Άλμα μπροστά

Άρθρο Άννας Διαμαντοπούλου* για τα Παραπολιτικά

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2011 την οποία υπερψήφισαν 255 Βουλευτές είχε στο κέντρο της το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στόχος ήταν η διεθνοποίηση , η εξωστρέφεια, η αξιολόγηση και ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να την καταστήσει ικανή να αντιμετωπίσει τον όποιο διεθνή ανταγωνισμό. Ανταγωνισμός ο οποίος γίνεται όλο και πιο έντονος.
12 χρόνια μετά με «πίσω και μπρος» ήρθε η στιγμή για το άλμα.
Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην εποχή της αλλαγής του κόσμου της εργασίας, οι δογματισμοί, οι εμμονές στο παρελθόν και ο φόβος του ανταγωνισμού με το διεθνές και το ιδιωτικό, δεν είναι πρόοδος ή αριστεροσύνη είναι οπισθοδρόμηση σε βάρος του μέλλοντος της χώρας.
Η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση για το άρθρο 16 πήρε επί δεκαετίες χαρακτηριστικά σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έγιναν λυδία λίθος του αριστερού φρονήματος, ενώ στη συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο παρέμεινε σταθερά το θέμα της βίας και της άρνησης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση για την άρση της εκπαιδευτικής απομόνωσης της χώρας άμεσα.
Η πρόταση βασίζεται σε νέα νομικά δεδομένα που προέκυψαν από αποφάσεις του ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της χρήσης του άρθρου 28 του Συντάγματος.
Αναμένεται η ανακοίνωση ενός οδικού χάρτη για την θεσμική κατοχύρωση της εγκατάστασης και των επενδύσεων σε πανεπιστήμια. Όπως αναμένεται και η Συνταγματική Μεταρρύθμιση του άρθρου 16 ώστε να λυθεί το θέμα μακροπρόθεσμα και τελεσίδικα.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ) προφανώς έχει την αρμοδιότητα αλλά και την δυνατότητα να θέσει προδιαγραφές για την λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι προδιαγραφές αυτές θα αφορούν επίσης και τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα είναι μια εξαιρετική αφορμή για αποφάσεις αναδιάρθρωσης, νέου πανεπιστημιακού χάρτη και βελτίωσης των υποδομών.
Υπάρχει λοιπόν προοπτική να σταματήσει η συζήτηση για το παρελθόν και να ακούσουμε προτάσεις για το μέλλον.

*Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ.Υπουργός

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu