής της πορείας και σήμερα από τη θέση του προέδρου του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου αγωνίζεται για την κοινωνική ειρήνη, τον εκσυγχρονισμό και την δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Φυσικά γνωρίζει πολύ καλά την πορεία και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών, κ. Μητσοτάκη και κ. Ερντογάν στην Άγκυρα επιβεβαίωσαν την συνέχιση της ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά φέρνοντας μια ανακούφιση και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Όμως όλοι ξέρουμε ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να κοιτάξουν μπροστά μαζί για την ειρήνη και την ευημερία των λαών τους όταν θα επέλθει η οριστική επίλυση των προβλημάτων τους.

Εμείς φυσικά σήμερα δεν είμαστε εδώ γι αυτόν το λόγο.
Το ΔΙΚΤΥΟ στην 11ετή πορεία του έχει συνεργαστεί με τουρκικά think tanks και έχει καλέσει σημαντικούς Τούρκους διανοούμενους, δημοσιογράφους , πολιτικούς θεωρώντας αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων και την κατανόηση ανάμεσα στους δύο λαούς σε όλους τους επιμέρους τομείς.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό εκτός από την ιστορία και την πολιτική να κατανοείς και την ταυτότητα μιας χώρας.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με πολλές ταυτότητες και βρίσκεται σε μια φάση που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο πολιτικό Ισλάμ και τη δυτική δημοκρατία.

Η κατανόηση ανάμεσα στους λαούς απαιτεί πολύ ευρύτερες συνεργασίες από την διμερείς συναντήσεις των κυβερνήσεων. Ο Επιχειρηματικός Κόσμος έχει δείξει πολλές φορές ότι μπορεί να βοηθήσει και προς όφελος των δυο λαών τη συνεργασία. Η ίδρυση του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ταυτόχρονα όμως οι συνεργασίες μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, think tanks, πανεπιστημίων, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και ΜΜΕ μπορούν αργά αλλά σταθερά να δημιουργούν εκείνο το κλίμα που δεν θα πυρπολείται αυτόματα από μια πρόκληση ή μια ρητορική έκρηξη του άλλου μέρους.

Σ΄αυτή την μικρή συνάντηση σήμερα υπάρχουν εκπρόσωποι όλων αυτών των φορέων. Άφησα τελευταίο ως αναφορά την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων. Χωρίς να μπορούμε να έχουμε ακριβή αντιστοίχιση των ιδεολογικών πολιτικών οικογενειών όπως αυτές διαμορφωθήκαν στην Ευρώπη υπάρχουν οι μεγάλες προτεραιότητες στην ατζέντα των κομμάτων στις δύο πλευρές του Αιγαίου που μπορούν να δημιουργήσουν διόδους προσέγγισης.

Είναι σημαντικό η κάθε φορά αντιπολίτευση να μην πλειοδοτεί σε εθνικισμό ώστε να υπάρξει συμφωνία σε βάθος χρόνου για την αποδοχή της παρέμβασης του μόνου οργανισμού που εξασφαλίζει οριστική και δεσμευτική επίλυση των διαφορών, δηλαδή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μέσα από τα ερείπια του πολέμου τα εθνικά μίση και πάθη και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ειρήνη και την ευημερία.

Η Γαλλία και η Γερμανία δύο χώρες που τις χώριζε αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων υπήρξαν η ατμομηχανή αυτής της ανάπτυξης.

Αν επιτρέπεται να ονειρευόμαστε ας σκεφτούμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν μέσα από οικονομική συνεργασία ή συνεργασία στην έρευνα να αποτελέσουν μια μορφή ατμομηχανής ανάπτυξης και προς τα Βαλκάνια και στο μέλλον αν και όταν τελειώσει ο αιματηρός πόλεμος στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

Αγαπητέ Αλί

Έχουμε ορίσει το θέμα της συζήτησης μας που η κεντρική του ιδέα είναι πως όλοι εκτός κυβερνήσεων μπορούμε να βοηθήσουμε στην αλληλοκατανόηση και στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά νομίζω ότι θα μας ενδιέφερε όλους να δούμε πως και από την πλευρά του τουρκικού λαού προσλαμβάνουν σήμερα την Ελλάδα.

 

Ali Babacan:

Αξιότιμοι καλεσμένοι, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε ένα τόσο διακεκριμένο κοινό.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στην Άννα για την πρόσκλησή της σε αυτό το πρωινό εργασίας και την ευκαιρία που μας δίνει να ανταλλάξουμε απόψεις.

Πρώτα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα στοιχεία για την Τουρκία.

Δεύτερον, να αναλύσω τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας.

Τρίτον, θα δώσω μια ενημέρωση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να αξιολογήσω την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Τέλος, θα αγγίξω τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γειτονιά μας.

*****

Τουρκία

Θα ξεκινήσω με την Τουρκία.

Είμαι καλά ενήμερος για την αντίληψη στην διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θέματα που είναι καλό να τα έχουμε στο μυαλό μας.

Η Τουρκία είναι μια χώρα στην Ασία και στην Ευρώπη και έχει κοντινή πρόσβαση στην Αφρική.

Η Τουρκία είναι μια χώρα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και έχει κοντινή επίσης πρόσβαση στην Κεντρική Ασία.

Η Τουρκία είναι μια μεσογειακή χώρα, μια χώρα της Μαύρης Θάλασσας και επίσης μια χώρα της λεκάνης της Κασπίας.

Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ καθώς και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Είμαστε μια χώρα σε υποψήφια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης, μία από τις μόνο 6 άλλες χώρες στον κόσμο που έχει αυτό το καθεστώς.

Από άποψη αριθμού διπλωματικών αποστολών σε τρίτες χώρες, η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει 274, οι ΗΠΑ 271 και η Τουρκία έχει 252.

Λίγοι άνθρωποι πιθανότατα το παρατηρούν, αλλά έχουμε πρεσβείες σε 44 αφρικανικές χώρες. 38 αφρικανικά έθνη έχουν τις πρεσβείες τους στην Άγκυρα.

Οι Turkish Airlines πετούν σε 59 προορισμούς μόνο στην Αφρική.

Επίσης, κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ πετώντας σε 128 χώρες παγκοσμίως.

Η τοποθεσία μας στο μέσο μιας τόσο ποικιλόμορφης γεωγραφίας μας βάζει σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση.

Αν το διαχειριστούμε σωστά, αυτό παρέχει τεράστιες ευκαιρίες όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

*****

Τουρκία – ΕΕ

Μεταξύ όλων αυτών των περιοχών, η πιο ολοκληρωμένη σχέση της Τουρκίας είναι με την Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός, επενδυτικός, τουριστικός και πολιτιστικός εταίρος της Τουρκίας.

Μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το σύστημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσω του ΟΑΣΕ, η Τουρκία είναι μέρος της ευρωπαϊκής προοπτικής ασφάλειας.

Μέσω του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι μέσα στην πιο σημαντική συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο μαζί με πολλά ευρωπαϊκά έθνη.

Μέσω του ΟΟΣΑ, η Τουρκία είναι στην λέσχη των υψηλών επιδόσεων μαζί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού πληρούσε επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης το 2003 και το 2004, οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005. Τυγχάνει να είμαι ο πρώτος κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας για την ΕΕ.

Μεταξύ 2003 και 2006, αποδείξαμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ με πολύ υψηλή ταχύτητα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν την Τουρκία να αναβαθμίσει το σύστημά της και να παρέχει υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης στους πολίτες μας.

Ωστόσο, η διαδικασία έχασε τη δυναμική της κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Άρχισαν να μας “μπλοκάρουν” διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Στη συνέχεια, αρχίσαμε να αισθανόμαστε ότι ακόμα κι αν κάνουμε ό,τι απαιτείται, η ένταξη δεν θα εγκριθεί από ορισμένα κράτη μέλη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, η εξουσία συγκεντρώθηκε σε λιγότερα χέρια. Αυτό επηρέασε τους ελέγχους και τις ισορροπίες καθώς και τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Υπάρχει τώρα περισσότερη κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς μηχανισμούς.

Το 2023 και το 2024 ήταν εκλογικά χρόνια για εμάς.

Οι περσινές γενικές εκλογές κατέληξαν με μια οριακή νίκη του Προέδρου Ερντογάν. Αντίθετα, οι φετινές τοπικές εκλογές κατέληξαν με μια σαφή νίκη της αντιπολίτευσης.

Και οι δύο αυτές εκλογές έδειξαν ότι αν και υπάρχουν προβλήματα με τις δημοκρατικές μας πρακτικές, οι Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να έχουν την πίστη τους στην κάλπη.

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η μοίρα της χώρας μας είναι ακόμα στα χέρια των πολιτών και ότι μπορούν ακόμα να αλλάξουν τα πράγματα με τη δύναμή τους να ψηφίζουν.

Υπάρχει ακατάπαυστη θέληση μεταξύ των πολιτών μας για ένα ισχυρό δημοκρατικό σύστημα.

Και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε.

Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία μπορεί μια μέρα να είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ.

Το ερώτημα είναι: θα είναι ποτέ έτοιμη η ΕΕ για την Τουρκία;

Ως πρόσθετο σημείο, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είχαμε μόνο προβλήματα με τη δημοκρατία μας αλλά και με την οικονομία μας.

Ως αποτέλεσμα των λάθος προσώπων στις ομάδες οικονομικής πολιτικής και λάθος πολιτικών επιλογών, οι μακροοικονομικές ισορροπίες υπέστησαν μεγάλη ζημιά με αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια και επιδείνωση της ανισοκατανομής του εισοδήματος.

Η νέα οικονομική ομάδα κάνει το καλύτερο για να διορθώσει τα προβλήματα. Μέτρα έχουν ληφθεί στην πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, υπάρχει απελπιστική ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

*****

Τουρκία – Ελλάδα

Τώρα, το τρίτο θέμα: Σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Παρακολουθώ με χαρά τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για καλύτερες σχέσεις.

Για μεγάλο διάστημα, και οι δύο χώρες “χάθηκαν” στην εσωτερική τους πολιτική. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύτιμο και μακρύ παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό λόγω του γεγονότος ότι οι εκλογές είναι πίσω μας και στις δύο χώρες.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν πολλά μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε επίσης ένα 60χρονο Κυπριακό ζήτημα που πάντα επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά παραδείγματα στη γειτονιά μας, μπορούμε πάντα να μιλάμε άμεσα και δεν χρειαζόμαστε την εμπλοκή τρίτων.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι διπλωμάτες μας απέδειξαν ότι έχουν εξαιρετική επικοινωνία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό θα είναι πάντα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το μέλλον.

Ας μην το ξεχνάμε ποτέ. Είμαστε σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ.

Έχουμε επίσης μια θετική ατζέντα. Οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι άνθρωποί μας νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Είμαστε ο πρώτος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του άλλου σε περιόδους ανάγκης.

Τα προβλήματα δεν έχουν γρήγορες λύσεις. Είναι τεχνικά και νομικά σύνθετα και έχουν μακρά ιστορία.

Φυσικά, πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτά με υπομονή, αλλά ταυτόχρονα πρέπει επίσης να προχωρήσουμε με τη θετική ατζέντα που οδηγεί σε win-win αποτελέσματα. Η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή και η συνεργασία σε καταστροφές είναι τομείς που δυνητικά μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά.

Πρέπει να έχουμε μια στρατηγική προοπτική 15 έως 20 ετών, εστιάζοντας στη διαδικασία. Η επικοινωνία θα είναι πάντα το κλειδί.

Η θετική μας ατζέντα δεν θα δημιουργήσει μόνο αμοιβαία οφέλη αλλά θα βελτιώσει και το πολιτικό κλίμα που τελικά θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσεων στα προβληματικά ζητήματα.

Μια καλή σχέση Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί επίσης να χτιστεί μέσω της συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίω, think tanks, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών παράγοντας οφέλη για τις δύο χώρες.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με καλή συνεργασία μεταξύ τους, θα μπορούσαν να παρέχουν τεράστια οφέλη για το σύνολο των Βαλκανίων.

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Άγκυρα τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5 συνεδριάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τον Μάρτιο σχηματίστηκε μια νέα Κοινή Οικονομική Επιτροπή μεταξύ του Τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και του Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο στόχος είναι τώρα η αύξηση του ετήσιου όγκου εμπορίου από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχει μια νέα Συμφωνία Συνεργασίας για τους Σεισμούς και τις Επείγουσες Περιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι κοινός εχθρός που θα επηρεάσει και τις δύο χώρες.

Υπάρχει επίσης μια νέα Συμφωνία Συνεργασίας για την Υγειονομική Περίθαλψη και τις Ιατρικές Επιστήμες.

Για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά, υπάρχει τώρα μια γρήγορη διαδικασία έκδοσης βίζας στα σύνορα.

Υπάρχει επίσης προσδοκία για καλύτερη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και της μετανάστευσης.

Τέλος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα είναι το κλειδί για την υλοποίηση των παραπάνω.

*****

Βαλκάνια

Όταν κοιτάμε πέρα από τις διμερείς μας σχέσεις, το πρώτο θέμα που βλέπουμε και οι δύο είναι τα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια είναι η κοινή μας γειτονιά. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και να κάνουμε το καλύτερο για να συμβάλλουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες και η παραμονή μας σε συνεχή επαφή είναι κρίσιμη.

Σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική έκταση, οι βαλκανικές χώρες εκπροσωπούν μια τεράστια ποικιλομορφία εντός και μεταξύ τους. Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή προσπάθεια να ενωθούν γύρω από κοινά συμφέροντα, κοινές αξίες και ιδανικά.

Η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές οργανώσεις είναι η πιο σημαντική στρατηγική για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα και διαρκή ειρήνη. Είναι επίσης ένας δρόμος που οδηγεί στην κοινή οικονομική ευημερία.

*****

Οι Δύο Πόλεμοι

Η κοινή μας περιοχή είναι μάρτυρας δύο πολέμων τώρα.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Και οι δύο αυτοί πόλεμοι έχουν πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις για την περιοχή. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη. Είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να προσπαθήσει να καταλάβει έναν γείτονα.

Η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να μιλήσει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Όταν πρόκειται για σχέσεις με τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι η “συνεχής συζήτηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες” (staying engaged under any circumstances) είναι η καλύτερη στρατηγική.

Ήταν κυρίως Τούρκοι διπλωμάτες που ηγούνταν της αποστολής του ΟΑΣΕ και των προσπαθειών του Μινσκ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για πολλά χρόνια. Οι διπλωμάτες μας ήταν απολάμβαναν την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών.

Ο ειδικός ρόλος της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι πολύτιμος όταν έρθει η ώρα για κατάπαυση του πυρός και τελικά για ειρήνη.

Κοιτάζοντας την ουσία του δεύτερου πολέμου στη Γάζα, η κυβέρνηση του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Σύμφωνα με αυτό που περιμέναμε, η διεθνής κοινότητα έχει σταθεί σθεναρά αλληλέγγυα με την Ουκρανία καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά όταν πρόκειται για τις επιθέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, υπήρχε μια προφανής προσέγγιση “δύο μέτρων και δύο σταθμών”. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Η Δύση ήταν στην πρώτη γραμμή της εγκαθίδρυσης του “rule based international system”. Αυτό παρείχε ένα ηθικό πλεονέκτημα που ήταν το πιο πολύτιμο πλεονέκτημα της Δύσης στις γεωπολιτικές υποθέσεις.

Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς ότι οι κάποτε παινεμένες δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες και το κράτος δικαίου, απορρίπτονται από τις ίδιες τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι για δεκαετίες η Γάζα ήταν μια ανοιχτή φυλακή υπό αυστηρή απομόνωση. Η έλλειψη σεβασμού και οι επιθέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ σε ιερούς χώρους πάντα αύξαναν τις εντάσεις. Παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι παράνομοι εποικισμοί συνεχίστηκαν στη Δυτική Όχθη.

Εκτός εάν η κυβέρνηση του Ισραήλ σταματήσει αυτές τις απερίσκεπτες πολιτικές που παραβιάζουν συνεχώς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η διαρκής ειρήνη δεν θα έρθει ποτέ.

Πριν τελειώσω, θα ήθελα να αναφερθώ στην απόφαση που ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Μαΐου. Αυτή η απόφαση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δεχτεί ως πλήρες μέλος το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ ενίσχυσε την τρέχουσα αποστολή της με μια σειρά από νέα δικαιώματα και προνόμια.

Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου εκτίμηση για την υποστήριξη που επέδειξε η Ελλάδα σε αυτή την απόφαση, εντασσόμενη στα 143 συνολικά κράτη που την ψήφισαν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu